Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Projekti Škabrnju učinili feniks – općinom

Autor: Velimir Brkić

11.01.2008. 23:00
Projekti Škabrnju učinili feniks – općinom


Koncentrirat ćemo se na pokretanje višegodišnjih projekata koji će osigurati gospodarsko-socijalni razvoj koji će se bazirati na principu održivog razvoja, što znači da ćemo voditi računa da se općina razvija između ostalog na ekološki prihvatljiv način, rekao je općinski načelnik Nediljko Bubnjar
U ratu posve spaljena i uništena Škabrnja, desetak godina nakon povratka svojih stanovnika iz progonstva krupnim koracima ide prema prosperitetnijoj budućnosti. U tijeku je realizacija više infrastrukturnih projekata, a najavljeni su i novi. Svojevrsnu potporu imaju i u ovogodišnjem proračunu Općine Škabrnja (Škabrnja, Prkos) koji općinsko čelništvo planira ostvariti u iznosu od čak 11,446.000 kuna što je s obzirom na ostvaren prošlogodišnji proračun u iznosu od 3,2 milijuna kuna povećanje od gotovo 360 posto.
Temelji razvoja Ambiciozan proračun namjeravaju ostvariti uz pomoć državnog i djelomično iz županijskog proračuna od kojih očekuju čak 8,1 milijun kuna i to za izgradnju dječjeg vrtića i prvu fazu izgradnje mjesne vodovodne mreže u Škabrnji i Prkosu. – Proračun je jako ambiciozan, no uvjeren sam kako ćemo ga i ostvariti. Cilj nam je udariti temelje brzom razvoju općine. Koncentrirat ćemo se na pokretanje višegodišnjih projekata koji će osigurati gospodarsko-socijalni razvoj koji će se bazirati na principu održivog razvoja, što znači da ćemo voditi računa da se općina razvija između ostalog na ekološki prihvatljiv način, rekao je općinski načelnik Nediljko Bubnjar dodajući kako su Vlada RH i Zadarska županija i dosad imali izuzetnog razumijevanja za potrebe općine. – Stalnim i trajnim pretraživanjem zakona, odluka i ostalih dokumenata dolazi se do saznanja o mogućnostima za dobivanje potpora za razne namjene. Studiozno se prilazi izradi elaborata i ishođenju potrebne dokumentacije te se javljanjem na takve natječaje do sada uspjelo osigurati znatna sredstva koja su se uložila u zato predviđene namjene, istaknuo je Bubnjar.Osim državnih i županijskih potpora najveći prihod u iznosu od tri milijuna kuna očekuje se od raznih poreza, doprinosa, naknada i ostalog. – Putem programa EIB 2 dosadašnjeg Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka osigurana su sredstva za izgradnju dječjeg vrtića na lokaciji bivše PZ Ravni kotari. Ishođena je građevinska dozvola i sva potrebna dokumentacija te se ubrzo nakon ustroja nove vlade očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova, istaknuo je Bubnjar.
Sanacija Vlačina U sklopu istočnog vodovodnog pravca spojnim magistralnim cjevovodom Zemunik Gornji – Škabrnja u ovo ravnokotarsko naselje prije mjesec dana je stigla voda sa Zrmanje. Prva domaćinstva priključivat će se čim se završi već uznapredovala izgradnja vodospreme Zemunik Gornji, u proljeće. Škabrnjanci i Prkošani vodoopskrbom će riješiti mnoge svoje probleme, a i gospodarske.– Sveukupna investicija za vodovodizaciju iznosi 12 milijuna kuna, a od resornog ministarstva za izgradnju prve faze u ovoj godini očekujemo 4,5 milijuna kuna, rekao je Bubnjar dodajući kako je u Škabrnji cjevovod postavljen još 1999. godine. – Preostaje još izgraditi jedan dio u Ivkovićima te od Škabrnje do Prkosa. Za dogradnju mjesne mreže u Škabrnji i gradnju u Prkosu ishođene su građevinske dozvole. Radove će sufinancirati resorno ministarstvo, Fond za regionalni razvoj, Zadarska županija i Općina Škabrnja, nabrojio je Bubnjar.U tijeku je ishođenje potrebne dokumentacije za izgradnju nove sportske dvorane. U tekućoj godini planira se potpuna sanacija Vlačine, a zbog proširenja sportsko-rekreativnog centra uslijedit će i izmjene i dopune DPU SRC Vlačine. A nakon postavljanja navodnjavanja očekuju se i završni radovi na izgradnji novog nogometnog igrališta, sijanje trave i izgradnja ogradnog zida. Planiran je i završetak izgradnje pješačke staze od Ivkovića do škabrnjskog centra kao i u Prkosu. Za oživljavanje buduće poduzetničke zone Marinovac na površini od 11 hektara osim rješavanja vodoopskrbe i odgovarajuće elektromreže u tijeku je rješavanje imovinskopravnih odnosa.