Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neradna nedjelja – alibi za poslodavce

Autor: Teuta Babajko Jamičić

11.01.2009. 23:00
Neradna nedjelja – alibi za poslodavce

Foto: Vedran SITNICA



Novi Zakon o trgovini, kojim se zabranjuje rad nedjeljom malim i velikim trgovinama, poslodavcima je poslužio kao alibi za otpuštanje radnika. Naime, poslodavci u Hrvatskoj radnike još uvijek doživljavaju kao trošak, a shodno tome ih i tretiraju, pa u svakoj promjeni zakona, u ovom slučaju zabrani rada nedjeljom, vide priliku za njihovo otpuštanje, govori Uranija


 
Unatoč optimističnim tvrdnjama hrvatskih  sindikalista kako zabrana rada trgovina nedjeljom neće  uzrokovati veća otpuštanja radnika, kao i ocjenama kako su  najave masovnih otkaza samo  sredstvo pritiska velikih trgovačkih lanaca za ukidanje iste,  primjena novog Zakona o trgovini dovela je do onoga što  su poslodavci i najavljivali –  viška radne snage i gubitka  radnih mjesta.
Tako je prvu neradnu nedjelju Magma dočekala već sa  155, a Getro s 200 radnika  manje. Višak radnika najavljuju i u Mercatoru. Kao  izravna posljedica početka  primjene zabrane rada nedjeljom, u Tvornici kruha Zadar bez posla je ostalo 30  radnika. Njima je zadnjim danom prošle godine istekao  ugovor o radu na određeno  vrijeme, a Uprava je procijenila da za njima više neće  biti potrebe.
 Neproduljivanje  kratkoročnih ugovora o  radu
Iako sindikati osporavaju  izračune poslodavaca prema  kojima će zbog neradnih nedjelja uslijediti otkazi, do njih  će ipak doći. To se osobito  odnosi na legalno neproduljivanje kratkoročnih ugovora  o radu koji uglavnom traju tri  mjeseca. Iako to zakonski gledano neće biti otkazi, veliki  broj ljudi će ostati bez posla.
O posljedicama primjene  novog Zakona o trgovini razgovarali smo s Vedranom  Uranijom, pravnim zastupnikom Saveza samostalnih sindikata, koji ističe kako je zabrana rada nedjeljom poslodavcima samo izlika, svojevrstan alibi za otpuštanje dijela radnika koji su ionako  smatrani viškom radne snage.
– Novi Zakon o trgovini,  kojim se zabranjuje rad nedjeljom malim i velikim trgovinama, odnosno trgovačkim  lancima, hrvatskim poslodavcima poslužio je kao alibi za  otpuštanje radnika. Naime,  poslodavci u Hrvatskoj radnike još uvijek doživljavaju  kao trošak, a shodno tome ih i  tretiraju, pa u svakoj promjeni  zakona, u ovom slučaju zabrani rada nedjeljom, vide priliku za njihovo otpuštanje.  Realno gledajući to je potpuno kriva percepcija jer radnik nije trošak već suprotno,  on svojim radom povećava postojeće vrijednosti i doprinosi  profitu, što bi poslodavci trebali znati cijeniti. No, nažalost  posljednja događanja su pokazala koliko pojedini poslodavci cijene radnike, govori  Vedran Uranija pojašnjavajući kako poslodavci za rad nedjeljom nisu zapošljavali dodatne radnike već su radili oni  isti kao i preko tjedna, a pritom ih nisu niti pošteno plaćali, stoga zabrana rada nedjeljom nikako ne može biti  valjani razlog za masovno otpuštanje radnika.
Hrvatskoj nedostaje  pravih trgovaca
Inače, što se tiče samoga  novog hrvatskog Zakona o trgovini, Uranija pojašnjava kako je napravljen po uzoru na  europsko zakonodavstvo, prije svega zakone koji važe u  Austriji i Njemačkoj, gdje trgovine nedjeljom ne rade već  godinama, a zbog toga nitko  ne prosvjeduje. Štoviše, u  Austriji i Njemačkoj, ali i  Danskoj i Švicarskoj te brojnim drugim europskim zemljama gdje trgovine nedjeljom ne rade, Uranija ističe  kako su zadovoljni radnici,  poslodavci i kupci.
– Novi Zakon o trgovini,  osim što propisuje koji objekti, odnosno radnje mogu  raditi nedjeljom i pod kojim  uvjetima, donosi i kriterije,  odnosno uvjete koje moraju  ispunjavati osobe koje rade u  trgovini, što je također jedna  od zakonskih novina. Shodno  tome, treba napomenuti kako  u Hrvatskoj i bez najavljenih  otpuštanja nedostaje pravih  trgovaca, tako da vjerujem kako će novi Zakon o trgovini  rezultirati i brojnim prekvalifikacijama, kaže Uranija te  dodaje kako je realni nedostatak kvalificiranih trgovaca  u Hrvatskoj dodatni pokazatelj da optuštanje radnika ni u  jednom segmentu nije utemeljeno.
Otpuštanje radnika, nastavlja Uranija, istovremeno s  primjenom novog Zakona o  trgovini potpuno je besmisleno jer je njegove učinke moguće vidjeti tek za tri do šest  mjeseci. No, kako ističe Uranija, ovakav zakon primjenjuje se u većini europskih zemalja, i to bez negativnih posljedica, odnosno smanjenja  profita.
– Ne vidim razloga zašto  zakon koji normalno funkcionira u većini europskih zemalja u Hrvatskoj nailazi na  takav otpor. Radni tjedan traje 40 sati i posao se normalno  može rasporediti od ponedjeljka do subote, a što se tiče  kupaca, koji su navodno navikli kupovati nedjeljom, potrebne namirnicu mogu nabaviti dan ranije ili kad god im  odgovara, što ne bi trebao biti  nekakav veliki problem, navodi Uranija te nastavlja kako  poslodavci, koji su vrlo dobro  upoznati sa stanjem na terenu, i dalje prijete masovnim  otkazima, što osim što je nelogično, nema ni zakonsko  uporište.
Radnike je moguće  zaštititi
Ako do masovnih otkaza i  dođe, Uranija ističe kako bi  to značilo kršenje Zakona o  trgovini, Zakona o sprečavanju diskriminacije kao i Ustava. Shodno tome, najavljuje  Uranija, radnike je moguće  zaštititi kroz niz različitih instrumenata pravne države.
– Prije svega, računamo na  pojačan inspekcijski nadzor.  Naime, potrebno je ispitati  poštuju li poslodavci doista  odredbe novog Zakona o trgovini. Nakon toga, na raspolaganju su i sva pravna i  sindikalna sredstva, prije svega pregovori i razgovori s  poslodavcima, kao i mogućnost prekvalifikacije radnika  što je direktno vezano na pravilnik koji prati novi Zakon o  trgovini, a propisuje uvjete,  odnosno kvalifikacije koje  moraju ispunjavati radnici  koji rade u trgovini, kaže  Uranija te nastavlja da ukoliko navedeni instrumenti ne  pruže adekvatnu zaštitu radnicima, na raspolaganju su  rigoroznije mjere, odnosno  pokretanje radnih sporova te  sindikalne i industrijske akcije.
Prema Uranijinim riječima, u SSSH imaju spremne  odgovore na otkazivanje radničkih ugovora. Iako put neće biti lagan, Uranija govori  kako načina ima, jer SSSH  raspolaže s arsenalom pravnih i sindikalnih mjera za  zaštitu radničkih prava.
– Što se tiče zadarskih radnih sporova, uspješno smo  ih riješili čak 95 posto. Stoga,  ukoliko do masovnih otkaza  dođe, SSSH će učiniti sve da  zaštiti radnička prava. Vjerujem kako sadašnje okolnosti nisu teže od onih s početka 90-ih godina prošlog  stoljeća, kada je zbog pretvorbe i privatizacije tisuće radnika ostalo bez radnih mjesta. No, kako smo i sporove iz  doba privatizacije i pretvorbe  uspješno riješili, držim kako  će SSSH i ovoga puta uspjeti  zaštititi radničke interese, zaključuje Vedran Uranija.