Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Radovi stali čim su otvoreni

Autor:

11.01.2009. 23:00
Radovi stali čim su otvoreni

Foto: Alenka FESTINI



Nadzorni inženjer Josip Babeli iz tvrtke Idassacommerce pojasnio je kako je uzrok prestanka radova taj što nije postignut dogovor između tvrtke Ploter kao izvođača radova, HEP-a i Hrvatskih pošta. On napominje kako se u mostu nalaze kablovi HEP-a preko kojih se prigradsko naselje Vodice opskrbljuje strujom i optički kabel HP-a preko kojeg je isto područje priključeno na telefon
 
Iako su radovi na obnovi  gradskog mosta u Pagu svečano  otvoreni u nazočnosti ministra Božidara Kalmete i ostalih visokih  županijskih i lokalnih dužnosnika,  s njihovim se početkom još čeka.
Naime, nakon više od mjesec  dana otkad su napravljeni iskopi  uz most, prilaz mostu je zatvoren,  a time i onemogućen prijelaz pješaka preko njega.
Strojevi su prestali raditi, radnici su otišli i sve stoji upravo  onako kako je bilo na dan svečanog otvaranja radova.
Nadzorni inženjer Josip Babeli  iz tvrtke Idassacommerce pojasnio  je kako je uzrok prestanka radova  taj što nije postignut dogovor između tvrtke Ploter kao izvođača  radova, HEP-a i Hrvatskih pošta.
Treba raspraviti  varijante
On napominje kako se u  mostu nalaze kablovi HEP-a  preko kojih se prigradsko naselje Vodice opskrbljuje strujom i optički kabel HP-a preko kojeg je isto područje priključeno na telefon.
– U prvoj varijanti se trebao  graditi paralelni drveni most  na koji bi se privremeno postavili kablovi, no to se rješenje pokazalo skupim. Postoje još neke varijante, ali o  njima treba raspraviti. Kako  su u međuvremenu bili blagdani, predstavnici izvođača  radova, Grada Paga, HEP-a i  Hrvatskih pošta se nisu uspjeli naći. Jedno od rješenja je  gradnja takozvanih zdenaca u  koje bi se postavili kablovi i  mislim da će se oko toga  postići dogovor, kaže Babeli.
Važno je reći da su sredstva  za obnovu mosta u visini od  oko 11 milijuna kuna osigurana i to od strane Ministarstva mora, prometa i  infrastrukture i Ministarstva  kulture u visini od oko 75  posto od ukupne vrijednosti, a  ostalo osigurava Grad Pag.  Predviđeno je da će novi gradski most biti od kamena, sličan onom srednjovjekovnom  koji je stoljećima spajao srednjovjekovnu gradsku jezgru  sa starim pogonom Solane i  gradskim predjelom Prosika.
 Predviđena je obnova mosta u dvije faze. Točnije, kako  je nekoliko puta najavljeno u  paškoj gradskoj upravi, u prvoj fazi bi se most srušio i  napravio ponton kojim bi se  osigurao prijelaz pješacima u  ljetnim mjesecima.
Pomicanje rokova?
Nakon toga, krenuli bi daljnji radovi na izgradnji kamenog mosta. Najavljeno je  da bi most trebao biti u potpunosti obnovljen u prvoj polovini 2010. godine.
No, kako već više od mjesec  dana radovi na mostu stoje,  postoji vjerojatnost da će  predviđeni završetak radova  biti pomaknut.
Ivan Bukvić, voditelj gradilišta navodi kako Ploteru  nije nikakav problem ubrzati  radove i porušiti osnovnu konstrukciju mosta, no mora se  pronaći rješenje za kablove.
– Zbog stanja kakvo je sada  ne možemo nastaviti radove  jer bi se kablovi mogli oštetiti,  a tada bi nastala velika šteta,  kaže Bukvić.
No, o čemu se to Ploter,  Grad Pag, HEP i Hrvatske  pošte trebaju dogovoriti pomalo je nejasno, budući da se  tako nešto trebalo dogovoriti  prije samog svečanog otvorenja radova. Još u listopadu  prošle godine govorilo se o  tomu kako bi se pored sadašnjeg mosta trebao postaviti  neki ponton i nešto slično kako bi se na njega preselili  kablovi. Kako sada stvari stoje,  tako nešto pored mosta još  nije ni približno viđeno. Pažanima stoga preostaje čekati  rasplet oko dogovora svih sudionika te početak ozbiljnih  radova na obnovi gradskog  mosta.