Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Analiza ulja za “Dane masline”

Autor: Anamaria Perović

11.01.2010. 23:00
Analiza ulja za “Dane masline”

Foto: Filip BRALA



Za analizu je potrebno dostaviti 0,5 litara i 0,25 litara uzorka maslinova ulja, a ove godine, doznajemo od Jelene Gulan, predsjednice Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, uvjeti su postroženi te svi uzorci trebaju biti dostavljeni u propisanoj ambalaži – tamnim bocama tipa Marasca
U sklopu priprema za “Dane masline”, manifestaciju maslinara i uljara koja će se održati 5. i 6. ožujka, jučer je nastavljeno zaprimanje uzoraka maslinova ulja za analizu. Preko stotinu uzoraka već je, naime, zaprimljeno u prosincu, a svi zainteresirani maslinari uzorke svoga ulja moći će donijeti u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića u Zadru još i u ovome tjednu, odnosno do petka 15. siječnja od 8 do 16 sati.
Za analizu je potrebno dostaviti 0,5 litara i 0,25 litara uzorka maslinova ulja, a ove godine, doznajemo od Jelene Gulan, predsjednice Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, uvjeti su postroženi te svi uzorci trebaju biti dostavljeni u propisanoj ambalaži – tamnim bocama tipa Marasca.
– Maslinovo ulje se ne može čuvati u bilo kakvoj ambalaži. Svijetle boce, na primjer, olakšavaju oksidaciju ulja, dok plastika može utjecati na organoleptiku, a često se zna događati i da ulja mirišu po raznim prijašnjim sadržajima boce. Idealna je stoga tamna boca tipa Marasca, četvrtasta, koja se može kupiti u svim većim poljoprivrednim trgovinama, pojašnjava Gulan, napominjući da participacija za analizu koja se provodi u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije iznosi 120 kuna.
Interes maslinara i ove je godine, doznajemo, velik, te ulja na analizu pristižu iz cijele Dalmacije. Jako puno uzoraka, novodi Gulan, do sada je već zaprimljeno iz Poličnika i Briševa, područja oko Benkovca, kao i iz Luna na Pagu. Rezultati i proglašenja najboljih bit će, pak, objavljeni na “Danima masline” kada će se održati i izložbeni sajam u dvorani na Višnjiku.
– Na sajam će biti pozvani svi maslinari koji žele izložiti svoja ulja. Prate se trendovi koji su trenutačno prisutni u Europi te će uz ulja biti prezentirani i drugi srodni proizvodi, kao i strojevi i uređaji koji se koriste u maslinarstvu, najavljuje Gulan. Tijekom prvog dana sajma, dodaje, bit će pozvani i učenici nekih škola koji će imati priliku vidjeti proces nastajanja ulja – od masline pa do jedne organoleptičke analize, a u Dane će biti uključena i edukativna predavanja koja će obuhvatiti poljoprivredni i prehrambeni dio.