Josipović najviše glasova dobio u Kukljici, Bandić u Škabrnji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sdpjosipovic_5
Filip BRALA
GIP je ustvrdio da nije bilo nepravilnosti ni na jednom biralačkom mjestu

U Zadru je od ukupno 70.230 birača na izbore za Predsjednika Republike izašlo 34.541 ili 49,18 posto pri čemu je za kandidata SDP-a Ivu Josipovića glasovalo njih 22.064 ili 65 posto, dok je za nezavisnog kandidata Milana Bandića glasovalo 11.875 ili 35 posto. Nevažećih listića bilo je 595. Na prostoru Zadarske županije je od 179.538 osoba s pravom glasa, na birališta izišlo njih 77.761 ili 43,3 posto te je svoj glas Ivi Josipoviću dalo 41.887 birača ili 54,84 posto, dok je za Milana Bandića glasovalo njih 34.498 ili 45,16 posto. Izvijestio je to predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Antun Klišmanić objavljujući službene rezultate izbora na konferenciji za novinare.

- Postotak birača izašlih na izbore u drugom krugu rado uspoređujem u odnosu na prvi krug izbora, jer je na prostoru Grada Zadra ovog puta izišlo oko 3.000 birača više, dok je na prostoru županije izišlo više oko 7.000 birača, istaknuo je.

- Sa zadovoljstvom mogu kazati da su Gradsko izborno povjerenstvo, ostala izborna povjerenstva i birački odbori posao obavili u najboljem redu, dodao je Klišmanić te je na upit kazao kako je nakon provjere utvrđeno da ni na jednom biračkom mjestu nije bilo nepravilnosti.

- Utvrđeno je da je prijava koja se odnosila na jedno biračko mjesto, a koju smo zaprimili na dan izbora, bila neutemeljena. Članovi biračkog odbora i promatrači su se složili da se radilo o nenamjernoj pogrešci pri čemu je zaokruženo ime i prezime birača koju u tom trenutku nije bio pristupio glasovanju umjesto drugog birača koji je glasovao, no kasnije je i onaj koji je pogreškom bio zaokružen također glasovao, kazao je Klišmanić.

Predsjednik GIP-a odgovarajući na upit novinara nije mogao kazati je li iz zadarske Opće bolnice bilo poziva birača prema biračkim odborima i zahtjeva da im se u Bolnici omogući glasovanje, no pojasnio je kako, unatoč medijskim napisima u kojima je stajalo kako za birače koje se zateknu u bolnicama nije osigurana konzumacija biračkog prava, za hospitalizirane birače vrijede ista pravila koje vrijede za primjerice hendikepirane osobe te da članovi biračkog odbora koje takav birač pozove u tom trenutku procjenjuju imaju li uvjete i mogućnosti otići u "kućnu posjetu" biraču.

Josipović pobijedio u Kalmetinim Arbanasima

Josipović je pobijedio u Arbanasima, biračkom mjestu u kojem glasuju Ingrid Antičević-Marinović i Božidar Kalmeta u kojima je u prvom krugu izbora pobjedu odnio Hebrang i u kojima tradicionalno većinu dobiva HDZ, na Bilom Brigu, na Bokanjcu i Brodarici, u Diklu, u Jazinama I i II, u Kožinu, u predjelu Maslina, na Novom Bokanjcu, u Petrčanima, na Poluotoku, Puntamici, u Ričinama, Smiljevcu, Stanovima, Vidikovcu, Višnjiku, Voštarnici, te na otocima i otočkim naseljima koji administrativno potpadaju pod Grad Zadar; u Brguljama, na Istu, Molatu, Malom i Velom Ižu, Olibu, Premudi, Ravi, Silbi i Zapuntelu, kao i u Domu umirovljenika, a za njega je glasovala i većina pomoraca na brodovima Tankerske plovidbe. U prvom krugu predsjedničkih izbora, na biračkim mjestima na brodovima Tankerske plovidbe pobijedio je Nadan Vidošević. Ukupno je, kad su u pitanju zadarska naselja, Josipović najbolji rezultat ostvario u Malom Ižu gdje je dobio preko 89 posto glasova.

Bandić je pobijedio u prigradskim naseljima Crnom, Dračevcu i Ploči te na predjelu Crvene kuće i u Gaženici, pri čemu je najbolji rezultat ostvario u Dračevcu gdje je dobio preko 65 posto glasova.

Bandić je u Dračevcu pobijedio i u prvom krugu izbora, dok su mu u drugom krugu očito pripali glasovi HDZ-ovih birača na Ploči i u Crnom gdje je u prvom krugu pobijedio Andrija Hebrang. No, glasovi Hebrangovih birača koji je u prvom krugu pobijedio na Ravi očito su se podijelili u drugom krugu, jer je Rava, iako tijesno, ovog puta „pripala" Josipoviću. Crvene kuće čiji su stanovnici većinom u prvom krugu glasovali za Josipoviću, u drugom su krugu, s razlikom od 5 posto, u većini glasovali za Bandića.

Bandić tijesno pobijedio u Viru

U općinama i gradovima Zadarske županije, izuzevši birače s područja Grada Zadra, Ivo Josipović dobio je 47,3 posto od ukupnog broja glasova ostvarenog u Zadarskoj županiji ili točnije 19.823 glasa. Zanimljivo je da je najbolji rezultat, od preko 75 posto glasova, Josipović ostvario u Općini Kukljica u kojoj vlast obnaša HDZ. Josipović je, osim u Zadru i Kukljici, pobijedio u još 12 gradova i općina među kojima i u Preku, Biogradu, Pašmanu, Ninu, Vrsima, Kalima, Povljani i Privlaci gdje je HDZ na vlasti sam ili s koalicijskim partnerima te u "HSS-ovom" Galovcu, u "HSP-ovom" Pagu, u Tkonu gdje je lokalnu vlast osvojio nezavisni Danijel Katičin i u Salima gdje je SDP jedan od koalicijskih partnera u Općinskom vijeću. U Viru, u kojem SDP obnaša vlast zajedno s koalicijskim partnerima, Milan Bandić je ostvario tijesnu pobjedu dobivši 17 glasova više od Josipovića. Bandić je najbolji rezultata u Zadarskoj županiji ostvario u Škabrnji gdje je dobio 82,8 posto glasova.

Sabolić (HNS): Pobijedila je demokratska Hrvatska
- S obzirom da smo mi u drugom krugu podržali Ivu Josipovića i sudjelovali u dijelu kampanje, iznimno smo ponosni na zadarski rezultat gdje je Ivo Josipović dobio 65 posto glasova i zadovoljni činjenicom da je preko 50 posto građana izišlo na izbore te naravno činjenicom da je Ivo Josipović pobijedio u svim županijskim središtima osim Gospića, što znači da je pobijedila demokratska Hrvatska. Ono što je nama u HNS-u iznimno važno jest da se pokazala želja građana da se ujedine sve snage u izlasku iz krize te da su građani prihvatili predsjednika koji je nudio Europu kao izlaz iz krize. Ono što očekujem, i vjerujem da će tako i biti, jest da će se Hrvatska dobro pozicionirati ulaskom u EU. Mi u HNS-u vjerujemo da s novim predsjednikom dolazi i bolja vremena za Hrvatsku, jer će ulaskom u EU Hrvatska aktivirati svoje najveće bogatstvo, a to je njezin položaj i geografski i u političkom smislu. Važno je da je za predsjednika izabran Ivo Josipović koji je bio jasan u svojim opredjeljenjima u kampanji. Mi u HNS-u smo sigurni da se iz krize može izići brzo i da će Hrvatska skoro biti suočena s nedostatkom radne snage i da će biti riješena nezaposlenost, i važno je da predsjednik ima dobar odnos sa susjednim zemljama i zemljama u regiji i vrlo je važno da predsjednik države dovede Hrvatsku na čelno mjesto u regiji, kazala je predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabolić.
Antičević - Marinović (SDP): "DA" za pristojnu i poštenu Hrvatsku

- Ovo nisu neočekivani rezultati, no to ne umanjuje naše zadovoljstvo time što su hrvatski građani prepoznali one vrijednosti bez kojih nije moguće graditi nikakvo, a kamoli pravedno društvo, vrijednosti koje su bile smatrane za staromodne, "out" i za gubitnike, kao što su istina, solidarnost i pravednost. Kroz povijest se pokazalo da su, kada su te vrijednosti bile zanemarene, društvo i država bili osuđeni na propast. Hrvatski građani rekli su "da" jednoj pristojnoj i poštenoj Hrvatskoj i pokazali čega su, u ovoj krizi, najviše željni. Zbog čega bi Zadar i Zadarska županija bili drukčiji? Čak dapače, kazala je saborska zastupnica predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević-Marinović komentirajući pobjedu Ive Josipovića u Zadru u kojem HDZ s koalicijskim partnerima redovito osvaja vlast.

- Ivu Josipovića poznajem iz studentskih dana i, unatoč onome što se govorilo da je blag i mekan i da neće biti odlučan, vjerujem da će inzistirati da tim vrijednostima kako bi se mogli pokrenuti neophodni gospodarski procesi u Hrvatskoj. Mislim da će se to osjetiti već od prvog dana i da će sve ono što predsjednica Vlade neće moći ostvariti zbog okoštalosti unutar svoje stranke, biti ostvareno zahvaljujući ulozi predsjednika, ali i osobi Ive Josipovića, dodala je Antičević-Marinović.

Antičević-Marinović vjeruje i kako Josipovićeva pobjeda otvara put budućoj SDP-ovoj većini u Saboru:

- Vjerujem da će se parlamentarni izbori dogoditi prije vremena upravo zbog gospodarske situacije i zbog nemogućnosti ove vlasti da rasplete hobotnicu koja kod njih nije akcidentalna, nego strukturna. Čvrsto sam uvjerena da će SDP, zajedno s koalicijskim partnerima, pobijediti na tim izborima nudeći upravo ove vrijednosti koje je proklamirao Ivo Josipović; pravednost, pokretanje gospodarstva i reindustrijalizaciju zemlje koja jedina jamči oporavka, zapošljavanje i napredak.

REZULTATI IZBORA U GRADU ZADRU PO NASELJIMA

NASELJE         JOS. broj   JOS. %  BAN. broj  BAN. %

Arbanasi          559           57,75       409        42,25

Bili Brig           2.156         60,14      1.429       39,86

Bokanjac         328            60,52        214       39,48

Brgulje            32             82,05           7       17,95

Brodarica          2.410        68,43       1.112      31,57

Crno-Musapstan 96            40,85         139       59,15

Crvene kuće      331          47,69          366      52,51

Diklo               493          64,61          270      35,39

Dom umir.        25           67,57           12       32,43

Dračevac           29          34,12          56        65,88

Gaženica           373         42,39           507     57,61

Ist                  83          77,47           24       22,43

Jazine I           1.224        70,02          524      29,98

Jazine II          1.310       72,54          496       27,46

Kožino              241         64,96          130      35,04

Mali Iž             111          89,52           13      10,48

Maslina            1.240       67,28          603      32,72

Molat               61           79,22          16       20,73

Novi Bokanjac    334          59,33         229     40,67

Olib                52            64,20          29       35,80

Petrčane          165          60,89         106       39,11

Ploča              147          47,57         162      52,43

Poluotok          1.616        71,60         641      28,40

Premuda          47           81,03          11       18,97

Puntamika       1.131         63,18        659      36,82

Rava              40             51,28        38        48,72

Ričine            1.013         63,95         571      36,05

Silba              99             72,26         38      27,74

Smiljevac        1.017          59,27        699     40,73

Stanovi          1.085          60,72        702      39,28

Veli Iž           180             83,33         36      16,66

Vidikovac       532            55,24         431     44,76

Višnjik          1.912          75,93        606      24,07

Voštarnica     1.385          75,15        458      24,85

Zapuntel        28             77,78           8      22,22

Brodovi TP     179            59,08         124     40,92

REZULTATI IZBORA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI PO GRADOVIMA I OPĆINAMA

              JOS. br.  %           BAN. br.     %

KUKLJICA     306     75,37        100        24,63

KALI            656    72,65        247        27,35

SALI            727    70,65        302        29,35

PREKO        1.415   70,50        592        29,50

ZADAR      22.064   65,01     11.875       34,99

POVLJANA     206    60,95         132       39,05

TKON           203    60,42         133       39,58

BIOGRAD    1.585   59,34       1.086      40,66

PAŠMAN        620    59,27         426      40,73

PAG             959   56,48           739      43,52

NIN              702   56,39          543      43,61

PRIVLAKA     512   56,26           398      43,74

GALOVAC      226   53,94          193      46,06

VRSI            522   52,73          468      47,27

VIR              565   49,26          582      50,74

KOLAN          175   48,34          187      51,66

SUKOŠAN      983   47,90        1.069      52,10

PAKOŠTANE   941   46,82         1.069     53,18

RAŽANAC      668   46,58           766      53,42

OBROVAC     808   46,44           932      53,56

FILIPJAKOV  943   46,00          1.107     54,00

STARIGRAD  388   45,97            456      54,03

POSEDARJE  726    44,87            892     55,13

POLAČA       258   44,79             318     55,21

ZEMUNIK D. 389    43,71            501     56,29

STANKOVCI  361    43,08            477     56,92

GRAČAC      693    38,61           1.102    61,39

NOVIGRAD   682    36,08            385     63,92

BENKOVAC 1.533    33,66         3.021      66,34

POLIČNIK    563     28,08           1.442   71,92

BIBINJE      442     27,33           1.175    72,67

JASENICE    135     22,09            476     77,91

LIŠANE O.    77      21,39            283    78,61

ŠKABRNJA   151     17,20            727     82,80

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno