Prioritet uništenje korupcije i obrana radničkih prava

Slika korisnika admin
Autor: 
josipovic
FAH
Nije na predsjedniku da modelira političke odnose - Ivo Josipović

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović idućeg tjedna kreće ponovno na turneju po svim hrvatskim županijama kako bi zahvalio građanima na potpori.

- Tom turnejom zahvalnosti želimo ne samo još jednom iskazati poštovanje ljudima koji su birali Ivu Josipovića, nego i jasno odaslati poruku da će Ivo biti predsjednik svih građana i da mu je važno biti u direktnom kontaktu s ljudima - kazao je direktor Josipovićeve kampanje Mirando Mrsić, koji će vjerojatno zajedno sa Josipovićem na Pantovčak, u svojstvu predstojnika Ureda predsjednika.

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, nakon cjelonoćnog nedjeljnog slavlja koje je završilo u cik zore i na kojemu mu se u restoranu Stari fijaker u Zagrebu pridružio i predsjednik na odlasku Stjepan Mesić, jučer je tek u popodnevnim satima stao pred novinare kako bi odaslao poruku javnosti.

- Spreman sam u cjelosti surađivati sa Vladom Jadranke Kosor jer, kao što sam rekao, neću biti stranački predsjednik nego predsjednik svih građana - poručio je Josipović naglašavajući ipak kako na provedbi svog programa i pokušajima da Hrvatsku učini boljom zemljom namjerava tražiti partnere i u vlasti i u opoziciji.

Iako namjerava, kako je rekao, biti partner i Vladi i oporbi, Josipović neće posredovati u dogovorima Jadranke Kosor i šefa SDP-a Zorana Milanovića.

- Nije na predsjedniku da modelira političke odnose, ali ako bude postojala volja kod šefova najjačih stranaka, tu sam da pomognem. Neću gurati nikakve kombinacije - odgovorio je Josipović na novinarska pitanja o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a.

Kao prioritete svog predsjedničkog djelovanja ponovno je istaknuo bitku protiv korupcije, izvlačenje zemlje iz gospodarske krize, ulazak Hrvatske u EU ali i rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama. Budući da je izabran kao predstavnik socijaldemokratske stranke, Josipović je jučer poslao i jednu novu poruku, koja u kampanji nije bila eksponirana.

- U Hrvatskoj moramo naći snage da pomirimo stvari koje se neopravdano smatraju kontradiktornima: poduzetništvo kao temelj gospodarskog rasta ali i punu zaštitu radništva, što je općecivilizacijska tekovina europske kulture. Pravna država mora biti jednako efikasna u borbi protiv korupcije kao i u zaštiti radničkih prava, a to dosad nije slučaj - kazao je Josipović.

Naglasio je da se hrvatska politika i državnost temelje na antifašizmu i Domovinskom ratu. Kao predsjednik, obećao je, posebno će raditi na afirmaciji digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

- Zalaganje za objavu registra branitelja biti će među prioritetima jer je to važno onima koji su nosili puške na ramenu i glave u torbi. Ne mislim da postoje zakonske prepreke za njegovu objavu, nego da je to prije svega pitanje dobre volje. No, ako je zaista problem u zakonu, radit ću zajedno s parlamentarnim strankama da se takav zakon promijeni i omogući objava registra - odlučan je Josipović.

Na pitanje o eventualnom povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije Josipović je kazao kako o tome može odlučiti samo Vlada, te da takva tužba ne smije biti sama sebi svrha.

- Srbija je napredovala u dostavljanju podataka o nestalim i zatočenima, počeo je povrat otetog kulturnog blaga, posebni sud za ratne zločine radi dobro, ali ostaje pitanje izručenja Karadžića i Mladića. Stoga, ako bi me u ovom trenutku pitali treba li danas povući tužbu, moj odgovor bi bio: Ne! Ali ako Srbija bude dalje napredovala na ispunjavanju naših uvjeta, onda treba o tome razmisliti - istaknuo je Josipović.

Do kraja tjedna Josipović se namjerava naći sa aktualnim predsjednikom Mesićem i njegovim savjetničkim timom kako bi se upoznao sa funkcioniranjem Ureda predsjednika, a tek potom pristupit će odabiru prvih suradnika. Direktor njegove kampanje Mirando Mrsić tvrdi kako još nikome nije obećano savjetničko mjesto u Uredu, štoviše, da se još nisu vodili niti razgovori ni sa kim o tim pozicijama. Jedina Josipovićeva ponuda zasad je stigla samom Mrsiću kojem je ponuđeno da bude predstojnik Ureda predsjednika, ali Mrsić još nije donio odluku hoće li to mjesto i prihvatiti.

DRŽAVNIČKA MISIJA

- borba protiv korupcije

- puna zaštita radništva

- izvlačenje zemlje iz krize

- ulazak Hrvatske u EU

- rješavanje pitanja sa susjedima

- afirmacija digniteta Domovinskog rata

- objava registra branitelja

- biti partner i Vladi i oporbi

Prisega "Tako mi Bog pomogao" nije nikakav problem
Na upit kako će, kao agnostik, završiti predsjedničku prisegu, koja završava riječima "Tako mi Bog pomogao", Ivo Josipović je odgovorio da u tome ne vidi nikakav problem, budući da je, istaknuo je, za njega glasovala većina birača, najveći dio kojih se izjašnjavaju kao katolici.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno