Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Cijepljen u prosincu, umro u siječnju

11.01.2011. 23:00
Cijepljen u prosincu, umro u siječnju


Pacijent najvjerojatnije nije razvio antitijela za zaštitu od gripe zbog nedijagnosticirane bolesti za koju nije ni znao, pretpostavljaju liječnici


Četrdesetšestogodišnji muškarac koji je u  nedjelju, 9. siječnja preminuo  od posljedica svinjske gripe u  Klinici za infektivne bolesti  “Dr. Fran Mihaljević” bio je  cijepljen protiv gripe, potvrdio nam je jučer ravnatelj Klinike, Antun Beus.
Iako cijepljen na vrijeme,  još prije mjesec dana, pacijent  najvjerojatnije nije razvio antitijela za zaštitu od gripe zbog  nedijagnosticirane bolesti za  koju nije ni znao, pretpostavljaju liječnici.
Posljedica šoka
– Moramo vidjeti nalaze  koštane srži da bismo znali  razlog zbog kojeg mu je po  primitku u bolnicu utvrđen  izuzetno veliki broj crvenih  krvnih zrnaca – kaže Beus, te  dodaje kako  je oboljeli zbog  toga imao izuzetno loš imunitet.
 Moguće je, kaže Beus, da je  djelovanje cjepiva blokirala  policitemija, bolest povećanog udjela eritrocita u  krvi, no takva krvna slika  može biti i posljedica šoka.  Osim toga, preminuli pacijent  bio je pretio i bolovao od  dijabetesa, a prije četiri godine prebolio je tešku legionelozu. Sve je to, kažu liječnici, pogodovalo smrtnom  ishodu gripe. Primljen je u  bolnicu u subotu, 8. siječnja  oko podneva, da bi vrlo brzo  upao u stanje šoka i unatoč  naporima liječnika preminuo  je idućeg jutra od akutnog  respiratornog distres-sindroma, tzv. ARDS-a.
Dvoje kritično
– Kako je taj isti pacijent bio  kod nas zbog legioneloze, liječnica ga je odmah nakon  hospitalizacije prepoznala  kao svog pacijenta. Iako tada  nije bio u teškom stanju, njegova joj se klinička slika nije  svidjela i prebacila ga je na  odjel intenzivne njege, da bi  mu se tu stanje naglo pogoršalo i otišao u šok. Umro je  za manje od 24 sata – kaže  Beus.
U Klinici “Dr. Fran  Mihaljević” u kritičnom su stanju dvije žene s virusnom upalom pluća kao komplikacijom  svinjske gripe, te su  priključene na uređaje za umjetno disanje. Jedna je u dobi  od 46 godina, i pati od pretilosti, a druga u dobi od 71  godine ima umjetne srčane  zaliske. Liječnici vjeruju da će  se obje žene oporaviti, kao i  50-godišnji muškarac na intenzivnoj njezi koji ima tešku  gripu s poremećajem svijesti.
 


Hospitalizirano 60 oboljelih




U Klinici za infektivne bolesti  “Dr. Fran Mihaljević” trenutačno  je hospitalizirano 60 pacijenata s  gripom i upalama pluća, a među  200-tinjak pacijenata koliko ih  dnevno posjeti hitnu ambulantu  Klinike svaki drugi ima gripu.  Virus svinjske gripe A/H1N1 i  dalje je jedini virus gripe izoliran  u laboratoriju Klinike.