Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kobak htio istragu afere Agit izgladiti s Kalmetom?

11.01.2011. 23:00
Kobak htio istragu afere Agit  izgladiti s Kalmetom?


Sarić je priznao krivnju, opisao je kako je dvojac na čelu Agita izvlačio novac, te rekao da se Davorin Kobak uplašio istrage i najavio da će sve pokušati riješiti s ministrom


Kada je informacija o off-shore tvrtkama preko kojih posluje  Agit  došla do ministra  Kalmete,  Kobak se malo uplašio no  rekao je da će pokušati to s  njim izgladiti, prisjetio se u  svojoj obrani Andrija Sarić  bivši direktor prodaje u  HŽ-ovoj tvrtki kćeri Agit. On  je jučer zajedno s prvooptuženim Davorinom Kobakom, bivšim čelnim čovjekom  HŽ Carga i drugooptuženom  Biserkom Robić, koja je bila  direktorica Agita, te Vladimirom Vasiljevićem, bivšim  direktorom željeznica Srbije,  sjeo na optuženičku klupu.  USKOK-ova optužnica tereti  ih za izvlačenje ukupno 3,7  milijuna eura iz Agita preko  off-shore tvrtki koje su  HŽ-ovoj tvrtki kćeri ispostavljale račune za fiktivne  poslove. Novac se slijevao na  račune u bankama u Mostaru, Grazu i Zürichu, a  Kobak i Robićeva su ga podizali. Oboje su jučer, kao i  Vasiljević porekli krivnju za  teške malverzacije kojima su  do novca dolazili od 2002.  godine. Sarić je pak priznao  sve što mu je stavljeno na  teret, no odbio je iznijeti  obranu. Zato je sudsko vijeće  Županijskog suda u Zagrebu  na čelu sa sutkinjom Renatom Miličević odlučilo u  sudnici prikazati snimku njegovog iskaza što ga je tužiteljici iz USKOK-a Karolini Dragičević dao u veljači prošle  godine, osam mjeseci nakon  što je zajedno s Kobakom i  Robićevom uhićen u policijsko-tužiteljskoj akciji realiziranoj nakon anonimnog  pisma s optužbama na njihov  račun.
Posla bilo puno
Sarić je detaljno opisao  kako je dvojac koji je bio na  čelu Agita izvlačio novac.  Kobak od toga nije odustao  ni kada je prešao u HŽ  Cargo, a Robićeva je komentirala kako joj je “ostavio  puno toga u amanet”. Imenovao je brojne čelnike željeznica Republike Srpske i  Federacije BiH koji su u  vrijeme kada je Agit proširio  prijevozničke usluge izvan  Hrvatske počeli za sebe  tražiti dio provizije. Uglavnom se radilo o iznosima od  10-15 eurocenti po toni prevezene robe, no iznosi su  vrtoglavo rasli s obzirom da je  posla bilo puno.
No uz to novac su iz Agita  izvlačili i fiktivnim fakturama.  Kako je objasnio Sarić dogovarane su cijene prijevoza a  razlika u iznosu što je usuglašen, te onog prezentiranog  naručiteljima dijeljen između  predstavnika Agita, željeznica Federacije BiH i željeznica  Republike Srpske. Fiktivni  računi odnosili su se uglavnom na stvarni prijevoz no  lažirana je dužina tura.
Unosna zarada 
– Ja sam potpisivao te  račune, ne propitujući ništa.  Radio sam po nalogu i uz  blagoslov Kobaka i Robićeve.  Sve je to bilo za veći profit  Agita u kojem sam i ja zarađivao za svoju egzistenciju.  Imao sam mjesečna primanja  i preko 20.000 kuna, te  službeni automobil. Meni je  od nekih poslova pripalo 0,05  eura. Vasiljević je za sebe  tražio zaradu od 0,15 eura po  toni prevezene robe, a Kobak  0,10 eura, izjavio je Sarić.
Slušajući optužujuću snimku  Kobak i Robićeva pozorno su  bilježili Sarićeve riječi, dok je  Vasiljević u više navrata gotovo  u nevjerici odmahivao glavom.
 


Dvojac ostaje iza rešetaka




Iako su već godinu i pol dana  u istražnom zatvoru Kobak i  Robićeva tamo će za sada i  ostati. Njihovi branitelji zatražili  su jučer da ih se pusti na  slobodu, no sudsko vijeće zaključilo je kako još uvijek postoji  opasnost da bi mogli pobjeći ili  ponoviti kazneno djelo što im je  stavljeno na teret. Naime, prema tvrdnjama USKOK-a još uvijek nije pronađen sav novac što  su ga izvukli iz Agita pa bi ga  mogli iskoristiti za bijeg.


 


Žuta koverta, benzinska postaja i BMW X5


Nakon što se priča o mogućim malverzacijama u Agitu pojavila u  medijima Kobak i Robićeva su Sarića poveli na sastanak s čovjekom čiji  im je poznanik za 100 tisuća eura trebao pomoći u zataškavanju  nezakonitog poslovanja. – Odbio sam sudjelovati u tome jer nisam imao  novaca i vjerovao sam kako sam sve radio za dobrobit firme, prisjetio  se Sarić opisavši u nastavku svog iskaza kako je na benzinskoj postaji  “Antunović” žutu kovertu čiji sadržaj nije vidio predao izvjesnom  Sokoliću u njegovom automobilu BMW X5.