Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mirjana Sanader sumnja da je mediji prisluškuju

11.01.2011. 23:00
Mirjana Sanader sumnja da je mediji prisluškuju


Neprestana 24-satna medijska opservacija među ključnim je pritužbama Mirjane Sanader, budući da se obitelj bivšeg premijera zbog toga osjeća kao da je u kućnom pritvoru


Mirjana Sanader, supruga bivšeg premijera  Ive Sanadera osumnjičenog u  istrazi Fimi-medije, pismeno  se požalila HHO-u da se njoj i  njenoj obitelji krše ljudska  prava od strane medija, vlasti i  Zagrebačke banke. To je jučer  priopćio HHO, a kako nam je  potvrdio odvjetnik Sanaderovih, pismo jednakog sadržaja  upućeno je i na Amnesty International i saborski Odbor  za ljudska prava.
– Ne možemo ni izaći iz svoje  kuće, a da se to senzacionalistički ne interpretira i evidentira, navodi Mirjana Sanader u pismu nevladinim organizacijama i saborskom odboru.
Neprestana 24-satna medijska opservacija među ključnim  je pritužbama Mirjane Sanader, budući da se obitelj bivšeg  premijera zbog toga osjeća  kao da je u kućnom pritvoru,  te da sumnja da mediji upotrebljavaju posebne kamere i  mikrofone, kako bi snimili i  objavili sadržaj privatnih razgovora u Kozarčevoj 21.
Što se tiče policije, suda i  USKOK-a, Mirjana Sanader  prigovorila je dugotrajnim i  bespotrebnim radnjama, pretresanju pri izlascima iz kuće i  oduzimanju putovnica njoj i  kćerki Bruni. U pismu  HHO-u, Amnestyju i Saboru,  navela je i incident u poslovnici Zagrebačke banke u Novoj Vesi, kad joj službenice  nisu dale da podigne plaću.
Po primitku pisma Mirjane  Sanader napisanog na četiri  gusto tipkane stranice, Čičak  naložio uredu te nevladine organizacije da provjeri iznesene  navode. O zaključcima izvršnog odbora, HHO će obavijestiti javnost na konferencijji za novinare.
– Prije svega, Mirjana Sanader se žali na odnos medija  koji je zastrašujući. Potom se  žali na proces koji je po zakonu tajan, a pretvorio u javni.  HHO već jedno tri tjedna  pomno prati cijelu situaciju  oko Sanadera i njegove obitelji. Zasad nismo reagirali, a o  tome što ćemo poduzeti u pogledu pisma Mirjane Sanader,  raspravit će izvršni odbor, rekao nam je predsjednik  HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.
Pismo Sanaderove supruge  definitivno je olakšalo poziciju  HHO-u, jer mnogi članovi te  nevladine organizacije poznaju bivšeg premijera ili su mu  bili prijatelji. Ako odluči reagirati povodom pisma Mirjane  Sanader, HHO-u se barem  neće moći predbaciti da samoinicijativno daje dodatni  argument Sanaderovim tvrdnjama da je u svojoj domovini  izložen političkom progonu.
Pored tekućeg računa na  kojem je primila plaću, Mirjani Sanader i njenoj užoj obitelji blokirani su računi u četiri  hrvatske banke na kojima je  oko 1,8 milijuna kuna. Privremeno je oduzeta i obiteljska zbirka umjetnina vrijedna  oko 6,5 milijuna kuna, kao i  udjeli u poduzećima, te raspolaganje poslovnim prostorom vrijednim oko 800 tisuća  eura.