Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Noćnjak u Vodicama, Sabatina u Zadarskoj županiji

11.01.2011. 23:00
Noćnjak u Vodicama,  Sabatina u Zadarskoj županiji


Brojni stručnjaci i uzvanici oduševljeni su kakvoćom vina od maraške Marijana Vrsaljka iz Nadina. – Ovo je Božje piće, rekao je don Ivan Grubišić koji je ovu prigodu iskoristio i za predstavljanje Hrvatskog svijećnjaka


Desertno vino od  maraške Marijana Vrsaljka iz  Nadina s kojim je prije dva  mjeseca pomeo konkurenciju i  na Sabatini osvojio zlatnu medalju, jučer se opet našlo u  središtu pozornosti. Brojni uzvanici i stručnjaci okupljeni u  novouređenim prostorijama  Zadružnog saveza Dalmacije u  Splitu nisu krili oduševljenje  kakvoćom Vrsaljkovog „in  višnja veritas”.
Vino od maraške je jedinstven proizvod u svijetu. Osim  njega i nadaleko poznatih maraschina i amareta, u posljednje vrijeme  radi se i na  mnoštvu drugih proizvoda, što  znači da i za uzgajivače višnje  maraske dolaze bolji dani, rekao je Joško Niskota, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, podsjetivši da izvorna,  endemska i na svijetu najkvalitetnija sorta višnje maraske  raste samo na potezu od Paga  do Ploča, a najviše se uzgaja(la) na zadarskom području.
Pozdravljajući nazočne Niskota je poželio uspješnu novu  poslovnu godinu svim dalmatinskim zadrugarima. Predstavio je i nove programe Saveza  u kojima dominira početak rada Zadružno-poduzetničke  akademije, odnosno Poslovnog kuba ZSD-a. Cilj je ponajprije edukacija za senzorsko ocjenjivanje maslinovih  ulja i vina. Nove preuređene  prostorije blagoslovio je  karizmatični splitski teolog don  Ivan Grubišić. Ni on nije propustio pohvaliti Vrsaljkov crnjak (14,8 posto alkohola).
– Ovo je Božje piće, rekao je  don Grubišić koji je ovu prigodu iskoristio i za predstavljanje Hrvatskog svijećnjaka,  svojevrsnog spomendara koji  simbolizira svjetlost zajedništva, a bez zajedništva nama  ništa pa ni zadrugarstva. Svijećnjak je osmislio akademski  kipar Ante Strinić, proizvodi  ga od bračkog kamena OPG  Tomac iz Selca na Braču, a  može se nabaviti po cijeni od  750 kuna (s PDV-om).
Kao prezentacija budućih  edukacija za uzvanike,  stručnjake i novinare specijalizirane za praćenje poljodjelstva, realizirana je i panel degustacija ulja i vina. Kušanje  ulja predstavlja neku vrstu  uvoda u predstojeći Noćnjak,  međunarodnu manifestaciju  maslinara i uljara, koja će se  održati od 18. do 20. ožujka u  hotelu Olympija u Vodicama.  Na skupu u Splitu, Želimir  Bašić, tajnik ZSD-a, ekskluzivno je za naš  list otkrio da će se ovogodišnja  21. po redu Sabatina, međunarodna priredba vinogradara i  vinara, održati u Zadarskoj  županiji. Podsjetimo, na  prošlogodišnjoj Sabatini zadarski vinari su osvojili rekordan broj odličja – 54  zlatne,  srebrne i brončane medalje  kao i  devet plaketa za kvalitetu  svojih vina i jakih alkoholnih  pića.