Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pjesmom za Marka

11.01.2011. 23:00
Pjesmom za Marka


Koncert počinje u 18.30 sati, a nastupit će: Tomislav Bralić i klapa Intrade, Dražen Zečić i grupa Banana, Ivica Sikirić-Ićo i klapa Bibinje, klapa Kožino, klapa Kaleta, klapa Kontrada, ženska klapa Libar, ženska klapa Karmel, klapa Koporan, klapa Sol, pjevačka skupina Sokolovi, Duje Stanišić, Krešimir Perović, Ante Rados i gosti


Humanitarni  koncert pod nazivom “Pjesmom za Marka”, a čija su sredstva od kupljenih ulaznica i  donacija usmjerena za pomoć  u liječenju trogodišnjem Marku Baljaku iz Lovinca, oboljelom od microcephalije, bit  će održan u nedjelju 16. siječnja u sportskoj dvorani u  Poličniku.
Koncert počinje u 18.30 sati,  a nastupit će: Tomislav Bralić i  klapa Intrade, Dražen Zečić i  grupa Banana, Ivica Sikirić-Ićo i klapa Bibinje, klapa  Kožino, klapa Kaleta, klapa  Kontrada, ženska klapa Libar,  ženska klapa Karmel, klapa  Koporan, klapa Sol, pjevačka  skupina Sokolovi, Duje Stanišić, Krešimir Perović, Ante  Rados i gosti…
Naime, trogodišnji Marko  dječak je kojemu se život zakomplicirao odmah pri  rođenju, jer tog dana, 4. travnja 2007. godine, nakon nepredviđenih komplikacija  Marko je rođen carskim rezom. No za njega i njegovu  obitelj tek tada započinje borba, jer Marko je prvih 20 minuta nakon rođenja bio klinički mrtav, što je uzrokovalo  teška oštećenja mozga, a ubrzo  mu je dijagnosticirana microcephalia koja podrazumijeva  oštećenje motorike.
Splet ovih nesretnih okolnosti razlog su zbog kojeg  Marko danas, iako zna i želi  pružiti ljubav, borben je i hrabar dječak, još ne može hodati  pa ni sjediti i držati glavu, još  uvijek ne govori i ne može  uspostaviti komunikaciju s  drugom osobom.
Nakon što je većina liječnika  utvrdila da za Marka ne postoje realne šanse za normalan  život, njegova obitelj nije  odustala, nego se okrenula i  drugim metodama liječenja,  onima koje ne “pokriva” Hrvatski zavod za zdravstveno  osiguranje.
Tako su se u kolovozu ove  godine uključili u zagrebačku  Udrugu invalida cerebralne  paralize “Snaga”, koja je za  Marka razvila projekt integralne neurorehabilitacije, a koja  se, prema prvim rezultatima,  pokazala kao prava terapija za  Marka. No problem je što terapija zahtijeva svakodnevne  višesatne vježbe i stimulacije  da bi se postigli očekivani rezultati, a samo mjesec dana  redovitog vježbanja košta čak  10 tisuća kuna. Svi oni koji žele  pomoći pozivaju se da slijede  ovaj humani primjer brojnih  glazbenika te pokušaju sudjalovati ne samo dolaskom na  koncert, nego i uplatom sredstava na žiro-račun HPB br.  2390001-3100244041.