Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U “Điranu” cvjeta stoljetna ugljanska tradicija

11.01.2011. 23:00
U “Điranu” cvjeta stoljetna ugljanska tradicija


To okupljalište je tzv. tabela kod škole, gdje su nane i didovi sadašnjih “điranica” svake nedjelje plesali ugljansko kolo, gdje se pjevalo i zaljubljivalo i gdje ih je točno prije sto godina snimio ondašnji veliki zadarski fotograf Tomaso Giovanni Burato. Ta povijesna snimka je nastala 15. kolovoza 1910. godine, a protekloga 15. kolovoza je snimljena fotografija s današnjim “điranicama”


Udruga žena  “Điran” iz Ugljana, poznata  kao jedna od vrjednijih udruga na području Zadra koja  njeguje domaću pjesmu i folklor, završila je još jednu uspješnu godinu. Čak sa tri koncerta na samome kraju protekle godine članice “Đirana”  su “zapečatile” 2010. godinu.  Održale su ta tri posjećena  božićna koncerta zajedno s  Mješovitim zborom župe Sv.  Marije iz Ugljana i s Mješovitim zborom župe Sv. Lovre iz  Kukljice i Kali. Koncerti s popularnim božićnim pjesmama  su održani u tri ugljanska  mjesta, u Kukljici, Kalima i u  Ugljanu.
Zapažen nastup u Italiji
Inače, udruga “Điran” koju  je prije sedam godina osnovala Ingrid Vuchich, po majci  Ugljanka podrijetlom, rođena  i odrasla u Bologni i to čim se  preselila u rodno mjesto svoje  majke, koje je redovito posjećivala tijekom djetinjstva.  Impresionirana bogatim folklornim naslijeđem, kako  kaže, nije odoljela, željela je  da baš taj folklor kroz pjesmu,  ples i bogate ugljanske običaje  nastavi živjeti i da se tako  prenosi na mlađe naraštaje  Ugljanaca. Ona je okupila pedesetak istomišljenika, uglavnom žena i krenula u akciju,  koja nesmanjenim tempom  traje već sedam godina. Čak  su u Etnografskome muzeju u  Zadru našle pohranjene originalne narodne nošnje iz  Ugljana i po njima sašile lijepe  kostime za nastupe. Naravno,  najčešće nastupaju u Ugljanu i  mjestima toga velikog otoka,  ali odlaze i u Zadar na razne  nastupe i na susjedne otoke,  poput redovnog sudjelovanja  na smotri folklora u Dobropoljani. Naravno, svake godine bar jednom nastupaju u  inozemstvu, što je zapravo sve  teže, jer recesija se održava i  na rad ovakvih vrijednih skupina.
Ipak protekle su godine uspješno “odradile” put u Italiju,  gdje su u kolovozu sudjelovale  na međunarodnom festivalu u  Castellu di Braciano pokraj  Rima i bile vrlo zapažene između brojnih europskih pjevačko-plesnih skupina. U Italiju ih je, između ostalih gostiju, pratio i sam načelnik  općine Preko Ante Jerolimov,  te i načelnik kaljske općine  Tino Vidov. Inače, članice  “Đirana” su jako zadovoljne  odnosom njihove općine Preko, a osobito načelnika koji  otpočetka podržava njihov  rad, jer je prepoznao njegovu  vrijednost.
Posebna važnost  Valentinova
Hoće li i ove godine putovati izvan zadarske regije još  nije poznato, a predsjednica  udruge Ingrid Vuchich ističe  da ih prema planu čeka niz  nastupa.
– Između ostalih, nastupit  ćemo i na zadarskome Karnevalu početkom ožujka, gdje  smo već pozvane. Prije toga  čekaju nas nastupi u povodu  Valentinova, što je posebna  prilika. Naime, započele smo  rad i osnovale udrugu baš u  povodu Valentinova, prije sedam godina, tako da taj datum  posebno obilježavamo, kazala  je Ingrid Vuchich, dodajući da  će vjerojatno prema ranijim  dogovorima ove godine nastupiti i u Varaždinu.
Poznate su večeri poezije  ove udruge, koja njeguje  otočnu poeziju najpoznatijih  pjesnika s otoka Ugljana poput Tomislava Meštrića, Mercedes Barić, Sonje Kačan,  Vesne Benić, Nensi Buble,  Vojka Svorcine i pokojnog  Veljka Maštruka, kojega smatraju svojom “mecenom”, jer  je pisao pjesme i prozu baš za  ovu udrugu.
Kad se govori o uspjesima  “Đirana”, Ingrid Vuchich napominje da se ne smije izostaviti jedan zanimljiv uspjeh,  a to je zajednička fotografija  članova udruge i više mještana  na mjestu koje je nekad bilo  glavno okupljalište mladosti  Ugljana. To okupljalište je tzv.  tabela kod škole, gdje su nane  i didovi sadašnjih “điranica”  svake nedjelje plesali ugljansko kolo, gdje se pjevalo i  zaljubljivalo i gdje ih je točno  prije sto godina snimio ondašnji veliki zadarski fotograf  Tomaso Giovanni Burato. Ta  povijesna snimka je nastala  15. kolovoza 1910. godine, a  protekloga 15. kolovoza je snimljena nova fotografija s novim, današnjim ugljanskim  plesačicama i pjevačicama.