Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Boris Vujčić najizgledniji nasljednik Željka Rohatinskog

11.01.2012. 23:00
Boris Vujčić najizgledniji nasljednik Željka Rohatinskog


U zadnjih nekoliko tjedana iz više izvora Kukuriku koalicije dolazile su informacije da je Vujčić najizgledniji kandidat za guverenera


Unutar vladajuće Kukuriku koalicije postignut je, čini se, konsenzus oko toga da aktualnoga guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog, nakon što mu u lipnju istekne mandat, na toj poziciji zamijeni njegov dosadašnji zamjenik Boris Vujčić.
– To je više-manje konačna stvar. Velika je šansa da Vujčić postane guverner u lipnju. Naravno, u politici ništa nije konačno ni sigurno dok se ne dogodi, ali ovo mi se čini više nego sigurno, izjavio je jučer za naš list jedan od članova Vlade. U zadnjih nekoliko tjedana iz više izvora Kukuriku koalicije dolazile su informacije da je Vujčić najizgledniji kandidat za guverenera.
Rohatinski je na ovoj poziciji zadnjih 12 godina, a zadnjih deset Vujčić se nalazi na poziciji njegova zamjenika. U vladajućoj koaliciji neće previše žuriti s pričom oko smjene na čelu središnje banke s obzirom na to da imaju gotovo pet mjeseci vremena do kraja mandata aktualnoga guvernera. Nitko od čelnih ljudi Kukuriku koalicije koji se bave gospodarskim pitanjima nije javno kritizirao način na koji je Rohatinski vodio HNB, tako da Vujčiću neće ni na koji način štetiti činjenica da je zadnjih deset godina bio drugi čovjek HNB-a. Osim toga, u velikom broju probnih balona koje je zadnjih nekoliko tjedana pustila Kukuriku koalicija, a koji su bili vezani za promjene u gospodarskom sustavu, ni jedan se nije odnosio na promjene u monetarnoj politici. Štoviše, aktualni ministar financija Slavko Linić u svojim je javnim nastupima hvalio dosadašnju politiku vodstva narodne banke.
Kako se može neslužbeno doznati, šanse za ostanak Rohatinskog na poziciji guvernera HNB-a izuzetno su male, čak i ako bi on sam izrazio tu želju. Njegov je položaj otežan zbog afere u kojoj je njegova supruga Marija prodala svoju tvrtku ROMAH koja se bavi špediterskim poslovima Agrokoru za dva milijuna kuna. Tom je prilikom u javnost izašla i informacija da je kuća u kojoj živi bračni par Rohatinski, a koja je također bila predmet transakcije, u vlasništvu spomenute tvrtke. Zadnje dvije godine u javnost su puštane i informacije o njegovom političkom angažmanu. Ideja je bila da Rohatinski stane na čelo stranke ili liste koju bi financirala skupina jakih hrvatskih poduzetnika. Navodno se u zadnji čas predomislio i odustao od političkog angažmana. Dio stručne javnosti napadao ga je i zbog politike jake kune, a meta tih i drugih kritika mogao bi postati i Vujčić.
Kukuriku koalicija ima u Saboru više nego dovoljno ruku da za guvernera postavi koga god želi, ali bit će bez obzira na to zanimljivo pratiti ponašanje HDZ-a. Iz Vlade koju je ta stranka vodila nije nikada bilo nikakvih kritika na račun Rohatinskog. Jedini HDZ-ovac koji se ikada usudio govoriti protiv Rohatinskog bio je predsjednik saborskog Odbora za financije Goran Marić. On se početkom listopada prošle godine na sjednici Odbor za financije, prilikom rasprave o Izvješću o radu HNB-a za 2010. godinu, obrušio na HNB ustvrdivši kako on pogoduje bankama u stranom vlasništvu na račun hrvatskog gospodarstva. Dodao je da “najvažniji dio makroekonomske politike, onaj monetarni, već odavno nije sastavnica nacionalne ekonomske politike, a HNB je odavno skrenuo s puta općih nacionalnih interesa i upregnuo se u pojedinačna, ali moćna interesna kola”.