Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jupiterov žir s kraljevskog dvora

11.01.2012. 23:00
Jupiterov žir s kraljevskog dvora


Biblija je već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavila uz žitarice i voće te među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku


– U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orahe, poslovica je koja svjedoči o vrednovanju oraha kroz povijest, kao i njegovo latinsko ime Juglans regia koje dolazi od naziva Jovis glans, što znači Jupiterov žir, i regia, u prijevodu kraljev dvor. Dakle, orah je Jupiterov žir s kraljevskog dvora.
Kao namirnica u ljudskoj prehrani orah se koristio od samog stvaranja svijeta. Biblija je već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavila uz žitarice i voće te među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku. Ruski znanstvenik Mičurin naziva je orah “voćkom – kombinatom” zbog toga što se kod njega koristi sve – lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo.
Okrugla koštunica
Orah je podrijetlom iz Azije, gdje i danas na podnožjima Himalaje postoje šume oraha. U Europu su ga prenijeli rimski legionari. Listopadno drvo, razgranate, kuglasto zaobljene krošnje, naraste i do 25 metara, sa šiljastim listovima dugim 20 do 90 centimetara.
Cvjetovi su sitni i neugledni, orah cvate prije listanja, u travnju i svibnju, a plodovi sazrijevaju u listopadu. Plod oraha je okrugla koštunica, omotana vanjskim zelenim, sočnim i trpkim omotačem. Kad orah dozori, mesnati omotač se suši i puca, a plodovi ispadaju iz njega. Unutar drvenaste ljuske nalazi se jezgra ploda, odnosno sjemenka koja sadrži velike smežurane jestive supke.
Energetska vrijednost 100 grama oraha iznosi 654 kcal, od toga ima 65 posto masti, 15 posto proteina i 13,7 posto ugljikohidrata. Orasi su nevjerojatan izvor visokovrijednih nutritivnih sastojaka i neizostavni su dio preporuka nutricionista. Količina od samo 30 grama raznolikih plodova dnevno može znatno poboljšate zdravlje. Konzumiranjem oraha potiče se gubitak težine i prevencija pretilosti, zahvaljujući jedinstvenom sastavu fitonutrijenata, no ipak treba imati na umu da su orasi vrlo kalorični i da se unos mora prilagoditi uravnoteženoj prehrani.
Pri kupnji oraha treba obratiti pažnju na boju gdje je lomljena jezgra. Ona mora biti svjetla i ujednačena, a smeđa korica neoštećena.
Plod je najbolje pomirisati ili probati jer orah ima veliki postotak masnoće koja se lako užegne. Orasi se mogu kupiti i u ljusci koja treba biti cijela i neoštećena te ujednačene vanjske boje bez masnih mrlja koje su znak kvarenja.
Breskvice i šape
Jezgra oraha se često konzumira sirova, samostalno ili narezana u salatama od svježeg i kuhanog povrća. Proljetnu salatu od mladog povrća, koje odiše svježinom, sa svojom jačinom okusa učinit će potpunijom.
Salata od jabuka i celera, sa salatnim preljevom od majoneze, vrhnja i limuna bez oraha ne bi bila potpuna, kao ni salata od avokada, cikorije i rikule sa salatnim preljevom od tofua i kopra. U orijentalnim kuhinjama salata od svježih krastavaca i oraha može biti uvod u ostala jela u obroku, a priprema se na način da se krastavci narežu na ploške, posole, papre, preliju maslinovim uljem, a preko se dodaje kremasti umak pripremljen od usitnjenih oraha, češnjaka, krušnih mrvica, soli i limunova soka.
I mljeveni se orah dodaje salatama, bilo da je promiješan ili posipan preko njih ili pak umiješan u guste salatne dressinge kojima se prelijevaju takve salate ili se poslužuju pored salata. Kod posluživanja raznovrsnih sireva uz svježe i sušeno voće te orašaste plodove neizostavno mora biti prisutan i orah koji u konzumiranju sa sirevima svojom slatkoćom i blagom gorčinom sireve čini još ukusnijim. Orah se dodaje hladnim juhama na bazi jogurta i voća, voćnim salatama, sladoledu, pudinzima i raznim kolačima. Kod kolača orah može biti prisutan u tijestu, kremi te kao dekoracija, bilo da je mljeveni, sjeckani ili kao polovice jezgri.
Mljevenog oraha ima u raznim kolačima kao medvjeđim šapama, breskvicama, roščićima, raznim kockama te tortama. Orah se lijepo slaže s čokoladom, šlagom, kavom, medom, rumom, sušenim voćem te ostalim orašastim plodovima. Jabuka punjena orasima i suhim smokvama prelivena sa sokom od jabuka pa pečena na 180°C oko 30 minuta jednostavan je i fini desert kao i tufahije. Orahnjača prhka ili obična sa ili bez grožđica svojim nas opojnim mirisom i punoćom okusa vraća u dane kad su taj fini tradicionalni kolač pripremale naše bake.


Orahnjača




Tijesto
60 dag brašna, 25 dag maslaca, 2 žlice ulja, 2 jaja, 6 dag šećera, 1 žlica meda, 2 dl mlijeka, malo soli, 1 vrećica instanst kvasca
Nadjev
40 dag mljevenih oraha, 3 žlice mlijeka, 2 žlice meda, 7 žlica šećera, naribana korica limuna, 1 žličica cimeta, 2 žlice ruma
Priprema:
Za tijesto izmiješati brašno, izmrvljeni maslac, ulje, jaja, šećer i med. U mlakom mlijeku razmutiti sol i kvasac. Uliti u brašno i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 60 minuta. Tijesto kratko premijesiti i razdvojiti na dva dijela. Svaki dio razvaljati na debljinu 1 centimetra. Za nadjev mljevene orahe preliti vrelim mlijekom. Dodati med, šećer i limunovu koricu, cimet i rum. Miješati dok se ne sjedini. Ohladiti. Ohlađeni nadjev namazati po cijelom tijestu. Smotati u dvije savijače. Posložiti jednu do druge u nauljeni lim. Peći 40 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva Celzijevih. Vruće orahnjače posuti šećerom u prahu i poslužiti.


Špageti s pestom od oraha i rikole


Sastojci (za 4 osobe)
400 g špageta, 150 g mlade rikole, 50 g tostiranih, oguljenih oraha, 1 dl kiselog vrhnja, 40 g svježe naribanog parmezana ili pecorina, 8 žlica maslinovog ulja, 1/2 limuna (sok i naribana korica), sol, papar
Priprema
Orahe tostirati oko 15 minuta u pećnici, oguliti ih i nasjeckati. Nasjeckati češnjak i rikolu, izmiješati s orasima i naribanim parmezanom te staviti u blender. Dodati limunovu koricu, sok od limuna, vrhnje, maslinovo ulje, sol i papar. Miksati dok smjesa ne postane kremasta. Špagete skuhati u slanoj vodi, ocijediti ih i dodati napravljeni pesto. Sve zajedno dobro promiješati i po potrebi dodati još malo maslinovog ulja te poslužiti.


Karamelizirani orasi


Sastojci
450 g šećera, 450 ml vode, 2 žličice mljevene cayenne paprike, 200 g polovina oraha, suncokretovo ulje za prženje, 1 žličica soli
Priprema
Zakuhati šećer i vodu zajedno s papričicom, ubaciti orahe te kuhati oko 20 minuta da se sirup reducira i postane gust. Tada orahe izvaditi na papir za pečenje da se malo ocijede od sirupa. Zagrijati ulje i pržiti orahe dok malo potamne, izvaditi na papir, posoliti, ohladiti i poslužiti.