Kinezi čekaju votku i crna vina iz Badela

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
korlat_vinograd3
Vedran SITNICA
Badel više ne mora brinuti za svoja vina

U najvećem hrvatskom proizvođaču i izvozniku alkoholnih pića, Badelu 1862, zadovoljno trljaju ruke jer su potpisali svoj posao stoljeća, ugovor o zajedničkom ulaganju s Kinezima, što će ih riješiti brige o tome kako prodati ono što proizvedu. Badel će u Kini zajedno s kineskim partnerom osnovati tvrtku koja će njegova vina i žestice prodavati na tom najvećem tržištu alkoholnih pića u svijetu.

- Taj je ugovor kruna nastojanja naše tvrtke za aktivno uključivanje na kinesko tržište. Njime će se stvoriti preduvjeti da Badel 1862 u suradnji s Tadee Holding Group ostvari vrlo ambiciozne planove na tržištu Kine, kaže Srđan Oreb, generalni direktor Badela, napominjući da se zajedničko ulaganje odnosi na prodaju, distribuciju i marketing Badelovih vina i jakih alkoholnih pića.

Subvencionirani uvoz

Badel je pića u Kinu počeo izvoziti 2008. godine, trenutačno u vrijednosti od nekoliko milijuna eura godišnje. U prodaji će mu sada pomoći kineski partner koji će Badelu dati na raspolaganje svoje prodavaonice i izložbene prostore. Prije sklapanja posla, doznajemo, Kinezi su testirali svoje potrošače i utvrdili da će Badelova pića imati dobru prođu.

Kineze zasad najviše zanimaju crna vina i votka. U kineskim prodavaonicama Badelove boce imaju na jednoj strani originalnu etiketu, a na drugoj onu s kineskim pismom. Među vinima, tvrde u Badelu, najviše se prodaju hvarski plavac, križevačka graševina, benkovački roze, ali i vrhunska ekološka vina - pelješki postup i Ivan Dolac Hvar.

U Badelu su zadovoljni time što su postali prva tvrtka iz Europe koja je plasman svojih pića u Kinu osigurala putem zajedničkog ulaganja. Za taj ugovor, doznajemo, uvelike su zaslužne kineske vlasti koje će subvencionirati uvoz Badelovih vina - primjerice, oslobađanjem od carina i PDV-a - u sklopu njihove državne politike koja potiče uvoz proizvoda koji ne konkuriraju kineskima. Taj izvoz ne bi trebao biti skup, jer se kineski brodovi, koji u Europu dolaze iskrcavati, kući vraćaju poluprazni.

Vinare muče zalihe

To zajedničko ulaganje s Kinezima najavljeno je još prije devet mjeseci, ali je ugovor potpisan nakon što je Badel potkraj prošle godine prešao u vlasništvo hrvatske države. Država je svoja potraživanja prema Badelu pretvorila u vlasnički udio od 76 posto, čime su okončani dugogodišnji vlasnički problemi u tom poduzeću i stvoreni uvjeti za stabilno poslovanje.

Posao s Kinezima za Badel je važan i zato što je u Hrvatskoj zbog ekonomske krize prodaja alkoholnih pića pala više od 5 posto. Hrvatske proizvođače muče sve veće zalihe, a samo vinari imaju neprodanih čak 70 milijuna litara vina, znatno više od jednogodišnje berbe. S druge strane, Kina je lani bila najveći potrošač alkoholnih pića u svijetu, sa 47 milijarda litara. Za tri godine očekuje porast potražnje na oko 64 milijarde litara, ili za 30 posto. Za usporedbu, u Hrvatskoj se godišnje popije oko 80 milijuna litara alkoholnih pića. Badelova pića, očito, bit će kap u moru goleme kineske potražnje, pa će naša tvrtka, doznajemo, usredotočiti na prodaju samo u jednoj kineskoj regiji.

Put i za druge tvrtke
Badelov ugovor je značajan i za hrvatsko godspodarstvo, jer ostalim poduzećima pokazuje put kojim mogu krenuti. Dok potražnja u Hrvatskoj i EU posustaje, u Kini dramatično raste. Kineski brodovi i u Hrvatsku dolaze prepuni, a vraćaju se prazni, što potvrđuje i prošlogodišnja vrijednost naše robne razmjene s Kinom, koja je iznosila oko 1,5 milijardi dolara. Od tog iznosa hrvatski izvoz u Kinu iznosio je tek oko 40 milijuna dolara.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno