Ruska revizija: iz proračuna pronevjereno 135 milijarda kuna

Slika korisnika admin
Autor: 
Moskva

Ruska državna revizija je u svom redovnom godišnjem izvješću objavila da je iz državnog proračuna raznim kršenjima zakona pronevjereno 718,5 milijarda rubalja ili 135 milijarda kuna, rekord u posljednjih deset godina, objavio je u četvrtak ruski list Izvestija.

Svota je viša od one iz lanjskog izvješća, kada se radilo od 484 milijarda rubalja, prenosi list, pozivajući se na podatke iz dokumentata.

Revizija osobito vodi računa o troškovima u transportnom sektoru: prema izvješću poslanom predsjedniku donjega doma ruskog parlamenta Sergeju Nariškinovu, više od sedam milijarda rubalja potrošeno je u obliku protuzakonitih subvencija, a sumnja se da je na korupciju 'otišlo' dodatnih 7,5 milijarda rubalja.

Institucija prati i pripreme koje se odnose na održavanje Olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Prema podacima, od ukupno 92 mjesta na kojima bi se igre trebale održavati, u 24 su zabilježena velika kašnjenja.

U izvješću se spominje i način upravljanja dobara što ih konfisciraju zaposlenici u carini, te je izračunato da se samo 5,5, posto ukupne vrijednosti konfisciranih dobara vrati u državni proračun. Pod povećalom je i vojska - prijevare koje se odnose na zloupotrebu financijskih sredstava namijenjenih vojnom sektoru procjenjuju se na 2,3 milijarde rubalja .

Korupcija, koja u Rusiji ima ogromne razmjere, znatno otežava rad državnih službi, osobito rad pripadnika snaga reda. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je, na početku svog mandata, najavio bespoštednu borbu protiv ovog fenomena, no priznao je da na tom području nije uspio polučiti očekivani uspjeh.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno