Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tijelo Kim Jong-ila bit će balzamirano i izloženo

11.01.2012. 23:00
Tijelo Kim Jong-ila bit će balzamirano i izloženo


Tijelo pokojnog sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila bit će balzamirano i izloženo u ogromnom mauzoleju u Pjongjangu, u kojem se nalaze i posmrtni ostaci njegova oca Kim Il-Sunga, a spomenici u njegovu slavu će biti podignuti posvuda u zemlji, objavio je sjevernokorejski režim u četvrtak.
Kim Jong-Il koji je čeličnom rukom vodio zemlju nakon smrti svog oca 1994., umro je od srčanih problema 17. prosinca u 69. godini. Grandiozni pogreb bio je 28. prosinca u Pjongjangu, a njegov najmlađi sin Kim Jong-un imenovan je nasljednikom.
Tijelo “dragog vođe” bit će izloženo u mauzoleju Kumsusanu u prijestolnici. Spomenik koji ga prikazuje će biti postavljen na još neutvrđenom mjestu u glavnom gradu, a portreti s njegovim nasmiješenim likom i “tornjevi njegove besmrtnosti” će biti podignuti diljem zemlje, prema službenoj agenciji KCNA. Takvih spomenika njegov otac diljem Sjeverne Koreje ima oko tri tisuće.
Kim Jong-il je i posmrtno dobio titulu “vječnog vođe partije”. Njegov otac i osnivač sjevernokorejske države Kim Il-sung okićen je nazivom “vječnog predsjednika”.
Kim Jong-ilov rođendan, 16. veljače, odsad će se slaviti kao “Dan sjajne zvijezde” prema odluci politbiroa CK-a partije. Rođendan njegova oca, 15. travnja, obilježava se kao “Dan sunca”.