Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbrkani svjedok nasmijavao obranu i državne tužitelje

11.01.2012. 23:00
Zbrkani svjedok nasmijavao obranu i državne tužitelje


Gotovo svaki odgovor vlasnika Marcellina Marija Čerhaka izazvao je smijeh u sudnici, sadržavao je i neki komentar ili molbu, zbog čega je sudac Turudić doslovno pobjesnio


Jednosatno svjedočenje Marija Čerhaka – vlasnika zagrebačkog restorana Marcellino u kojem su, po USKOK-ovom tumačenju, Ivo Sanader i Zsolt Hernadi dogovarali mito za predaju upravljanja Ine MOL-u, nešto je što se rijetko viđa na sudovima. Čerhakova priča izazivala je smijeh kako u publici, tako i u braniteljskim i tužiteljskim klupama, ali i među samim sudskim vijećem, a njegovi komentari postavljenih pitanja i izrugivanje sudu izazvali su i bijes suca Ivana Turudića te prijetnje kaznom.
Objašnjavajući zašto uopće snima svoj restoran, zagrebački ugostitelj je kazao da bi kamere stavio i ranije, da je znao kako je lijepo raditi s videonadzorom, pa bi, recimo, mogao od kuće nadgledati uređuju li radnici restoran po njegovim zamislima. Kamere su, napomenuo je, bile vidljive, a bila je vidljiva i naljepnica koja upozorava da se prostor snima. Osobno nije upozoravao goste da ih se snima.
– Toliki idiot nisam. Dnevno prođem kroz 50 videonadzora i niti jedan idiot mi nije prišao i rekao mi da me snimaju. Zašto bih ja onda bio takav idiot, naglasio je osebujni ugostitelj.
Sanaderov “puč”
Da se snimke mora uništavati, nije baš znao, a brisao bi ih povremeno, da ne nestane memorije, premda je uređaj za snimanje sam brisao upisujući nove snimke preko starih. Počeo je uništavati snimke nakon što je Nacional objavio da je Marcellino stožer za Sanaderov povratak.
– Tad sam izbrisao sve i rekao sam čovjeku iz Sanaderovog osiguranja da sam ih sve pobrisao. Naknadno je ostalo to što je ostalo, rekao je Čerhak.
– Zašto ste sačuvali baš ovu?, interesiralo je sve u sudnici.
– Najmanje sto puta sistem mi je pokazao da nema dovoljno memorije i onda sam intuitivno brisao, bez logike i spoznaje, jer se iz naziva datoteka nije vidjelo što se briše.
– A zašto ste sačuvali baš ovu snimku?
– Kasnije sam shvatio da bi me mogli pitati zašto sam brisao snimke na kojima je Sanader dogovarao puč, ponudio je Čerhak objašnjenje, ne razjasnivši kakav je to puč Sanader mogao dogovoriti s mađarskim državljaninom i šefom MOL-a. Kako je objasnio, za snimku se prisjetio tek kad je dobio poziv od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u vezi nje, kojem nije odmah priznao da ima snimku. Otkud je Bajić znao za snimku, Čerhak ne zna, ali je siguran da o njoj nije nikome pričao, pa ni novinarima, a posebno ne Davoru Butkoviću iz Jutarnjeg lista koji često piše o njegovom restoranu.
– Butković je posljednja osoba kojoj bih u životu rekao nešto slično. Bajić mi jedino kazao da ću vidjeti na kraju otkud njemu saznanje o snimci, a ja još to ne vidim. Da nije bilo Bajićevog poziva, nitko ne bi znao za tu snimku, objašnjavao je Čerhak.
Neprobavljive rečenice
Gotovo svaki Čerhakov odgovor sadržavao je i neki komentar ili molbu, zbog čega je sudac Turudić doslovno pobjesnio na njega, nakon što ga je prethodno upozoravao da ne upada drugima u riječ i da precizno odgovara na pitanja. Između ostalog, Čerhak ga je molio da se stavi u njegovu poziciju.
– Kaznit ću vas, opet ćete morati svjedočiti! Nemojte se sudu izrugivati, nemojte se čuditi i nemojte komentirati! Ne pada mi na pamet stavljati se u vašu poziciju!, izvikao se Turudić na Čerhaka.
Na koncu, Turudić je kazao i da su Čerhakove rečenice “neprobavljive, svaka sljedeća riječ demantira prethodnu i tako unedogled”. Stoga količina sadržaja Čerhakovog iskaza unesenog u službeni zapisnik izgleda kao da se radi o svjedoku ispitivanom tek desetak minuta. Ali za to je najzaslužniji sam Čerhak, kojeg unatoč svim njegovim naporima, nije uspio razumjeti ni sam sud. Na koncu, iza njegovog svjedočenja ostalo je nerasvijetljeno nekoliko važnih pitanja. Zašto je sačuvao baš ovu Sanaderovu snimku s Hernadijem? Zašto ju je skratio na ovakav način? Je li ikome pričao o njoj? Odakle je sadržaj snimke iz Marcellina iscurio u medije? Sanaderov odvjetnik Prodanović na kraju je Čerhaka prozvao još jednim u “galeriji likova koji defiliraju kroz sud i ne govore istinu”.


Gdje je nestao čovjek




Mario Čerhak nije znao sudu razjasniti zašto je snimka skraćena na način da na njoj nema Roberta Ježića, koji je došao sa Sanaderom, otišao, pa se vratio i platio ono što su pojeli i popili.
– Ježić je…, oklijevao je Čerhak.
– Izbrisan?, pitao ga je Turudić.
– DORH je izuzeo ono što je izuzeo. Ja nikog nisam brisao, ne brišem ljude, ja brišem datume i vrijeme, odgovorio mu je nemušto Čerhak.
– Pa tko ga je izbrisao?, pitali su ga Turudić i Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.
– Evo vi meni recite tko ga je izbrisao. Ako želite, ja ću vam vrlo rado odgovoriti. Nije ga nitko izbrisao, nastavio je Mario Čerhak svojim stilom.


Metro Goldwin Macellino


Odmah na početku, Čerhak je rekao da se njegov lokal i dalje snima.
– Još uvijek?, zaprepašteno ga je upitao Turudić.
– Da.
– Zašto niste skinuli kamere i ovdje pred svima rekli da više nema video nadzora da vam se vrate gosti?, pitao ga je Turudić na to.
– Tako bih podilazio javnosti i drugima, što bih ja to radio, odgovorio mu je ugostitelj.
– A radite što hoćete, komentirao je Turudić Čerhakovo inzistiranje na snimanju lokala.


Sanader Radoševiću prijetio smjenom ako ne kupi Okoli od Ine


Bivši direktor Plinacra Branko Radošević jučer je optužio Ivu Sanadera da ga je pritiskao da što prije zaključi ugovor s Inom o preuzimanju skladišta plina Okoli, te da mu je prijetio i smjenom.
– Nazvao me je na telefon, rekao da je s Damirom Polančecom i stavio me je na spikerfon. Nakon što sam mu objasnio zašto ne želim potpisati ugovor, rekao mi je da ako sam nesposoban to provesti, neka odstupim!, ispričao je Radošević, rekavši da je to bila jedina Sanaderova takva prijetnja Pored toga, Radoševiću je Sanader jednom u neformalnom razgovoru poručio: “Daj, olabavi malo s Mađarima, budi malo fleksibilniji, znaš da nam oni trebaju”, a na formalnom sastanku mu je objasnio kako je Ina u lošoj poziciji, jer joj prijeti snižavanje kreditnog rejtinga i dospijeće neplaćenih obveza, te da je Ina isto hrvatska kompanija. Sanaderove poruke, kako je ispričao, prenosio je i njegov prijatelj Josip Petrović, bivši član uprave Ine, koji ga je, prilikom jednog sastanka o preuzimanju skladišta Okoli, povukao na stranu i u četiri oka mu poručio da ugovor s Inom treba što prije potpisati, jer će premijer u protivnom biti ljut. Pod toliki pritisak Radošević je dospio jer nije želio potpisati ugovor s Inom o preuzimanju skladišta Okoli, kojeg je ranije ispregovarao Vladin tim. Razloga za protivljenje bilo je dovoljno, jer u prijedlogu ugovora nije bila naznačena cijena, već se Plinacro trebao obvezati da će platiti vrijednost koju naknadno utvrde vještaci. Povrh toga, Plinacro se trebao obvezati i da će vratiti Okoli Ini, ako Vlada na koncu ne otkupi tvrtku Prirodni plin, koja opskrbljuje građane plinom, te da će još Ini nadoknaditi štetu iz cijelog posla. Na koncu, Radošević je uspio iz ugovora izbaciti sve odredbe koje su bile sporne za Plinacro.
Ivo Sanader je stavio prigovor istinitosti Radoševićevog iskaza jer mu je smjenom prijetio i ranije, budući da je htio da plinofikacija Istre i Dalmacije bude ranije dovršena. Također, Sanader je upozorio da nije istina da je ikad Radoševiću govorio da “olabavi s Mađarima”.