Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Život pun divljih opsesija

11.01.2012. 23:00
Život pun divljih opsesija


Tesla i dalje nadahnjuje mnoge – u izdanju “Litterisa” objavljen je novi roman o genijalnom izumitelju, “Sijevanja” francuskog pisca Jeana Echenoza


Koliko je Nikola Tesla mitski lik, uz njegova dostignuća najviše govore brojne literalizacije njegovog života. Nakon hvaljene i nagrađivane knjige Vladimira Pištala “Tesla, portret među maskama”, nedavno je u izdanju “Litterisa” objavljen novi roman o genijalnom izumitelju – “Sijevanja” francuskog pisca Jeana Echenoza (dobitnik nagrade Goncourt 1999. za roman “Odlazim”).
Za razliku od Pištalovog, ovaj je roman vrlo sažet i na jedva stotinjak stranica prikazuje Teslin život od rođenja do smrti: jedna za drugom linearno se nižu ispresijecane epizode iz biografije koja nam je umnogočemu jako dobro poznata: od djetinjstva provedenog u Smiljanu kod Gospića, preko studiranja u Grazu i Pragu, učenja kompletnog Voltairea napamet, posla ukopčavanja telefona, pa do odlaska u Ameriku, proboja u “otkrivanju stvari koje postoje u prirodi oko nas” i smrti u New Yorku (obljetnica je bila nekidan, 7. siječnja).
Brzina odbljeska
Tesla kao protagonist Echenozova romana (ovdje preimenovan u Gregora, što je vjerojatno aluzija na Kafkin “Preobražaj”), otkriva se kroz niz situacija koje se izlistavaju brzinom odbljeska svjetla na kaleidoskopu. Zbog toga, naslov “Sijevanja” odnosi se koliko na sadržaj (sijevanje ideja, izuma), toliko i na formu kojom se utječe Echenoz.
Najdojmljiviji je dio pred kraj, kad Gregor/Tesla postaje nalik Ocu iz “Dućana cimetne boje” Brune Schulza. Čitav život opsjednut pticama, Tesla počinje tražiti bolesne golubove po ulicama i liječiti ih potajno u hotelskoj sobi. U jednu se golubicu upravo pa zaljubi; na nju postane ljubomorna Etheline, udana žena koja je oduvijek bila pomalo zaljubljena u Teslu.
Golubovi i Tesla
Zanimljiv je postupak kojim autor nenametljivo usuglašava poopćeni opis golubova s karakterizacijom Tesle pred smrt.
“Golub nikoga ne može dirnuti, korijenito je bezosjećajan, šaka jada i nema nikakav glas. Lepetav let. Tup pogled. Bezumno kljucanje. Zatiljak bez mozga žalosno se trza simo-tamo. Sramno je neodlučan, seksualna pošast. Nametnik do srži, bez ikakvih ambicija, bijedno beskoristan”.
Tesla pak u svojoj zadnjoj fazi života, golublje je “odbojan i pun mana, ali nije glup”.
– Vidi da ga nitko ne sluša i da ga više neće slušati, pa očito diže ruke od nastojanja da drugima ponudi svoje umotvorine: kanda mu je i žar splasnuo. Tajnice vide da malo-pomalo mijenja svagdašnje navike: kao da je baš odlučio prodavati zjake.
No tajne uskoro više neće moći plaćati. Više nije onako revan ni u uredu ni u laboratoriju, smuca se i često ćete ga vidjeti na kolodvoru Grand Central, iako ne hvata vlak.
“Sijevanja” je s francuskog prevela Vlatka Valentić.