Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Crno brdo” i dalje prijeti

Autor: Nives Rogoznica

11.01.2013. 23:00
“Crno brdo” i dalje prijeti


Vodu pomiješanu s troskom, po savjetu Zavoda za javno zdravstvo, stanovnici ne mogu koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina, upozoravaju Belušić i Pinčić


EKO-Udruga “Ravni kotari” u priopćenju podsjeća kako troska dovezena u Biljane Donje prilikom sanacije iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura još uvijek prijeti prirodi i okolišu na širem području okolnih naselja i nastavlja stvarati probleme stanovništvu.
– Velik dio tog materijala dovezen je na divlje odlagalište u Biljane Donje, na samo nekoliko metara udaljenosti od stambenih kuća i plodnoga poljoprivrednog zemljišta. Taj deponij pogrdno je nazvan “Crno brdo”. Time je učinjen neshvatljiv ekocid. Kao prvo, narušilo je sliku seoskog okoliša jer se to visoko brdo vidi iz svih okolnih sela, a kao drugo, vjetar i kiša raznose crnu prašinu po okolišu. Postoji realna opasnost da se onečiste podzemne vode jer se radi o vodozaštitnom području. U obližnjim selima nema gradskog vodovoda pa je prikupljanje kišnice jedini izvor vode za kućanstva i navodnjavanje poljoprivrednih površina. Time su vlasnici okolnih kuća bili prisiljeni ne skupljati kišnicu, pa su oluke morali isključiti iz dovoda u gusterne. To je bio savjet iz Zavoda za javno zdravstvo jer su neki pojedinci nosili vodu pomiješanu sa spornom troskom na pregled i analizu te im je savjetovano da takvu vodu nikako ne koriste. Sada mještani moraju kupovati vodu i dovoziti je cisternama. U blizini “Crnog brda” nalaze se najplodnija polja s ekološkim projektima, kao što je ekoselo Nadin koje ima certifikat najekološkijeg sela u Hrvatskoj. Navedeni materijal navožen je pod izlikom da će se nasipavati u buduću trajektnu luku Gaženica, no znalo se da taj materijal ne smije biti nasipavan u more. Naša je udruga u nekoliko navrata upozoravala nadležne službe o tom nečuvenom ekocidu, ali nije bilo odjeka, navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednik udruge Zdravko Belušić i dopredsjednik Renato Pinčić.
Sporna troska, kako su već ranije izvještavali mediji, nalazi se na zemljištu koje je zakupila tvrtka MLM Group d.o.o. iz Zagreba.