Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Emil Bilić dovest će projekt Gaženice do kraja

Autor: Damir Maričić

11.01.2013. 23:00
Emil Bilić dovest će projekt Gaženice do kraja

Foto: 057info



Čelnu profesionalnu dužnost, ravnateljsku, preuzet će Emil Bilić, dok se za čelnu nadzorničku (volontersku) dužnost traži nasljednik smijenjenom pomoćniku ministra Perici Šoliću


Lučka uprava Zadar trebala bi se s početkom ove godine i sama naći na novom početku i s novim licima, predsjednikom Upravnog vijeća, koji imenuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te novim ravnateljem Lučke uprave. Novi ravnatelj Lučke uprave Zadar bit će Emil Bilić, ali za njegovo preuzimanje dužnosti valja obaviti formalno-tehničke stvari. I dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Perica Šolić je smijenjen, ali njegov nasljednik nije imenovan.
Odlazak Burića i smjena Šolića
Ravnatelj je osoba koja profesionalno i temeljem natječaja biva izabrana za vođenje Lučke uprave, a predsjednik Upravnog vijeća je u onoj ulozi u kojoj se nalaze predsjednici Nadzornih odbora u tvrtkama, u prvom redu nadgledaju i kontroliraju, te usmjeravaju rad Lučke uprave.
Ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić već duže od godinu dana najavljivao je svoj odlazak u mirovinu, što se oteglo presporim izborom nasljednika. U konačnici na nedavnom natječaju prijedlog prema Ministarstvu je da na to mjesto imenuje Emila Bilića. Neslužbeno se jučer moglo saznati da je to i obavljeno, ali Bilić nije želio davati izjave, smatrajući da do potpisa ugovora to ne bi bilo primjereno.
Kada je u pitanju dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća, priča je složenija i tiče se odnosa u Ministarstvu. Ovdje je tada s velikim rezervama, pa i negodovanjem Zadrana, na čelo Upravnog vijeća imenovan Riječanin Perica Šolić, kao pomoćnik ministra Siniše Hajdaš Dončića. No Šolić je zajedno s drugim pomoćnicima koji su stigli kao kadar bivšeg ministra Zlatka Komadine pred blagdane razriješen s tog mjesta, a nakon toga po analogiji i s dužnosti u Lučkoj upravi Zadar.
Sve to odvija se u vremenu intenzivnih, ponekad zaoštrenih, pokatkad dogovornih kontakata ovdašnjih vlasti i Ministarstva oko budućnosti projekta Gaženica.
Ključ je seljenje, ali i rast prometa u Gaženici
Njezina izgradnja najveći je aktivni projekt u ovoj županiji, težak 236 milijuna eura, koji obuhvaća trajektnu luku te ribarsku luku i pripadajuće infra i suprastrukture, a na čemu se nastoji uštedjeti u završnoj trećoj fazi. Druga faza se trenutačno provodi. U toj trećoj fazi postoji težnja za njenim umanjenjem ili provođenjem s potencijalnim budućim koncesionarima, a ne isključivo na državni trošak. U svakom slučaju i dok se cijela ta stvar ne razriješi jasno je da će se s tom fazom – otezati.
 Dakle, Emil Bilić bit će osoba za čijeg će mandata Zadar pustiti u promet novu luku u Gaženici, ma kakav konačan stav o terminalu i pratećim sadržajima bio. Osim razrješenja sadašnjih dvojbi oko treće faze, i razine njezine izgradnje, njegova će ključna zadaća biti pronaći koncesionare, po mogućnosti ugledne, koji će luci stvoriti promet. Pitanje prometa, posebice onog međunarodnog, trajektnog i RO-RO, odnosno kruzerskog (sa željom za statusom “home port” nekoj od većih kompanija), te moguće uvođenje novih linija (uz “odumiruću” Jadrolinijinu Zadar – Ancona) bit će ne tek izraz strateških težnji Zadarske županije i Hrvatske, već i nasušna potreba. S novim snažnijim prometom bi barem u dijelu Lučka uprava, sada simboličnih prihoda, sudjelovala u vraćanju ogromnih kredita koji će pasti na državna pleća.