Veliki interes za samozapošljavanje

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Željko Marić, pročelnik zadarskog Područnog odjela Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Na Zavodu za zapošljavanje Zadarske županije krajem prošle godine bile su evidentirane 12.353 osobe što je povećanje od 3,85 posto u odnosu na studeni te više od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prije dvanaest mjeseci. Uspoređujući prosječnu nezaposlenost u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu dolazi se do negativnog podataka, tj. o porastu broja nezaposlenih za 3,79 posto. Više su bez posla ostajali muškarci, što je prvenstveno odraz kretanja u građevinskom sektoru koji se nalazi u teškoj krizi.

Pozitivni pomaci

Porast nezaposlenost nije neočekivan jer se zna da stanje na tržištu rada u Zadarskoj županiji izrazito ovisi o sezonskim kretanjima u gospodarstvu, koja se prvenstveno oslanjaju na turističku sezonu. Pročelnik Područnog odjela Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadarske županije Željko Marić ocjenjuje kako u Zadarskoj županiji narednih nekoliko mjeseci neće biti većih potresa na tržištu rada, jer nema najava o propadanju jačih gospodarskih subjekata te najavljuje skori rast broja zaposlenih.

- U narednim mjesecima očekujemo blaži trend rasta nezaposlenosti. Po našim prognozama broj nezaposlenih počet će padati od početka ožujka, kaže Marić te ukazuje na određene pozitivne pokazatelje.

- Po našoj evidenciji u prosincu 2012. godine 253 osobe zasnovale su radni odnos što je 4,55 posto više nego u prosincu 2011. Uspoređujući ove dvije godine, također se vidi da je lani zaposleno više osoba negoli preklani i to za sedam posto te je prijavljeno 4,59 posto više potreba za radnicima.

Važna je ideja

Iako spomenuti postotci u apsolutnim brojkama ne znače puno, svakako ohrabruju određeni pozitivni pomaci u kretanju na tržištu rada. Ove godine očekuje se da će na smanjenje broja nezaposlenih utjecati nove mjere aktivne politike na tržištu rada. Prvenstveno se to odnosi na mogućnost da se samo s idejom dođe do poticajnih sredstava za samozapošljavanje. Po Mariću nezaposlena osoba na ovaj način može u najviše mjesec dana sama sebi stvoriti posao i doći do poticajnih sredstava, a ako dođe s gotovom idejom i napravljenim poduzetničkim planom za samo tjedan dana.

- Interes ljudi za ovu mogućnost je jako velik i mi smo već odobrili nekoliko projekata. Nezaposlene osobe trebaju samo doći na Zavod s dobrom idejom, a ako nisu još sigurne dobit će pomoć našeg savjetnika. Naš tim ocjenjuje ima li poduzetnički plan šanse da uspije na tržištu ili ne. Ako on dobije pozitivnu ocjenu isplaćuju se sredstva koja u slučaju otvaranja obrta iznose više od 18.000 kuna, a za poduzeća 24.195 kuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima. Jedina obveza poduzetnika jest da rade, plaćaju doprinose i druge obveze državi, zaključuje Marić.

 NEZAPOSLENOST PADA NA PAGU

Po statističkim podacima Zavoda za zapošljavanje Zadarske županije, u posljednjih dvanaest mjeseci broj nezaposlenih rastao je na području svih ispostava osim na Pagu. Najveće povećanje rasta nezaposlenih zabilježeno je na području benkovačke ispostave, gdje je broj nezaposlenih u godini dana porastao za 20,4 posto. Na području biogradske ispostave u istom razdoblju broj nezaposlenih povećao se za 17,9 posto, obrovačke 13, zadarske 10,2 i na području ispostave Gračac 6,8 posto. Jedino je na Pagu zabilježen pad broja nezaposlenih od 2,36 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno