Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Žestoko “grunulo” na autobusnom stajalištu

Autor: Danko Radaljac

11.01.2013. 23:00
Žestoko “grunulo” na autobusnom stajalištu

Foto: PIXSELL



Instruktor paraglajdinga V. B. (54) lakše je ozlijeđen u eksploziji, ali zasad nije osumnjičen za postavljanje eksplozivnih naprava nego je samo jedan od stotinjak svjedoka koje je policija dosad ispitala u istrazi


Zagreb je ponovno proveo “eksplozivnu” noć. S četvrtka na petak u ponoć i pet minuta kod križanja Aleje Bologne i Gospodarske ulice pukla je eksplozivna naprava, a ozljede je zadobio V. B. (54), koji je hospitaliziran na KB Sestre milosrdnice.
Druga je to eksplozija u dva dana u zapadnom dijelu Zagreba, a udaljenost od jednog do drugog mjesta događaja iznosi tek nekih petstotinjak metara. Drugi bombaški napad u tri dana na cestu je izveo gotovo sve raspoložive zagrebačke policajce. Kako je dio građana prijavio da se kod mjesta druge eksplozije nalazio jedan bijeli automobil, tijekom noći bila je pokrenuta i akcija “Rampa”, odnosno nadzor pojedinih cestovnih punktova, ne bi li se pronašao sporni automobil. Iz policije su jučer kazali kako još uvijek ne sumnjiče nikoga s takvim vozilom, ali bi željeli ispitati vozača zbog mogućih dodatnih informacija.
Samo svjedok
Tijekom petka se na portalima pojavila informacija kako je za obje eksplozije ovaj tjedan osumnjičen baš V. B., koji je u drugoj zadobio lakše tjelesne ozljede. Policija je kasno poslijepodne demantirala da je on u takvom statusu, već su kazali da je svjedok. No, njegov je stan svejedno pretražen, ali neslužbeno se saznaje da ništa nije nađeno. Mogućnost da je V. B. odgovoran za dvije eksplozije njegovi susjedi smatraju nevjerojatnom.
– Ma ne, on je obiteljski čovjek. Nije da smo prijatelji, ali uvijek se pristojno pozdravimo, priča njegov susjed koji živi nekoliko katova ispod njega. V. B. se inače bavi paraglajdingom, i jedan je od vodećih entuzijasta tog ekstremnog sporta u Hrvatskoj, a kako je jedan od malobrojnih instruktora, s njime su, kako se doznaje, znali letjeti i neki političari. Stan mu je relativno blizu druge eksplozije, u Gospodarskoj ulici, a ima i privatnu kuću u obližnjem Podsusedu.
Nemirni građani
Što se same eksplozije tiče, ona je izazvala veliki nemir u naseljima Gajnice i Stenjevec, obzirom da im je to drugo slično iskustvo u manje od 48 sati. Taj strah je očigledno izazvao i paniku kod nekih, jer su neki inzistirali da je bilo više eksplozija. Policija je to demantirala, bila je tek jedna detonacija iza autobusnog stajališta na spomenutom križanju. Kako se taj dio nalazi u blizini željezničke pruge, drugi put u tri dana ponovno je jedno vrijeme u prekidu bio i željeznički promet.
– Žestoko je grunulo! Prvo sam mislio da je preko pruge neko pucao iz nekog oružja. S obzirom da se rokalo na sve strane u novogodišnjoj noći, već smo oguglali. Mislio sam, evo opet neka budala roka. Nije se stigao ispucati na Novu Godinu. Tek kasnije sam čuo na radiju da je bila eksplozivna naprava i to nedaleko od moje kuće, ispričao nam je stanar iz Aleje Bologna, čija je obiteljska kuća udaljena samo 200 metara istočnije od mjesta eksplozije.
– Sin mi je ispričao da je bio u centru grada s djevojkom. Sjedili su u kafiću i rekao mi je da su čuli jaku detonaciju iz pravca zapada. Mislili su da je nešto puno bliže središtu grada. Njima se učinilo kao da je došlo iz kruga Plive i tvornice Franck, ispričao nam je naš sugovornik s kojim smo se jučer ujutro susreli nedaleko od mjesta incidenta.
Sve sumnjivo
U čitavu se istragu uključila i obavještajna zajednica, jer na slučaju rade i SOA i VSOA. VSOA provjerava je li eksploziv upotrebljen u Aleji Bologna došao iz nekih vojnih rezervi, a SOA je angažirana i na raspitivanju unutar kriminalističkog miljea. Koliko je poznato, “proboj” nije napravljen niti na jednom frontu. Policija je pak u posljednjih 48 sati obavila razgovore s preko stotinu građana, ne bi li dobili neke važnije informacije.
Druga eksplozija u tako kratkom vremenu, uz svesrdnu asistenciju dijela medija, izazvala je očekivanu histeriju kod djela Zagrepčana. Pa je tako tijekom jučerašnjeg dana čistačica u garaži Tuškanac, udaljenoj tek nekoliko stotina metara od zgrada Vlade i Sabora, prijavila sumnjivu napravu u tamnijem djelu javne garaže. Na kraju se sve pokazalo tek lažnom uzbunom. Policijska istraga dvije eksplozije i dalje se nastavlja.


 TNT POD VLAKOM




Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić jučer je ustvrdila kako još uvijek traju vještačenja nakon kojih će se znati jesu li prva i druga eksplozija povezane. Za sada se neslužbeno doznaje kako je u prvoj eksploziji koja se dogodila baš na željezničkoj pruzi upotrijebljen trinitrotolue, javnosti poznatiji kao trotil ili TNT. Radi se o široko rasprostranjenom eksplozivu, kojeg je nakon Domovinskog rata ostalo u solidnim količinama, a za pretpostaviti je i da ga brojni ljudi ilegalno imaju doma. Stručnjaci za eksploziv drže kako je kod prve bombe upotrijebljeno do 40 dekagrama eksploziva uz električnu detonatorsku kapislu. U jučerašnjoj eksploziji upotrijebljeno je vjerojatno i manje eksploziva.


 PRETRAŽEN STAN U GOSPODSKOJ 30


Cijelo jučerašnje popodne i večer više od deset policajaca, pirotehničara uz pomoć psa tragača pretraživalo je stan na petom katu stambene zgrade u Gospodskoj 30, stan u kojem je boravio V. B., čovjek ozlijeđen u eksploziji. Riječ je o stanu njegove nevjenčane supruge koji se nalazi stotinjak metara od mjesta eksplozije. Uz pomoć psa-tragača pretražene su i podrumske prostorije. Očekivano, policija je zapriječila novinarima i fotoreporterima ulaz u zgradu. Pretpostavlja se da je policija pokušala naći neke tragove koji bi upućivali na povezanost s eksplozijom.


 KALINIĆ NA GODIŠNJEM


Jedna od najtraženijih osoba u Zagrebu, Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama nalazi se na godišnjem odmoru, priznao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon brojnih upita novinara gdje mu je nestao omiljeni suradnik “za izvanredna stanja” i zašto se ne javlja na telefon.
– Gospodin Kalinić nije nezamjenjiv, i njegov zamjenik radi svoj posao. Svatko ima pravo na svoj godišnji odmor, kazao je Bandić te dodao kako bi ga pozvao s godišnjeg da je procijenio da to treba učiniti.
– Sigurnost u Zagrebu piše se velikim slovima, uvjerava novinare Bandić korigirajući se kako zadnja dva događaja u nekoliko dana stavljaju u situaciju da se Zagreb ozbiljnije pozabavi temom terorizma, što se dosad nije stavljalo na dnevni red.


 HISTERIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA


Medijsko oslanjanje na informacije s društvenih mreža u ova se dva bombaška slučaja pokazala kao opasan dvosjekli mač. Naime, nakon eksplozije u noći s četvrtka na petak portali koji su pratili iz minute u minutu razvoj situacije umnogome su koristili socijalne mreže za nove informacije. Stoga je do ujutro trajala priča o tri ili četiri eksplozije, iako je policija na kraju nedvojbeno potvrdila da se radilo tek o jednoj detonaciji. Pored toga, u jednom trenutku je došlo do informacije da je na zagrebačkom Glavnom kolodvoru eksplodirala bomba. Trebalo je pola sata da se i službeno potvrdi kako se radi o klasičnoj histeriji.
No, to nije bilo sve. Mnogi su građani govorili kako su i u istočnom djelu Zagreba, kakvih desetak kilometara zračne linije od eksplozije, čuli detonaciju. I ta se stvar pokazala u potpunosti netočnom. Čak i kad se razdanilo i kad je policija počela davati neke službene informacije, sustav on-line dezinformacija je nastavljen. Tako je jedan portal oko 10 sati ujutro, niti sat vremena prije izjave načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, donio informaciju dobijenu od građana kako su na Aleji Bologne pronađene još dvije neaktivirane eksplozivne naprave. Burušić je to na kraju demantirao.


 HODOGRAM SIJANJA PANIKE


SRIJEDA, 9. SIJEČNJA
 ŽC 112 Zagreb primio u 4.00 sata informaciju od PP Črnomerec da je u blizini željezničke postaje Podsused došlo do eksplozije na željezničkoj pruzi. Dio kamenja odletio je na Aleju Bologne.
ČETVRTAK, 10. SIJEČNJA
 Istarska policija oko 9,30 sati zaprimila dojavu da se na stražnjim vratima vrtića u Koparskoj ulici u Puli nalazi predmet nalik na eksplozivnu napravu. Tijekom očevida pronađen još jedan slični predmet. Oba su bezopasna.
PETAK, 11. SIJEČNJA
 ŽC 112 Zagreb primio u 00:06 sati dojavu od građanina o bombi na autobusnoj postaji na raskrižju Gospodske ulice i Aleje Bologne u Zagrebu. Nakon dojave odjeknula je eksplozija, a odmah poslije je građanka dojavila da je jedna osoba ozlijeđena.
 Čistačica u garaži Tuškanac, udaljenoj tek nekoliko stotina metara od zgrada Vlade i Sabora, prijavila sumnjivu napravu u tamnijem djelu javne garaže. Uzbuna je bila lažna