Iz komunalnih davanja 50 posto proračuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA
Gradsko vijeće Obrovca

Gradsko vijeće Obrovca usvojilo je proračun za 2016. godinu u iznosu od 31.543.792 kuna. Prihodi od poreza čine 15 % ukupnih prihoda, dok prihodi od potpora i pomoći, a tu su uvršteni prihodi poreza na dobit, tekuća potpora iz državnog i županijskog proračuna, kapitalne pomoći iz državnog i županijskog proračuna, kapitalne pomoći od korisnika državnog proračuna te kapitalne donacije od ostalih subjekata, čine 22% ukupnih prihoda.

Najveći dio proračuna popunit će komunalna naknada, komunalni doprinos, naknada za korištenje prostora elektrana, naknada za koncesije i slično, 50 posto, a dijelom tog novca financirat će se pokrivanje troškova održavanja i dijela gradnje komunalne infrastrukture te ostalih izdataka neophodnih za funkcioniranje grada.

Rashodi za zaposlene za 2016. godinu čine 13% od ukupnih rashoda proračuna. Tu su plaće zaposlenika Grada, zaposlenika Pučkog otvorenog učilišta, Dječjeg vrtića te zaposlenika na određeno vrijeme kroz Program pomoći starim i nemoćnim osobama.

Subvencije i donacije

Materijalni rashodi čine 29% ukupnih izdataka. Tu spadaju izdaci za redovno poslovanje predstavničkih i izvršnih tijela, gradske uprave i proračunskih korisnika (Dječji vrtić, Pučko otvoreno učilište, Mjesni odbori, Vijeće srpske nacionalne manjine, za Pomoć u kući starim i nemoćnim osobama), za materijal i energiju, tekuće održavanje komunalne infrastrukture te ostale usluge.

Subvencije čine 2% izdataka proračuna. Odnose se na subvencije za javni prijevoz građana. Naknade građanima i kućanstvima čine 3% ukupnih izdataka kao što su naknade za ogrjev građana (planirana potpora iz županijskog proračuna u prihodima), naknade za opremu novorođenim, jednokratne novčane pomoći za pogrebne troškove, jednokratne novčane pomoći ugroženim obiteljima, nagrade učenicima srednje i osnovne škole, stipendije redovnim studentima, nabava knjiga za učenike Srednje škole.

Donacije i ostali rashodi čine 6 % izdataka i planirane su za sufinanciranje rada i projekata političkim strankama koje su zastupljene u gradskom vijeću, vjerskim zajednicama za održavanje sakralnih objekata, udrugama u kulturi, udrugama u športu, socijalnim udrugama (Crvenom križu i ostalima), DVD-ima, za zaštitu i spašavanje, Turističkoj zajednici, udrugama proizašlim iz domovinskog rata, umirovljenicima, za rad Stočnog sajma, za sufinanciranje PZ Žegar, donacija LAG-u Bura, tekuća pomoć PVZ.

Kapitalni rashodi

Rashodi za nabavku imovine - kapitalni rashodi čine 43% izdataka i planirani su izgradnju vodovoda, cesta, uređenje centralnog deponija, postavljanje autobusnih postaja, kupnju stambenih objekata, za energetsku obnovu zgrada, za rasvjetu oko nogometnog igrališta, izgradnju groblja, izradu projektne dokumentacije, sanaciju nogostupa u staroj jezgri Obrovca, sanaciju bedema u Obrovcu, nabavu knjiga i dr.

Gradsko društvo Crvenog križa Obrovac dobit će najveći iznos iz ovogodišnjeg Programa javnih potreba Grada Obrovca na području socijalne skrbi i zdravstvene zaštite, 120 tisuća kuna. Udruga umirovljenika Grada Obrovca dobit će 105 tisuća, a HVIDR-a Obrovac 50 tisuća kuna. Ove tri udruge ujedno dobivaju preko 95 posto iznosa namijenjenog za ovu kategoriju iz gradskog proračuna.

Njime su obuhvaćene još tri udruge, ali s daleko manjim iznosima - Udruga roditelja poginulih branitelja dobit će 10.000,00 kn, Udruga slijepih Zadarske Županije 2.000 kn te Udruga hrvatskih civilnih stradalnika domovinskog rata 1.000 kn.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno