Obnovu podržalo i Američko veleposlanstvo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zgradu koriste brojne udruge, Hrvatska pošta, DVD, katolički svećenik, a u njoj su se održavali i volonterski skupovi

U Općini Gračac u ovoj godini planira se obnova Spomen doma u Srbu, što je vrlo značajan zahvat za ovu lokalnu zajednicu. Zgrada Spomen doma u vrlo je derutnom stanju, krov prokišnjava, uvjeti za rad su neprimjereni. Trenutačno te prostorije koriste brojne udruge s područja općine, Hrvatska pošta, DVD, katolički svećenik, nekoliko godina tu su se održavali i međunarodni volnoterski skupovi.

Nezamjenjiva zgrada

Obnova Spomen doma prijeko je potrebna jer u Srbu ne postoji niti jedno drugo mjesto koje bi spomenuti "stanari" mogli raditi.

Inicijativu lokalnih predstavnika za obnovu Spomen doma podržalo je Američko veleposlanstvo u Zagrebu, čiji su djelatnici u više navrata posjećivali Općinu, te donirali knjižnici u Gračacu opremu i publikacije. Iz ambasade su tada najavili mogućnost da Općina s jednim programom aplicira za sredstva iz humanitarnog programa EUCOM-a.

- Program je trebao biti od bitnog interesa za lokalnu zajednicu, a ovaj to svakako jeste, pojasnio je Milan Tankosić, donačelnik Gračaca.

Iz programa UNDP-a dobili su 65 tisuća kuna za rješavanje projektne dokumentacije, dok su iz EUCOM-a dobili 280 tisuća američkih dolara za kompletnu obnovu Spomen doma. U to se još trebaju pribrojati sredstva u iznosu od 400 tisuća kuna koje će Općina u ovoj godini izdvojiti za njegovu obnovu, ali nije riječ o općinskim, već o državnim sredstvima. Točnije sredstvima koja su za ovu namjenu dobili iz Ministarstva kulture.

Izrada projektne dokumentacije

- Planirani zahvati obuhvaćaju promjenu krova, kompletne stolarije, promjene instalacija struje i vode, uvođenje grijanja. Postoji i dio zgrade koji je urušen, pa bi se i to možda obnovilo, ako bi bilo novca. Nastojat ćemo napraviti što više možemo u okviru ovih sredstava, obrazložio je Tankosić.

Kako je riječ o zgradi koja služi za više namjena, udruge koje trenutno koriste te prostore za vrijeme obnove kratko će morati iseliti. No, planirana obnova ne bi trebala trajati dulje od nekoliko mjeseci.

- U tijeku je izrada detaljne projektne dokumentacije, a radovi bi trebali početi početkom proljeća te bi biti gotovi krajem ljeta, rekao je donačelnik Tankosić.

A nakon kompletne obnove Srb i Općina Gračac dobit će zgradu koja je od velike važnosti za njihovu lokalnu zajednicu i tamošnje stanovnike.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)