Retrospektiva - 50 godina stvaranja Konstantina Kostova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Pavao JEROLIMOV

Zadarski likovni umjetnik, akademski kipar Konstantin Kostov, postavio je ovih dana retrospektivnu izložbu svog opusa u prestižnoj gornjogradskoj galeriji Kristofor Stanković, Starogradskoj vijećnici, u Zagrebu. Ta izložba, koja sadrži presjek njegova 50-godišnjeg djelovanja i umjetničke nazočnosti u Hrvatskoj, nedavno je u Gradskoj loži bila predočena kulturnoj javnosti u Zadru, a ovom prilikom je dodatno počašćen da se s njegovim opusom upozna i ona malo zahtjevnija publika u Metropoli.

Ova jubilarna izložba nastoji dublje posvijestiti Kostovljev polustoljetni boravak i umjetnički rad u Hrvatskoj, napose Zadru, tijekom kojeg je njen autor samozatajno i neumorno radio kako kreativno tako i restauracijom umjetnina i spomeničke baštine ne stremeći da postane poznat i slavan, poput nekih manje vrijednih mediokriteta koji su te epitete sebi sami priskrbili. Unatoč tome, nije primio nikakva priznanja i nagrade za svoj rad, osim medalje Mađarski konjanik kojom ga je ovjenčala bugarska vlada za doprinos razvoju i jačanju kulturnih veza među Republikom Hrvatskom i Republikom Bugarskom. Naime, osim umjetničkog stvaranja već od 1978. je kao stalni suradnik tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomeničke baštine u Zadru angažiran na obnovi niza značajnih sakralnih objekata i kulturnih spomenika načetih zubom vremena i ratnim razaranjima tijekom savezničkog bombardiranja Zadra. U cilju zornijeg pojašnjenja navedenoga Kostov nam, bez imalo samohvale i lažne patetike, govori da "gotovo nema spomenika, umjetnine i crkve u Zadru te na širem prostoru jadranske obale i na kontinentu koji nije prošao ispod njegovih prstiju i nije ga dotaklo njegovo dlijeto".

Najduži period Kostovljeva djelovanja u Hrvatskoj, po okončanju studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nakon kraće epizode u Komiži na otoku Visu otpada na njegov zadarski opus. Pored umjetničke vokacije, velika životna strast su mu more i izazovi koje ono pruža. Nakon plovidbe po "debelim morima" s prokušanim morskim vukom, književnikom Jožom Horvatom, sa svojom jedrilicom Helios skrasio se  na ovdašnjem akvatoriju gdje iz ljeta u ljeto obilazi skrovite vale i otoke. Tijekom tih ljetnih krstarenja i jedrenja morem pokrenuo je i vodio niz međunarodnih slikarskih kolonija po otočju i priobalju.

Recentna, jubilarna izložba Koste Kostova u Zagrebu nastoji donijeti jedan respektabilan i reprezentativan dio onoga što je kroz to nezanemarivo pedesetogodišnje razdoblje imala priliku vidjeti likovna publika od Zadra do Tokija. Izložba je ujedno još jedna hvalevrijedna prilika da se zadarska umjetnost i kulturni život predstave u glavnom gradu.

Na svečanosti otvorenja okupila se zagrebačka krema društvenog i kulturnog života, a među njom je prednjačio gradonačelnik Milan Bandić koji je, uz veleposlanicu Bugarske, Nj.Eks. Tanju Dimitrova, i otvorio izložbu. Otvorenju su nazočili i zadarski županijski i gradski pročelnici i dužnosnici resora kulture.

A ovaj postav likovnosti će se u zagrebačkoj galeriji Stanković na Gornjem gradu moći pogledati sve do 21. siječnja tekuće godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno