Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Retrospektiva – 50 godina stvaranja Konstantina Kostova

11.01.2017. 23:00
Retrospektiva  – 50 godina stvaranja Konstantina Kostova


Zadarski likovni umjetnik, akademski kipar Konstantin Kostov, postavio je ovih dana retrospektivnu izložbu svog opusa u prestižnoj gornjogradskoj galeriji Kristofor Stanković, Starogradskoj vijećnici, u Zagrebu. Ta izložba, koja sadrži presjek njegova 50-godišnjeg djelovanja i umjetničke nazočnosti u Hrvatskoj, nedavno je u Gradskoj loži bila predočena kulturnoj javnosti u Zadru, a ovom prilikom je dodatno počašćen da se s njegovim opusom upozna i ona malo zahtjevnija publika u Metropoli.
Ova jubilarna izložba nastoji dublje posvijestiti Kostovljev polustoljetni boravak i umjetnički rad u Hrvatskoj, napose Zadru, tijekom kojeg je njen autor samozatajno i neumorno radio kako kreativno tako i restauracijom umjetnina i spomeničke baštine ne stremeći da postane poznat i slavan, poput nekih manje vrijednih mediokriteta koji su te epitete sebi sami priskrbili. Unatoč tome, nije primio nikakva priznanja i nagrade za svoj rad, osim medalje Mađarski konjanik kojom ga je ovjenčala bugarska vlada za doprinos razvoju i jačanju kulturnih veza među Republikom Hrvatskom i Republikom Bugarskom. Naime, osim umjetničkog stvaranja već od 1978. je kao stalni suradnik tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomeničke baštine u Zadru angažiran na obnovi niza značajnih sakralnih objekata i kulturnih spomenika načetih zubom vremena i ratnim razaranjima tijekom savezničkog bombardiranja Zadra. U cilju zornijeg pojašnjenja navedenoga Kostov nam, bez imalo samohvale i lažne patetike, govori da “gotovo nema spomenika, umjetnine i crkve u Zadru te na širem prostoru jadranske obale i na kontinentu koji nije prošao ispod njegovih prstiju i nije ga dotaklo njegovo dlijeto”.
Najduži period Kostovljeva djelovanja u Hrvatskoj, po okončanju studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nakon kraće epizode u Komiži na otoku Visu otpada na njegov zadarski opus. Pored umjetničke vokacije, velika životna strast su mu more i izazovi koje ono pruža. Nakon plovidbe po “debelim morima” s prokušanim morskim vukom, književnikom Jožom Horvatom, sa svojom jedrilicom Helios skrasio se  na ovdašnjem akvatoriju gdje iz ljeta u ljeto obilazi skrovite vale i otoke. Tijekom tih ljetnih krstarenja i jedrenja morem pokrenuo je i vodio niz međunarodnih slikarskih kolonija po otočju i priobalju.
Recentna, jubilarna izložba Koste Kostova u Zagrebu nastoji donijeti jedan respektabilan i reprezentativan dio onoga što je kroz to nezanemarivo pedesetogodišnje razdoblje imala priliku vidjeti likovna publika od Zadra do Tokija. Izložba je ujedno još jedna hvalevrijedna prilika da se zadarska umjetnost i kulturni život predstave u glavnom gradu.
Na svečanosti otvorenja okupila se zagrebačka krema društvenog i kulturnog života, a među njom je prednjačio gradonačelnik Milan Bandić koji je, uz veleposlanicu Bugarske, Nj.Eks. Tanju Dimitrova, i otvorio izložbu. Otvorenju su nazočili i zadarski županijski i gradski pročelnici i dužnosnici resora kulture.
A ovaj postav likovnosti će se u zagrebačkoj galeriji Stanković na Gornjem gradu moći pogledati sve do 21. siječnja tekuće godine.