Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Talijanski veleposlanik obišao Grad, Županiju, Sveučilište i talijanski vrtić

11.01.2017. 23:00
Talijanski veleposlanik obišao Grad, Županiju, Sveučilište i talijanski vrtić


U nastupnom posjetu Zadru jučer je boravio Veleposlanik Republike Italije u RH nj. e. Adriano Chiodi Cianfanari. Sa svojim suradnicima, generalnim konuzlom u Rijeci, Paolom Palminterijem, i predstavnicima Zajednice Talijana, Rinom Villani i Marinom Corvom prvo je boravio u Gradu Zadru. U Maloj vijećnici Grada Zadra primio ih je zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić.
Talijanska ulaganja u zadarsko gospodarstvo
Vlakić je istaknuo povijest dobrih odnosa između Zadra i talijanskih gradova, naročito gradova prijatelja, Reggio Emilie i Padove s kojima Zadar ima dugogodišnju izvrsnu suradnju na planu kulture i sporta. Također, naglasio je i plodnu komunikaciju sa Zajednicom Talijana u Zadru koja je kulminirala kroz sufinanciranje rada talijanskog vrtića. Spomenuo je i partnerstvo s Anconom kroz Forum jadransko-jonskih gradova, te potrebu produljenja brodske veze na cijelu godinu, prvenstveno zbog gospodarske razmjene.
Veleposlanik Chiodi je izrazio želju za produbljenjem suradnje, prvenstveno na gospodarskom planu, za što postoji velik potencijal.
– Pričali smo o gospodarstvu, o onome što se još može napraviti na tom polju. Čuo sam i za problem povezanosti Zadra i Ancone, nadam se da će se na tom polju nešto promijeniti, kazao nam je veleposlanik.
Na zadarskom području već postoje talijanska ulaganja u gospodarstvo, a ima prostora za veliko povećanje kroz zajedničke projekte robne razmjene, energetike i prometa. Također, želja je i veća promocija talijanskog jezika i kulture, pogotovo u osnovnim školama. Veleposlanik je najavio svoj ponovni dolazak u Zadar i posjet gradskoj upravi, na kojem bi se već moglo detaljnije razgovarati o konkretnim zajedničkim projektima.
– Prvi put sam u Zadru, prvi dojmovi su jako dobri. No, moram priznati kako sam jako malo uspio vidjeti, što je definitivno razlog zbog kojeg moram ponovno doći u posjet ovom gradu, kazao nam je veleposlanik Chiodi Cianfanari.
U Domu Zadarske županije veleposlanika i suradnike je primio župan Stipe Zrilić sa suradnicima, a teme sastanka bile su gospodarska i kulturna suradnja.
Zadovoljan položajem talijanske manjine
Ovom prilikom župan je veleposlanika upoznao sa najvažnijim podacima o Zadarskoj županiji, potencijalima za razvoj i dobrom prometnom povezanošću, te posebno sa pozitivnim gospodarskim kretanjima, strateškim projektima za jačanje konkurentnosti te turističkim prometom u kojem talijanski turisti imaju značajnu ulogu. Također je naglašena uloga županija u sklopu Jadransko-jonske euroregije koja povezuje sve zemlje uz Jadransko more i u sklopu koje se provode mnoge zajedničke aktivnosti. U sklopu IPA jadranske prekogranične suradnje, koja se može smatrati pretečom i EU Strategije za jadransko – jonsku regiju i Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, odvijalo se više projekata, naglasio je župan, a najvažniji među njima je projekt zajedničke valorizacije kulturne baštine u turističke svrhe pod nazivom HERA ukupne vrijednosti 8,8 milijuna eura.
Nj. e. Adriano Chiodi Cianfarani zahvalio je na kvalitetnim informacijama o županiji, gospodarstvu i strateškim dokumentima te je zaključio kako imamo mnogo zajedničkih razvojnih točaka u gospodarskom sektoru. Predložio je razvijanje još bolje suradnje na projektima za bilateralni program Hrvatska-Italija te izrazio zadovoljstvo suradnjom s talijanskom nacionalnom manjinom u Zadarskoj županiji.
Nakon boravka na Sveučilištu u Zadru, veleposlanik je posjetio i Talijanski dječji vrtić “Pinocchio” gdje se upoznao s njegovim radom. Kazao nam je kako je jako zadovoljan viđenim, kao i položajem talijanske manjine u Zadru. Napose je izrazio zadovoljstvo djelovanjem Zajednice Talijana u Zadru na čelu s predsjednicom Rinom Villani.