Obitelji 65 branitelja i stradalnika sa Crvenih kuća još čekaju obnovu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U RALJAMA OSIGURAVAJUĆIH KUĆA
U požaru mi je stradao skupocjeni automobil koji je nesrećom bio parkiran u garaži. Premda sam priložio policijski izvještaj i izvještaj Državnog odvjetništva, Croatia osiguranje (CO), kod kojeg je bio osiguran automobil vozačice koja je izazvala požar, odbili su me obeštetiti, govori stanar Zdravko Kvartuč
Vedran SITNICA
Nakon dogovora o iznosu isplate, odmah će se raspisati natječaj za izvođenje radova u zgradi na Crvenim kućama

Iako je prošlo već punih 19 mjeseci otkako je u požaru stradala podzemna garaža i stanovi u prizemlju zgrade za branitelje i stradalnike Domovinskog rata na Crvenim kućama, ova garaža još uvijek je neobnovljena, a do ovih zgrada i dalje vode privremeni, nadzemni priključci za električnu energiju. Požar je, podsjećamo, izazvala vozačica jednog automobila koja je još tijekom vožnje primijetila kako izlazi dim iz smjera motora, međutim nije zaustavila vozilo, već je s njim ušla u podzemnu garažu svoje zgrade. Tek tada je otvorila poklopac na motoru, nakon čega je iz njega suknula vatra.

- Sramotno se ovako odnositi prema nas 65 stradalnika Domovinskog rata, mahom branitelja, koji smo vlasnici stanova i garaža u ovim zgradama na Crvenim kućama, govori jedan od stanara, Zdravko Kvartuč, dodajući kako ne mogu vjerovati da se nije moglo pronaći rješenje i popraviti garažu i uništene instalacije.

- Preko naših dvorišta još se pružaju plastične cijevi, unutar kojih se nalaze snopovi kablova koje iz razvodne kutije za električnu energiju na rubu parkirališta vode prema svakom od ulaza u ove zgrade. Privremeno rješenje nije obuhvatilo niti jedan od ulaza u zgradu pa tako struje nema u stubištima, ulazna vrata ne možemo zatvarati, a struje nema ni u garažama, iako ih, zajedno sa stanovima, otplaćujemo u ratama na rok od 15 – 30 godina. Da ne govorimo kako bi na neku od cijevi na dvorištu mogla zapeti i ozlijediti se djeca za svoje igre, priča ljutiti Kvartuč kojemu je u požaru stradao skupocjeni automobil koji je nesrećom bio parkiran u garaži.

- Premda sam priložio policijski izvještaj i izvještaj Državnog odvjetništva, Croatia osiguranje (CO), kod kojeg je bio osiguran automobil vozačice koja je izazvala požar, odbili su me obeštetiti. Odgovorili su mi kako nisu dužni platiti odštetu pri zapaljenju automobila. Svoj skupocjeni automobil sam stoga mjesecima popravljao o vlastitom trošku, kaže ovaj branitelj dodajući kako su o vlastitom trošku stanove, čije su instalacije i zidovi stradali od iznnimno visoke temperature, njihovi stanari također popravljali o vlastitom trošku. Vatrogasci su nam, istaknuo je, tada rekli kako je temperatura dosegnula čak 3.000 stupnjeva Celzijevih.

Bolje sreće bila je tog dana obitelj branitelja Ibrahima Babića Mede čiji je automobil bio parkiran na vanjskom parkiralištu, a njegov sin Jasmin Babić kaže kako otplaćuju parkirno mjesto u garaži vrijedno 30 tisuća kuna, a ne mogu ga koristiti.

- Od ljudi iz Elektre Zadar čuo sam kako se samo šteta na njihovim instalacijama procjenjuje na milijun kuna, priča Babić.

Ovim zgradama upravlja tvrtka Zadar stan čiji nam je direktor Ante Rušev prije nekoliko mjeseci kazao kako su prikupili procjenu vrijednosti pojedinih radova na obnovi, iz čega su procijenili da bi se ukupan iznos popeo na oko 700 tisuća kuna.

- Budući da stanari još otplaćuju stanove, njihov vlasnik je Ministarstvo branitelja čiji su predstavnici mjesecima pregovarali s predstavnicima Croatia osiguranja. Izvijestili su me kako će CO platiti štetu, ali još ne znam o kojem iznosu se radi, ni kada bi novac sjeo na naš račun, a nadamo se kako će to biti vrlo skoro. Očekujem da ću biti pozvan na razgovor, govori Rušev koji je prije nekoliko mjeseci spominjao i mogućnost pokretanja sudskog spora protiv Croatia osiguranja, ne pristanu li na plaćanje odštete, za što imaju još 17 mjeseci, prije nego što istekne zastarni rok.

Tražeći podrobnije informacije o plaćanju odštete obratili smo se i Ministarstvu branitelja, odakle saznajemo da su, nakon analize sveobuhvatne dokumentacije u kojoj je opisana nastala šteta, Croatia osiguranje i Ministarstvo hrvatskih branitelja  postigli načelni dogovor da će Croatia osiguranje isplatiti određeni iznos Ministarstvu hrvatskih branitelja na ime troškova sanacije podzemne garaže.

U Ministarstvu branitelja navode i kako je, da bi se mogao utvrditi točan iznos troškova sanacije, potrebno izraditi troškovnik radova čiju će izradu također platiti Croatia osiguranje.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja će, nakon što zaprimi troškovnik za radove, održati sastanak sa Croatia osiguranjem kako bi se dogovorio konačan iznos koji će biti isplaćen Ministarstvu hrvatskih branitelja umanjen za 25 posto, budući da je šteta dijelom nastala uslijed nemara vlasnika automobila i ostalih korisnika stanova, ističu u Ministarstvu dodajući kako će, nakon što dogovore konačan iznos isplate, odmah raspisati natječaj za izvođenje radova.

Napominju kako su svi stanovi u navedenoj zgradi u vlasništvu Republike Hrvatske te njima upravlja Ministarsvo hrvatskih branitelja do otplate kredita korisnika stanova, stoga će se iznos koji će eventualno nedostajati za pokriće troškova izvođenja svih potrebnih radova za sanaciju podzemne garaže, isplatiti iz proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja, zaključuje se u odgovoru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno