U Zadarskoj županiji 50 oboljelih od gripe

Slika korisnika valentinam
Epidemija tek slijedi
Intenzitet gripe je visok i očekujemo da će vrhunac odnosno plato gripe biti dosegnut u idućim danima, te će se održavati u sljedećih četiri do pet tjedana. Posebno će se bolest širiti nakon što počne novo školsko polugodište i učenici se vrate u klupe, kaže voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo dr. Alan Medić
Trovalentno cjepivo koje je u opticaju "pokriva" dva tipa A gripe i jedan tip B gripe, ali ne i onaj koji prevladava na području Hrvatske

Da komplikacije uzrokovane gripom mogu biti kobne potvrđuje i smrt dviju osoba koje su do sada ove godine u Hrvatskoj preminule od ove sezonske zarazne virusne bolesti. Prošle godine od gripe je u Hrvatskoj umrlo 27 osoba, dok u Zadarskoj županiji lani nije bilo smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću. Trenutačno je na području Zadarske županije registrirano 50 oboljelih osoba, no njihov broj stalno raste, doznajemo na Zavodu za javno zdravstvo Zadar gdje ističu kako će se gripa osobito širiti sljedećih nekoliko tjedana.

Dominira tip B

- Intenzitet gripe je visok i očekujemo da će vrhunac odnosno plato gripe biti dosegnut u idućim danima, te će se održavati u sljedećih četiri do pet tjedana. Posebno će se bolest širiti nakon što počne novo školsko polugodište i učenici se vrate u klupe, kaže voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo dr. Alan Medić, kojega smo upitali i koliko je ovogodišnje cjepivo učinkovito s obzirom da ove sezone dominira tip gripe B koji nije sadržan u cjepivu.

- Osamdeset posto trenutnih izolata među oboljelima nije u ovogodišnjem cjepivu, te je njegova učinkovitost stoga manja, ističe dr. Medić, te dodaje kako trovalentno cjepivo koje je u opticaju "pokriva" dva tipa A gripe i jedan tip B gripe, ali ne i onaj koji prevladava na području Hrvatske, te kako će se sljedeće godine možda koristiti četverovalentno cjepivo - protiv dva A i dva B soja virusa ili će se pak u trovalentno uvesti komponenta za tip gripe B koji prevladava ove sezone.

- Gripa nije bezazlena već ozbiljna bolest koja može dovesti do težih, u nekim slučajevima i po život ugrožavajućih komplikacija poput upale pluća ili pogoršati postojeće kronične bolesti, upozorava još epidemiolog Medić, te dodaje da ova akutna sezonska bolest, koju prati temperatura viša od 38 stupnjeva Celzijevih, kod zdravih osoba prolazi samoizlječenjem, dok kod osoba s imunološkim disbalansom vrlo često dovodi do komplikacija.

Preležati i ne širiti zarazu

- Gripu stoga treba preležati, javiti se svom obiteljskom liječniku, ali ne odlaziti odmah u ambulantne čekaonice kako se ne bi širila zaraza. Važno je piti puno tekućine i mirovati. Gripa u većini slučajeva ne zahtijeva posjet liječniku osim u određenim slučajevima. Tako pomoć svakako treba potražiti ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Isto tako, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu, treba otići liječniku, kao i u slučajevima povraćanja i proljeva, savjetuje još dr. Alan Madić.

Inače, osnovni simptomi gripe su povišena temperatura, drhtavica, osjećaj iscrpljenosti, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja, te kašalj. Bolest se prenosi udisanjem čestica zraka u kojima se nalazi virus gripe nakon kihanja i kašljanja oboljelih, izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirom zaraženih predmeta poput rukohvata, kvaka, telefonskih slušalica, tipkovnica i sl. Virus gripe zaražena osoba širi i prije početka pojave prvih simptoma što dodatno pospješuje širenje virusa.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 3.800 registriranih osoba s dijagnozom gripe, a napomenimo još kako je broj oboljelih uvijek i do nekoliko puta veći od broja registriranih bolesnika.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno