Veliki mimohod ratnih postrojbi 22. siječnja

Slika korisnika valentinam
Obilježavanja 25. obljetnice Maslenice
Autor: 
Poslije mimohoda, u 11.30 sati je središnja svečanost u HNK te uz razgledavanje naoružanja i opreme zajednički vojnički grah, odnsono ručak u šatoru na rivi. Na Sveučilištu u Zadru u poslijepodnevnim satima predviđena su i zanimljiva predavanja
Vedran SITNICA
Vlatka Vučić Marasović, general bojnik Mladen Fuzul, župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić

Preda nama je jedan vrlo važan i ovoga puta poseban dan, odnosno dani jer obilježavamo okruglu 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maselnica koja znači i predstavlja jednu od najbriljantnijih akcija hrvatske vojske u obrani naše domovine i ponovnom spajanju sjevera i juga Hrvatske. S obzirom na to da je riječ o izuzetno značajnoj obljetnici, dani obilježavanja VRO Maslenica održat će se pod visokim pokroviteljstvom zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a središnjoj svečanosti koja će biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru nazočit će državni vrh - rekao je danas župan Božidar Longin na konferenciji za novinare održanoj u Maloj vijećenici Doma županije.

U organizaciji dana obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica koji će trajati od ponedjeljka 15. siječnja, pa do utorka 13. veljače ove godine, sudjelovale su i sve udruge proizašle iz Domovinskog rata, sve jedinice lokalne samouprave kao i Grad Zadar na što je, kako je kratko naglasio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, jako ponosan i sretan.

O samom programu obilježavanja akcije Maslenica detaljnije je govorio general bojnik Mladen Fuzul - zapovjednik Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH, koji je naglasio kako poziva i sve građane da se pridruže i velikom mimohodu postrojbi sudionica akcije Maslenica koji će se održati u ponedjeljak 22. siječnja u 10.30 sati od spomenika hrvatski braniteljima u uvali Jazine preko Trga kneza Višeslava, Obale kneza Branimira, preko mosta do Narodnog trga, a što će dijelom uživo prenositi i HTV.

No, već ovog ponedjeljka 15. siječnja program obilježavnja počinje promocijom knjige Marka Čuline i Dušana Nikitovića pod naslovom - "112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH" koja će se održati u zadarskom Kazalištu lutaka s početkom u 10 sati.

Program se potom nastavalja u četvrtak 18. siječnja izložbom u Gradskoj loži Hrvatski ratni plakat u Domovinskom ratu, a autor postava je Marijo Reljanović. Dan kasnije u petak bit će upriličena izložba odabranih učeničkih radova na temu VRO Maslenica '93. u Kazalištu lutaka te navečer u 19 sati monodrama "Skupljanje kostiju" u izvedbi Mladenke Gruice i KUU Sv. Kliment, a u Posedarju će također biti upriličene dvije izložbe - Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda akademskog slikara i kipara Marijana Zajeca te akademskih slikara Damira Medvešeka i Morgana Matijevića i engleskog umjetnika Charlesa Delafelda u prostorijama OŠ Braće Ribar Posedarje.

Subota je rezervirana za Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH na zadarskoj rivi te letački program akrobatske skupine Krila Oluje te Memorijalni turnir u sjedećoj odbojci u dvorani na Višnjiku. Bogat program nastavlja se i u nedjelju 21. siječnja za kada je u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru zakazan i koncert orkestra HRM i klape Sv. Juraj za što je ulaz besplatan.

Na sam dan obilježavanja VRO Maslenica dakle, u ponedjeljak 22. siječnja program počinje Budnicom Gradske glazbe pa se nastavlja polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru i na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića.

Potom slijedi mimohod, pa u 11.30 sati središnja svečanost u HNK te uz razgledavanje naoružanja i opreme zajednički vojnički grah, odnsono ručak u šatoru na rivi.

Na Sveučilištu u Zadru u poslijepodnevnim satima predviđena su i zanimljiva predavanja prof. dr. sc. Josipa Faričića, dr. sc. Ante Nazora, generala Zbora dr. sc. Mirka Šundova - načelnik GS OSRH te doc. dr. sc. Zlatka Begonje.

Program se nastavlja još i utorak, petak i subotu 10. veljače polaganjem vijenaca i svetim misama za sve poginule hrvatske branitelje, a završava u utorak 13. veljače ove godine obilježavanjem Spomendana stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Donjem Karinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno