Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ministarstvo uprave zatražilo dostavu zapisnika sa sporne sjednice posedarskog vijeća

12.01.2019. 18:45
Ministarstvo  uprave  zatražilo  dostavu  zapisnika  sa sporne  sjednice  posedarskog  vijeća


Nastavlja se priča oko (ne)regularne sjednice Općinskog vijeća  (OV) Posedarja održane 29. studenoga, na kojoj je donesen  rebalans općinskog proračuna za 2018. i proračun za 2019. godinu.
Ministarstvo uprave je zatražilo da se žurno i bez odgode dostave potpisani zapisnik s tzv. proračunske sjednice Vijeća, Statut Općine i Poslovnik Općinskog vijeća te popis vijećnika koji su obnašali dužnost u Općinskom vijeću u vrijeme održavanja predmetne sjednice.
Mogući "pad" proračuna značio bi raspuštanje Općinskog vijeća i prijevremene izbore. Međutim, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, tzv. "lex  šerifu", čak i u slučaju "pada" proračuna načelnik neće ići na nove izbore. Naime, tek ako se u novom sazivu Vijeća ponovno ne složi većina vijećnika i načelnik  te se  proračun ne  usvoji u roku od 90 dana od prisege  novih vijećnika,  prestao bi mandat načelnika, a održali bi se novi  prijevremeni izbori  za općinsko vijeće i za načelnika.


Posedarska kohabitacija
Kako su nam još prije odgovorili,  načelnik Posedarja, nezavisni Ivica  Klanac,  mišljenja je da je  sjednica od 29. studenog 2018. regularna, dok  su u oporbenom HDZ-u, koji ima većinu od sedmero vijećnika u Vijeću,  suprotnog mišljenja. U Posedarju je od zadnjih lokalnih izbora tako uspostavljena kohabitacija.  
Na (ne)spornoj sjednici je nazočilo osmero od 13 vijećnika i proračun  je usvojen jednoglasno. Za proračun je glasovalo, uz šestero vijećnika koji podržavaju načelnika Klanca,  i dvoje vijećnika HDZ-a, Ivica Zurak i  Linda Šalina, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a. Nije još nazočilo čak  petero HDZ-ovih vijećnika, među njima i Marin Galić, predsjednik OV-a,  i Ivica Predovan, jedan od dva potpredsjednika, a sjednicom je, kako tvrde u HDZ-u, neovlašteno predsjedao drugi potpredsjednik, Ivica Zurak,  bivši načelnik iz redova HDZ-a.
Predsjednik OV-a i vijećnici HDZ-a su tek krajem protekle godine, kako neslužbeno doznajemo, od Ministarstva uprave zatražili da se očituje   o tome je li načelnik Klanac,  po njihovom mišljenju, izvan zakonskog roka Općinskom vijeću, odnosno vijećnicima, dostavio konačni prijedlog  proračuna, kao i sve materijale potrebne za tu sjednicu.  Rok za dostavu  ovih materijala bio je  najkasnije pet dana prije održavanja sjednice.  Načelnik, kako tvrde, nije uvažio HDZ-ov prijedlog o odgodi sjednice s  29. studenoga na 17. prosinca, iako je bilo dovoljno vremena za usvajanje rebalansa i novog proračuna.


Ostavke dvoje vijećnika
Nadalje, unatoč zatraženoj odgodi sjednice Općinskog vijeća, predsjedala joj je neovlaštena osoba . Na kraju (ne)sporne sjednice ostavke su iz  raznoraznih razloga podnijeli vijećnici iz Podgradine, Linda Šalina  (HDZ) i Luka Breulj (nezavisni). Kako je dvoje vijećnika dalo ostavku, Vijeće je praktično ostalo na samo šestero vijećnika.
Do kraja prošle godine je održana još jedna, redovita sjednica OV-a,  međutim, na njoj ponovno nije nazočilo petero vijećnika HDZ-a. Naime,  tvrde HDZ-ovci, na njoj se nisu mogle donositi pravovaljane odluke, jer  šestero od 13 vijećnika nije natpolovična većina.
Republika Hrvatska ima ustrojeno 576 jedinica lokalne samouprave i  sve su osim jedne do 31. prosinca 2018. izglasale proračun i Zakon o izvršenju proračuna te se on počeo primjenjivati od 1. siječnja ove godine.  Na 'staru godinu' nije prošao proračun Darka Milinovića, župana Ličko- senjskoj županiji, pa slijede privremeni izbori za Županijsku skupštinu.
A hoće li se ili neće u Posedarju održati prijevremeni izbori za Općinsko vijeće, vrlo skoro bi trebalo odlučiti Ministarstvo uprave.