Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZDRAVLJE I ORUŽJE Liječnici moraju “loviti” i prijavljivati lovce

12.01.2019. 18:30
ZDRAVLJE I ORUŽJE Liječnici moraju “loviti” i prijavljivati lovce


Novi Zakon o lovstvu donosi brojne novosti, od kojih je jedna od većih ukidanje obveze zdravstvenog pregleda svakih pet godina, a kako je do sada bio slučaj.
U tom razdoblju policija će pratiti je li osoba s oružjem kazneno i/ili prekršajno prijavljena te će u skladu s tim oduzimati i oružje.
Lovce, odnosno osobe koje imaju dozvolu za oružje pratit će i liječnici obiteljske medicine, koji bi, prema novom zakonu, sve zdravstvene promjene nosioca dozvola za oružje trebali prijavljivati nadležnim službama.
Naime, lovci bi ubuduće trebali samo prilikom podizanja dozvole za nošenje oružja proći operativni postupak i liječnički pregled. Sada će lovci morati napraviti samo jedan liječnički pregled, nako čega više neće morati ponavljati preglede, a što su do sada morali raditi svakih pet godina.


Prijaviti promjenu zdravstvenog stanja
Međutim, pitanje je što ukoliko se lovcu pogorša zdravstveno stanje, tko će to pratiti i prijaviti? Prema novom zakonu to je obveza liječnika obiteljske medicine, koji bi svaku promjenu zdravlja lovaca trebali prijaviti nadležnim službama.
O ovom problemu razgovarali smo s Rokom Pavićem, tajnikom Lovačkog saveza Zadarske županije, kao i s dr. Damirom Biloglavom, predsjednikom Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu. Obojica se slažu kako ova odluka stavlja liječnike obiteljske medicine u nepovoljan položaj jer im se nameće više posla.
– Mislim da je ovaj zakon postrožio uvjete za dobivanje i posjedovanje oružja. Naime, prema ovome, bilo kakva psihosomatska ili fizička promjena koja se dogodi kod pacijenta i koju liječnik prijavi, može biti razlog uskraćivanja dozvole. Mislim da je ovako otežano posjedovanje oružja, ali isto tako mislim da je zakon utemeljen. Naime, potrebne su kontrole. Među lovcima imamo i starije populacije, koji nisu fizički najspremniji, kao i ljudi koji su izašli iz rata i mislim da je zakonodavac uvidio potrebu da je potrebno sve lovce pratiti kako ne bi došlo do stradavanja, rekao je Pavić. Istaknuo je kako smatra da ukoliko netko nije u potpunosti zdrav, ne bi ni trebao ići u lov jer na taj način dovodi u opasnost sebe, ali i druge te kako pozdravlja ovu odluku za koju smatra kako nije donesena ishitreno.


Liječnici mogu čak i kazneno odgovarati
Damir Biloglav ne pozdravlja ovu odluku već kaže kako je ovo još jedan primjer kako se problemi rješavaju stihijski i bez plana te se, kako je rekao, sve gurne liječnicima obiteljske medicine.
– Ovim zakonom liječnicima obiteljske medicine stvara se dodatne obveza jer cijelo vrijeme trebamo biti skoncentrirani i misliti na dobrobit pacijenata. Ovo je posebno teško u razdobljima epidemija, odnosno gripa i viroza kada dnevno imamo i do 180 pacijenata. Sada bi mi, u toj gužvi, trebali paziti je li netko lovac ili nije, te ima li promjena u njihovom zdravstvenom stanju ili ne i koga ćemo obavijestiti o tome, rekao je dr. Biloglav istaknuvši kako se ne slaže s ovom odlukom. Smeta mu i činjenica da liječnici mogu čak i kazneno odgovarati ukoliko ne prijave promjene u zdravlju lovaca. Dodao je kako se ovo moglo vrlo jednostavno riješiti na način da se odgovornost o obavještavanju nadležnih o promjeni zdravstvenog stanja prebaci na same lovce, umjesto na liječnike.
– Po meni bi svaki lovac prilikom dobivanja dozvole trebao potpisati izjavu kako će kazneno odgovarati ukoliko ne prijavi promjene u zdravlju. Dakle, ukoliko mi primijetimo da je došlo do promjena u zdravstvenom stanju lovci bi sami trebali o tome obavijestiti nadležne i time bi se nadležnost prebacila na one na kojima i treba biti, zaključio je dr. Biloglav.