Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dežuranje učenika na vratima i u hodnicima nije ni potrebno, ni primjereno

13.01.2020. 13:30


Zabrana dežurstava učenika na ulazima u jednu hrvatsku školu pokrenula je nedavno javnu polemiku o tome je li svrsishodno i u skladu s pedagoškim standardima zaduživati đake dežurstvom na školskim hodnicima. Rasprava o ovome pitanju po društvenim mrežama, u koju su se uključili i neki roditelji, razvila se nakon što su temeljem anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji u Osnovnoj školi Nedelišće u Međimurskoj županiji zabranjena dežurstva učenika na ulazu u školu. Prijavitelj je ovu školu optužio da djecu prilikom dežuranja na porti kod ulaznih vrata izlaže opasnostima. Ravnatelj navedene škole obrazložio je ovakvo dežurstvo učenika pedagoškom svrhom, tvrdeći da se đaci tako uče pravilnoj komunikaciji i odgovornosti, s čime se slaže i dio javnosti koja u tome ne vidi nikakav problem.
No, mnogi građani, pa tako i vodstva samih škola, smatraju da je dežurstvo na ulazu škole i u školskom hodniku ostatak prošlih vremena i da se ne uklapa u današnji školski sustav. Stoga je u većini škola dežurstvo ovakvog tipa ukinuto, a na hodnicima je uveden video nadzor.


Interes djece imperativ
U Uredu pravobraniteljice za djecu također smatraju kako oblik dežurstva u kojemu učenici sami stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje, smatraju neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece.


»Škola je pedagoška ustanova, nije ni sud ni zatvor, pa da treba na vratima netko stražariti, a najmanje učenici. Takva zaduženja nisu potrebna, ni primjerena. Postoji video nadzor.
Davor Vidaković




Takvo stajalište dijele i u srednjim školama u Zadru koje smo kontaktirali i koje su odavno ukinule ovakva dežurstva.
Tako ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića Davor Vidaković kaže kako u ovoj školi nikada nisu ni postojala ovakva dežurstva, jer za time nema potrebe.
– Škola je pedagoška ustanova, nije ni sud ni zatvor, pa da treba na vratima netko stražariti, a najmanje učenici. Takva zaduženja nisu ni potrebna, ni primjerena učenicima, smatra ravnatelj Vidaković i dodaje da u školi postoji video nadzor, a ako nekoga tko dođe u školu treba uputiti kamo da ide, tu su spremačice. Škola treba biti, navodi još ravnatelj Vidaković, otvorena ustanova, te ističe da u njihovoj školi ne postoje ni uobičajeni redari, odnosno dežurni učenici u razredu jer je, kako kaže, nastava digitalizirana i nastavnici sami obavljaju taj dio posla, bilježe tko nije na nastavi i sl.


Video nadzor zamijenio dežurstva
I u hodniku Gimnazije Vladimira Nazora nema dežurnih učenika, jer je takvo dežurstvo ukinuto prije dvanaestak godina.
– Već godinama ne prakticiramo takvu aktivnost učenika. Učenicima je mjesto na nastavi, a ne na hodniku, kaže ravnatelj ove gimnazije Rade Šimičević, te naglašava da su ovakva dežurstva odavno izgubila smisao jer je kontrola na hodniku uvedena putem video nadzora.
– Svi posjetitelji škole mogu u tajništvu škole dobiti savjet ili uputu, dodaje Šimičević, te ističe da u razredima i dalje imaju dežurne učenike, koji se tjedno izmjenjuju.
I u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi više nemaju dežurstva na školskim hodnicima, a došljaci se mogu obratiti domaru ili u tajništvu škole. I u ovoj strukovnoj školi smatraju da je uvedeni video nadzor najbolje rješenje za kontrolu posjetitelja.