Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Grad s kvalitetnom gospodarskom, demografskom i socijalnom politikom ima sjajnu perspektivu«

13.01.2020. 11:45


U povodu Dana grada Biograda na Moru i blagdana nebeske zaštitnice svete Stošije-Anastazije u športskoj dvorani Srednje škole Biograd, pred oko 400 nazočnih, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama. Sjednicu je koju je otvorio Tonči Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća, obilježila je nazočnost javnih osoba i izaslanstava iz Hrvatske i inozemstva, te bogat kulturno-zabavni program.
– Svi zacrtani projekti koje smo studijski analizirali, započeli i naši graditelji marljivo gradili, u zadnjoj su fazi i ove godine će biti otvaranja na koje će doći ministri iz svakoga pojedinog resora. Spomenut ću samo neke koji su od iznimnoga značenja za sve nas, a to su Projekt centar za socijalnu skrb, Poduzetnički inkubator, TIV, gradnja projekta Biosfera, a tu je i ugovor o aglomeraciji vrijedan milijardu kuna i brojni drugi, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik.


Ne sluša one koji ih ne vole
– Ovi i drugi projekti vrijedni preko 100 milijuna kuna, a koji su većim dijelom sufinancirani iz EU fondova i državnoga proračuna, dokaz su povjerenja u našu Gradsku upravu, Gradsko vijeće i naše vrijedne službenike koji svoj posao rade profesionalno i odgovorno. No nećemo stati na tome. Učinit ćemo sve da 2020. godina bude još uspješnija od prethodne 2019., obećao je Knez.


»Posebnu zahvalu upućujem oporbenim vijećnicima, jer oni su naš korektiv da se ne uspavamo, pa i ako katkada i pogriješimo ili posrnemo, da otresemo prašinu i nastavimo dalje zajedničkim snagama i zajedničkim općeprihvatljivim interesima.
​Ivan Knez




– Ne slušam one koji nas ne vole, kazao je Knez te je podsjetio kako uvijek ponavlja da se njegov tim drži i nadalje za isti »šćap« te da upravo zbog toga se zajedno može bolje i više.
– Posebnu zahvalu upućujem oporbenim vijećnicima, jer oni su naš korektiv da se ne uspavamo pa i ako katkada i pogriješimo ili posrnemo, da otresemo prašinu i nastavimo dalje zajedničkim snagama i zajedničkim općeprihvatljivim interesima, na dobrobit svih naših sugrađana, poručio je biogradski gradonačelnik najavljujući daljnje kvalitetne projekte.
– Ovaj tim Gradske uprave učinit će sve, kao što je to činio i do sada, da iz godine u godinu samo podižemo ljestvicu kvalitete življenja svih nas i naših gostiju. Mi smo to srce Jadrana, naš vridni čovik, prepoznatljiv svud po svitu po radišnosti, otvorenom srcu i ljubaznosti. No isto tako, uz kapitalna ulaganja u turizam i turističku infrastrukturu, uvijek smo vodili, vodimo i vodit ćemo brigu o našem čovjeku, a osobito našim najmlađima, studentima i općenito o demografskoj slici.


Pozitivan prirodni prirast i broj učenika
Pritom je izrazio ponos što su jedan od tek devet hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, a bilježe i porast broja učenika.
– Sve što smo postigli je rezultat kvalitetne demografske politike koju provodimo iz godine u godinu, od naknada za novorođenu djecu, subvencioniranja vrtića u iznosu od 80 posto, integralnog učenja engleskog jezika, nabavku školskih udžbenika, radnih bilježnica i pribora. Osim toga imamo i program dodjele stipendija redovnim studentima u mjesečnom iznosu od 700 kuna, a trenutno stipendiramo 58 studenata te dijelimo i božićnice za umirovljenike. Potrebitim građanima sufinanciramo troškove stanovanja te sufinanciramo posebne edukacijsko-rehabilitacijske programe za djecu s teškoćama u razvoju, kao i troškove prijevoza za tu djecu. Troškove prijevoza odobravamo i osobama s invaliditetom, a ukoliko nisu samostalni, onda i njihovim pratiteljima. Uvelike skrbimo i o našim sugrađanima treće životne dobi i o udrugama, nabrojio je Knez.
Na Sjednici je nazočio i župan Božidar Longin koji je pohvalio suradnju s Vladom RH Andreja Plenkovića i svim ministarstvima kazavši da je to novi vjetar u leđa razvoju Zadarske županije s ciljem osiguranja boljeg standarda i kvalitete življenja stanovnika. Župan se osvrnuo i na projekt izgradnje ribarske luke u Biogradu koji vodi Županijska lučka uprava Zadar.


Projekt aglomeracije vrijedan milijardu kuna
– Osim ribarske infrastrukture, projekt dugoročno uključuje premještaj te gradnju nove trajektne luke Biograd, navodi Longin istaknuvši i projekt aglomeracije vrijedan milijardu kuna.
– Ukupno je u školstvo u Biogradu tijekom protekle godine uloženo 3,3 milijuna kuna. A ono što me posebno veseli je da je Županija u 2019. isplatila rekordni iznos za novorođenu djecu – tri milijuna kuna. Od toga smo u Biogradu zabilježili 63 prijave, od kojih je čak 17 za novorođenčad koja su bila treće ili slijedeće dijete što nam, u demografskom smislu, svakako ulijeva optimizam, zaključio je Longin.
Nazočnima su se obratili i Zsoltt Lehrner, zamjenik gradonačelnika Grada Szekesfehervara, Angelo Matich, načelnik Općine Višnjan i Marin Pilepić, gradonačelnik Novske koji se domaćinima obratio starom izrekom: »Mene naučili preci, kada dođeš Hvaljen Isus i Marija reci«.
U kulturno-zabavnom programu nastupili su klapa Monada, novoosnovana Pjevačka udruga Bukovice i Ravnih kotara te kninski pjesnik Ante Nadomir Šutra, a atraktivna biogradska pjevačica Ivana Orlić sa svojim sastavom je i nakon Svečane sjednice zabavljala goste. Program je vodila Branka Pelicarić iz Radio BnM-a.


Nagrada za životno djelo Marinku Čupiću
Nagrada za životno djelo dodijeljena je dipl. ing. Marinku Čupiću, dugogodišnjem sanitarnom inspektoru i voditelju Ureda državne uprave Ispostava Biograd na Moru, te predsjedniku Gradskog vijeća.
Godišnje nagrade su dodijeljene Stipanu Barišiću, članu reprezentacije RH u sportskom ribolovu, te Mateu Mitroviću, članu kadetske karate reprezentacije RH.
Nagrade su dodijeljene i Mirku Zorici za kinoprikazivačku djelatnost, medicinskoj sestri Ani Čirjak, književniku Anti Nadomiru Tadiću Šutri, autoru povjesnice "Biograde, bili grade", dr. sc. Josipu Čerini za organiziranje Znanstvenog-stručnog skupa Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu i uredniku Zbornika radova navedenog Znastveno-stručnog skupa, prof. glazbene kulture Adnanu Huseinbegoviću, te Anti Lukačiću za promicanje robinzonskog turizma.


Udruzi Volonter električni automobil Smart
Ovom prigodom uručeni su i ključevi električnog osobnog automobila marke Smart, koji je Grad Biograd na Moru poklonio Udruzi Volonter, kako bi lakše provodili program "Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama putem volonterstva". Ključeve je uručio Tonči Šangulin.
– Velika hvala Gradu Biogradu koji je prepoznao naš rad i dodijelio nam automobil koji će nam mnogo značiti u našem volonterskom radu. Vjerujem da je ovo početak plodonosne suradnje koja će se nastaviti na dobrobit potrebitih građana, kazala je Marta Birkić iz Udruge Volonter.