Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Načelnik Kolana pitao može li kupiti brod vlasnika čiji otac posluje s Općinom

13.01.2020. 08:00


Na sjednicama Poverenstva za odlučivanje o sukobu interesa ponekad se znaju naći doista intrigantni predmeti, pa je tako bilo i na zadnjoj sjednici na kojoj se davalo mišljenje o načelniku Općine Kolan. Naime, u slučaju HDZ-ova načelnika Marina Pernjaka nije se odlučivalo o sukobu interesa, već je Pernjak imao zanimljiv zahtjev za davanjem mišljenja u njegovu predmetu. A evo o čemu je riječ.
Pernjak želi kupiti brod, ali ga muči može li to učiniti zbog aktualne poslovne relacije koja je iskrsnula u ovoj priči. Riječ je o tome da je vlasnik toga broda sin građevinara koji ima poslovne ugovore s Općinom Kolan. A načelnik bi, po svemu sudeći, htio izbjeći prigovore tamošnje oporbe ili moguću prijavu tamošnje oporbe Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te im je, kako kaže glasnogovornica Martina Jurišić, poslao zahtjev za davanje mišljenja u svojemu predmetu.


Kupnja mu je odobrena
– Načelnik je od nas tražio mišljenje može li kupiti brod od osobe koja je otac vlasnika i direktor trgovačakog društva Optima gradnja d.o.o., koje povremeno izvodi građevinske radove za Općinu Kolan. Od Povjerenstva je zatražio mišljenje ima li tu nešto sporno, navodeći kako bi taj brod platio po realnoj tržišnoj cijeni te kupoprodaju i ovjerio kod javnog bilježnika. Dali smo mišljenje da pod tim uvjetima nema zapreka ukoliko je to realna cijena i ako kupnju doista ovjeri kod javnog bilježnika. Na taj način ne bi bilo sukoba interesa jer brod nije kupljen od osobe koja je vlasnik trgovačkog društva, već od njegova oca, kaže Jurišić.
Ovo je jedan od »bezbolnijih« predmeta koji su se iz naše županije našli na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.


Sukob s predsjednikom Općinskog vijeća
Naime, bilo je i načelnika ili zamjenika načelnika koji su htjeli voziti autobus u »fušu«, nadgledati građevinske radove ili pospremati apartmane u slobodno vrijeme. Iako su neki zahtjevi nekorektni, poput onoga o dodatnoj zaradi vožnjom autobusa vikendom, ipak ima i onih koji poslove i transakcije izvan svoje načelničke dužnosti žele obaviti po slovu zakona, poput načelnika Kolana.
Ništa čudno, s obzirom da je načelnik HDZ-ovac, a predsjednik Općinskog vijeća Kolana je s liste NHR-a i nedavno je po načelniku dobro »opleo«, kritizirajući ga da je »minirao sjednicu Općinskog vijeća«. Ovo je, dakle, jedna od uobičajenih situacija u općinama koje imaju načelnika jednog stranačkog predznaka, a predsjednika Općinskog vijeća drugog. Nije stoga čudno što je Pernjak zahtjevom za odobrenjem ovakve kupnje broda htio zaštititi od mogućih novih napada oporbe.




NEOBIČNI ZAHTJEVI ZADARSKIH NAČELNIKA
Poverenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo je i o upitima načelnika ili zamjenika načelnika iz općina u Zadarskoj županiji koji su htjeli voziti autobus u »fušu«, nadgledati građevinske radove ili pospremati apartmane u slobodno vrijeme