Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Zadarskoj županiji nema potreba za čak 13 zanimanja i šest završenih studija

13.01.2020. 07:00


Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) početkom nove godine objavio je publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020. Riječ je o prognozi potreba tržišta rada u pojedinim zanimanjima i to u dvadeset područja u Hrvatskoj.
Što se tiče zanimanja za kojima vlada potražnja na tržištu rada u Zadarskoj županiji, nedostaje zaposlenih sa završenom trogodišnjom ili četverogodišnjom srednjom školom u čak 20 zanimanja i još 14 fakultetskih zvanja. S druge strane u odnosu na upisne kvote iz ove školske/ akademske godine treba smanjiti broj učenika u 13 zanimanja i šest studijskih skupina, s obzirom da za njima nema ili ima nedovoljno potrebe na tržištu rada.


Najpogođenija Ekonomska škola
Vjerojatno najviše pogođena zadarska škola ovom preporukom HZZ-a je Ekonomsko- birotehnička i trgovačka škola
u kojoj bi trebalo smanjiti broj upisanih učenika u čak tri od ukupno pet smjerova koji se upisuju. Smanjenje se preporučuje u smjerovima ekonomist, komercijalist i poslovni tajnik, a u ostala dva smjera, upravni referent i prodavač, treba zadržati broj upisanih učenika.
Komentirajući preporuke HZZ-a ravnateljica ove škole Zdenka Sršen Juričević kaže kako je zanimljivo da njihovi podaci govore da od svih smjerova završeni poslovni tajnici prvi nađu posao, ali drži kako bi trebalo mijenjati ime tom zanimanju.


»Na razini Hrvatske u tijeku je izrada kurikularnog programa, za što su povučena i europska sredstva, tako da će se sukladno tom izmjenjenom programu morati ići u nova zanimanja. Još uvijek ne znamo točno o kojim se zanimanjima radi
Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica Ekonomsko- birotehničke i trgovačke škole




– Specifičnost vrijedi i za zanimanje trgovac za koje u našoj školi još imamo dobar upis učenika, ali škole u unutrašnjosti Hrvatske s time su već počele imati problema. Nažalost, tendencija koja se pojavljuje zadnjih nekoliko godina je smanjenje broja učenika po razredima. Dosad smo uspijevali osiguravati upise željenih odjeljenja. Upisni plan za sljedeću školsku godinu provest ćemo u dogovoru s našim osnivačem, Zadarskom županijom, govori Sršen Juričević dodajući kako će njihov prijedlog biti da ostane broj učenika kao i u ovoj školskoj godini.
– Na razini Hrvatske u tijeku je izrada kurikularnog programa, za što su povučena i europska sredstva, tako da će se sukladno tom izmjenjenom programu morati ići u nova zanimanja. Još uvijek ne znamo točno o kojim se zanimanjima radi, ali znamo kako će ići u smjeru konkretizacije, pa bi jedno od zanimanja moglo biti knjigovođa, drugo marketinški referent itd., priča ravnateljica ove škole.


Stručni aktiv će donijeti prijedlog
Zanimljiv je i slučaj s Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića kojoj se preporučuje povećati broj upisanih u zanimanja pekara i vrtlara, a smanjiti za zanimanja cvjećara i prehrambenog tehničara. Ravnateljica ove škole Jelena Gulan kaže kako o ovim preporukama nisu razgovarali na razini Stručnog aktiva i Vijeća roditelja.
– Na Aktivu ćemo razgovarati i donijeti odluku koju ćemo potom predstaviti Vijeću roditelja. Moramo također razgovarati s našim osivačem, Županijom, koja svake godine predlaže upisivanje deficitarnih zanimanja. Od tih deficitarnih zanimanja upisivat ćemo tehničare nutricioniste i pekare, od čega se za potonje uobičajeno konstantno traži radna snaga. U vrtlare nismo, čini mi se, upisivali gotovo 15 godina, sve do ove školske godine u kojoj smo imali osam slobodnih mjesta, a toliko smo ih i upisali. Učenici zanimanja vrtlar u odjeljenju su zajedno s onima smjera mesar i pekar, priča ravnateljica Gulan koja je rekla kako se njihovi učenici sa završenim trogodišnjim zanimanjima mogu zaposliti već u svibnju, dok od onih sa završenim četverogodišnjim zanimanjima ih dio odlazi studirati, a dio ih se zapošljava u srodnim zanimanjima.
Što se tiče diploma visokih škola Hrvatski zavod za zapošljavanje je Sveučilištu u Zadru preporučio da se poveća broj upisanih samo u jednom i to stručnom studiju sestrinstva, dok se smanjenje broja upisanih predlaže za stručne studije predškolskog odgoja i ekonomije, te za sveučilišne studije kulture i turizma te učiteljskog studija.
Komentirajući ove preporuke iz Ureda rektorice Sveučilišta u Zadru kazali su kako se upisne kvote na njihove studijske programe određuju prema više parametara: potrebama tržišta rada, infrastrukturnih i kadrovskih kapaciteta za kvalitetno izvođenje studijskog programa i interesa studenata.


Važnost razvojnih trendova
– Trenutačni pokazatelji o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima ne uzimamo kao jedini kriterij, jer da bi studenti došli do željenog zvanja, potrebno je pet do šest godina, što znači da uz trenutačnu dinamiku na tržištu rada uzimamo u obzir i razvojne trendove u duljem razdoblju. Redovito pratimo stanje na tržištu rada i preporuke HZZ-a kako bismo se što uspješnije prilagođavali potrebama tržišta rada, bilo unaprjeđenjem postojećih, pokretanjem novih studijskih programa, ili izmjenom upisnih kvota, navodi Ured rektorice dodajući kako pri planiranju novih studijskih programa prate i situaciju na europskom tržištu rada te napominju kako je većina njihovih novih pokrenutih programa proizašla i financira se putem tome namijenjenih europskih projekata.
– U tijeku je usklađivanje postojećih studijskih programa te izrada novih združenih studijskih programa s partnerskim sveučilištima iz alijanse europskih sveučilišta EU-CONEXUS. Upisne kvote razmatraju se svake akademske godine i kontinuirano se prilagođavaju. Povećanje upisnih kvota se omogućava samo kada analiza postojećih infrastrukturnih i kadrovskih resursa potvrdi da to neće ugroziti kvalitetu studijskih programa. Sveučilište u Zadru kao integrirano sveučilište s 27 odjela iz sedam različitih znanstvenih područja, od humanističkih znanosti do STEM-a, koje promiče interdisciplinarnost u znanosti i obrazovanju, te sveučilište usmjereno studentima, pri dodjeli stipendija na jednak način pristupa studentima svih znanstvenih područja. Smatramo da treba nagraditi izvrsnost u svim područjima i omogućiti studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa da završe studij po svom izboru, ističu na Sveučilištu u Zadru naglašavajući kako su strateški opredijeljeni upisivati na studijske programe manje skupine studenata, tako da prošlih pet godina nisu povećavane upisne kvote.
Inače, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poručuju kako je ova analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih prema obrazovnom programu koji su završili, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.


Preporuke za Zagreb i Split
Kada je riječ o područjima oko dva najveća grada, Zagreba i Splita, najviše nedostaje trogodišnjih strukovnih zanimanja, poput zidara, konobara, mesara, a preporučuje se i upisivati te stipendirati više studenata medicine, farmacije i matematike, između ostalog.


Popis preporuka za Zadarsku županiju
Za Zadarsku županiju HZZ je preporučio sljedeće obrazovne programe u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Dvogodišnji ili trogodišnji program: konobar, kuhar, zidar, pekar, stolar, tesar, elektroinstalater, soboslikar, armirač, bravar, slastičar, vrtlar, instalater kućnih instalacija, vozač motornog vozila i dimnjačar. Četverogodišnji ili petogodišnji srednjoškolski program: medicinska sestra, hotelijersko turistički tehničar, farmaceutski tehničar, tehničar zaštite osoba i imovine, strojarski računalni tehničar. Stručni studij: Strojarstvo. Sveučilišni studij: medicina, matematika- nastavnički smjer, sestrinstvo, farmacija, računarstvo, građevinarstvo, rehabilitacija, fizika- nastavnički smjer, elektrotehnika, strojarstvo, informatika- nastavnički smjer, biologija- nastavnički smjer, glazbena pedagogija- likovna kultura- nastavnički smjer.
Programi u kojima treba smanjiti broj upisanih učenika ili studenata. Trogodišnji srednjoškolski programi: cvjećar, automehaničar i frizer. Četverogodišnji srednjoškolski programi: ekonomist, komercijalist, poslovni tajnik, tehničar cestovnog prometa, arhitektonski tehničar, tehničar za računalstvo, grafički urednik- dizajner, tehničar za mehatroniku, prehrambeni tehničar i tehničar za elektroniku. Stručni studij: upravni studij, predškolski odgoj i ekonomija. Sveučilišni studij: kultura i turizam, učiteljski studij, ekonomija i pravo.