Zadarski vodiči održali besplatan razgled grada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Pod geslom »Upoznaj svoju zemlju«
Pored razgleda grada, izuzetno nam je bitno upozoriti i na jedan mali problem s kojim se susreće više od četiri tisuće vodiča u Hrvatskoj, a to je potreba za donošenjem pravilnika o zaštićenim lokalitetima i cjelinama unutar gradskih urbanih ili ruralnih prostora, kazao je Vinko Bakija
Arif SITNICA
Da bi se bilo koga organizirano vodilo po Zadru potrebno je da turistički vodič položi posebni dio ispita

Pod geslom »Upoznaj svoju zemlju« zadarska Udruga turističkih vodiča »Donat« i ove je godine za sve ljubitelje zadarske povijesti organizirala besplatno razgledanje grada. Na ovaj su način obilježili i međunarodno priznanje Republike Hrvatske, ali ukazali i na nepravdu koja se zadarskim turističkim vodičima radi već godinama, napomenuo je u svojem uvodnom izlaganju predsjednik Udruge, Vinko Bakija.
Naime, otkako su prije 12 godina počeli s ovom akcijom, interes Zadrana i gostiju sve je veći, no jučer je dostigao svoj maksimum, posebice zbog lijepog vremena. Građane koji su htjeli iz prve ruke doznati o kulturnim znamenitostima grada najprje je pozdravio čelnik Udruge Vinko Bakija, a potom su građani s trima njegovim kolegicama krenuli u obilazak znamenitosti.
Razgled je krenuo od Perivoja slavnih kod Gospe od Zdravlja gdje je dobrodošlicu nazočnima poželio predsjednik Udruge, zahvaljujuči im što su došli u ovako velikom broju.
- Dragi ljubitelji ovoj povijesnog i drevnog Zadra, pozdravljam vas u ime Udruge turističkih vodiča grada Zadra, »Donat«. Ponovit ću ono što znate ili utvrditi nešto novo jer smo rekli da je učenje najvažnija vještina ljudskoga roda, a da je ponavljanje majka svakog učenja. Stoga vama naša udruga još jednom nudi besplatan razgled Zadra, a ovo je treći put da na ovaj datum radimo razgled obilježavajući Međunarodni dan priznanja nezavisnosti Hrvatske. Radimo ovo i u sklopu projekta Zajednice turističkih društava Hrvatske koji ga održavaju u više od 50 gradova Hrvatske, kazao je Bakija, najavljujući već i sljedeći razgled grada kojim će se obilježiti svjetski dan turističkih vodiča 21. veljače.


21. veljače, Svjetski dan turističkih vodiča, obilježit će Udruga turističkih vodiča "Donat" organizacijom sljedećeg razgleda grada Zadra


- Pored razgleda grada, izuzetno nam je bitno upozoriti i na jedan mali problem s kojim se susreće više od četiri tisuće vodiča u Hrvatskoj, a to je potreba za donošenjem pravilnika o zaštićenim lokalitetima i cjelinama unutar gradskih urbanih ili ruralnih prostora i isto tako o programu polaganja za turističke vodiče, s obzirom da postoje neke tendencije da se svim vodičima unutar Europske unije omogući tumačenje bez polaganja ovog posebnog dijela kojeg mi imamo, Jer ja ne mogu voditi po Osijeku ili Zagrebu ako ne položim poseban dio tog ispita, stoga se mi lokalni vodiči zalažemo da njihovi vodiči mogu voditi ovdje, ali nakon što polože ispit kao i mi. U protivnom se radi o diskriminaciji, zbog čega su turistički vodiči Hrvatske u ovom trenutku diskriminirani temeljem tog pravila o deregulaciji, zaključio je Bakija, nakon čega su tri članice udruge »Donat«, Anita Vukoja, Zrinka Brkan Klarin i Silvana Vranić, povele Zadrane u razgledanje grada.

PROJEKT ZAJEDNICE TURISTIČKIH DRUŠTAVA HRVATSKE

Razgledom Zadra obilježen je Međunarodni dan priznanja nezavisnosti Hrvatske. Akcija je provedena i u sklopu projekta Zajednice turističkih društava Hrvatske koji razglede održavaju u više od 50 gradova Hrvatske

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)