Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ABA LIGA »Zmajčeki« se nudili, no Zadar ostao bez rješenja u završnici

12.01.2021. 09:50


Regionalnim mukama u redovima Zadra nikako da se stane na kraj. Posebno se to odnosi na domaće utakmice ove sezone gdje su zasad Zadrani na omjeru 0-4 (Mornar, Krka, Split, Cedevita O.), a ukupno gledajući poslije Koper Primorske koja je odustala od natjecanja nepobitna je činjenica da na Višnjiku stanuje najgora momčad ABA lige s tek dva slavlja iz 10 utakmica.


Žilav otpor
No, ako ništa drugo zadovoljstvo zadarskom stručnom stožeru donosi žilav otpor favoriziranoj Cedeviti Olimpiji u nedjelju navečer koju se na kraju moglo i svladati da je bilo više mudrosti i koncentracije u samoj završnici. Ipak su gosti stigli u Krešin dom s bremenom favorita na svojim leđima, a momčad je to koja je po mnogočemu ispred Perinčićevog sastava, i po kvaliteti rostera i po financijskim mogućnostima. S druge strane igrači Zadra su posljednjih mjesec dana uglavnom provodili po samoizolacijama, slabo se treniralo i rijetko kad bi se skupila kompletna momčad u dvorani. No, i pored tog golog fakta, pokazali su karakter u srazu s Cedevitom Olimpijom, iako su veći dio utakmice gledali u leđa protivniku sa minusom koji se uglavnom vrtio oko 10 poena. I onda se u zadnjoj četvrtini slovenski sastav počeo gubiti, Perinčićevi igrači su malo-pomalo nagrizali zaostatak i tri minute prije kraja stigli nadomak velikog iznenađenja. Zadar je preokrenuo 12 minusa (53:65) s Cedevitinim oružjem, vanjskim šutom, i nakon dalekometnih ubačaja Vukovića i Mavre na semaforu je zasvijetlilo četiri plusa za domaću momčad (76:72). Činilo se da je treća pobjeda u sezoni nadohvat ruke, međutim, kvaliteta i iskustvo »zmajčeka« su na kraju odnijeli prevagu. U tri završne minute gosti su serijom 8:2 uspješno priveli utakmicu kraju, a Zadrani itekako mogu žaliti za propuštenim prilikama u tim odlučujućim trenucima. Kobnima su se pokazala dva promašena bacanja Bursaća na minutu i pet sekundi do kraja pri rezultatu 78:77, malo potom napravljen je dvojben prekršaj Vukovića na pokušaju Perryja za tri dok je zadnji napad trebao biti puno bolje odigran iako se Justiceu nema što zamjeriti na trici koju je uputio, jer da je ušla ispao bi heroj, a i s obzirom na odličnu izvedbu do tada bio je to i logičan potez zadarske klupe pri minus dva. Zato je na kraju ostao gorak okus što se nije uspjelo uzeti ponuđeno od »zmajčeka« koji su tek na trenutke ovog dvoboja izgledali kao momčad koja ozbiljno planira ove sezone zaigrati u doigravanju.


Težak raspored
– Žao mi je zbog igrača jer su dali sto posto u ovom trenutku. Trebala bi nam pobjeda protiv jedne ovako dobre ekipe, ali što je tu je. Na kraju, u zadnja tri napada nismo imali toliko dobra rješenja, nije odigrano što smo se dogovorili. Zaslužena pobjeda Cedevite, a mi se moramo koncentrirati na težak raspored koji je pred nama u ovom mjesecu. Nadam se da će u budućnosti sve biti bolje – elaborirao je Perinčić prvih 40 regionalnih minuta na Višnjiku ove kalendarske godine koji su unatoč porazu donijeli i neke pozitivne naznake. Prvenstveno se to odnosi na igru koja začudo nije previše oscilirala. Potvrdit će to i statistika koja kaže kako su Ljubljančani imali puno više grešaka, čak 23 izgubljene lopte naspram 16 Zadra koji je imao i četiri asistencije više (17-13). U šuterskom dijelu je Perinčićeva momčad u drugom poluvremenu bila na visini i utakmicu je privela kraju sa 10 pogođenih trica iz 27 pokušaja, a zanimljivo da je čak sedam domaćih igrača pogodilo barem jedan šut izvan perimetra (Justice 4, Mavra, Junaković, Carter, Bursać, Palokaj i Vuković). No, na kraju su ipak odlučivale nijanse poput slobodnih bacanja, Bursać je promašio oba, Perry je zabio sva tri i tako primorao Zadrane da prvu domaću regionalnu pobjedu moraju tražiti u nedjelju kad im u goste stiže Mega Soccerbet.
 




Danas u 18 sati protiv Cedevite Junior za »Final eight« Krešinog kupa


Za prevelike analize poraza od Cedevite Olimpije nema previše vremena jer se Zadrani već danas moraju okrenuti ka novom izazovu s kojim se želi čekirati ulaznica na završnicu Kupa Krešimira Ćosića gdje im je sigurno plan braniti osvojenu lanjsku titulu. Večeras u 18 sati gostuju u sklopu osmine finala Krešinog kupa na parketu suverenog lidera Prve lige, Cedevite Junior. Mladi »vitamini« su sa 11-0 omjerom već jednom nogom u HT Premijer ligi i bez obzira što je riječ o drugoligašu Perinčić je svjestan opasnosti koje vrebaju u utakmici ovakvog tipa. Zato poziva na ozbiljnost i efektnu egzekuciju jer svako dodatno umaranje bi bilo kontraproduktivno u situaciji kad ih već preksutra očekuje ogled sa Sonik Puntamikom u hrvatskom prvenstvu kao i gostovanje Mege u nedjelju na Višnjiku.
– Već se sutra (danas op.a.) okrećemo sljedećoj utakmici, protiv Cedevite Junior u Kupu. Ovo je nama jedna od najvažnijih utakmica u siječnju. Maksimalno ozbiljno i koncentrirano dočekujemo ovu utakmicu. Cedevita Junior će biti zahtjevna jer će oni sigurno biti motivirani da probaju pobijediti i napraviti iznenađenje. Sad kako imamo cijelu ekipu na okupu mislim da smo spremni odigrati jednu dobru utakmicu, naravno imperativ je pobjeda – kazao je Perinčić o večerašnjoj kup utakmici u Domu košarke Cedevita na zagrebačkom velesajmu koja će odlučiti o sedmom putniku na »Final eight« Krešinog kupa. Dosad su plasman uspjeli ostvariti Cibona, Split, Vrijednosnice Osijek, Zabok, A. O. Škrljevo i Furnir. Između Belišća i Hermes Analitice te Cedevite Junior i Zadra vodit će se borba za ta dva preostala upražnjena mjesta.