Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

AGLOMERACIJA BIBINJE – SUKOŠAN Radovi u nastavku projekta koštat će još 350 milijuna kuna

12.01.2021. 15:44


U sklopu Aglomeracije Bibinje – Sukošan u tijeku su radovi na izgradnji fekalne odvodnje i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže starih naselja Bibinje i Sukošan. Vrijednost radova iznosi 6,2 milijuna kuna.
– Radove izvodi tvrtka Minigradnja Vodice d.o.o. Rok izvođenja radova je pet mjeseci, do travnja 2021. godine, kazao je Božidar Dijan iz Sukošana, uz Stipu Bugariju iz Bibinja član, direktor Uprave društva Odvodnja Bibinje – Sukošan d.o.o.
Nulta faza Aglomeracije Bibinje – Sukošan je koštala 11,7 milijuna kuna, prva faza 24,9 milijuna kuna, aktualna u starim selima 6,2 milijuna kuna.


U očekivanju potpisivanja ugovora
– Izgradnja odvodnje ili kanalizacije te promjena vodovodnih cijevi u nastavku projekta Aglomeracija Bibinje – Sukošan s obzirom na sve veće cijene građevinskih radova koštat će preko 350 milijuna kuna. Voda i odvodnja su ljudsko pravo, to je milenijski projekt, a obveze Bibinja i Sukošana su oko 50 milijuna kuna, rekao je Dijan.
Radovi se izvode u očekivanju potpisivanja ugovora za završetak kompletnih, stotine milijuna kuna vrijednih radova na kanalizaciji i promjeni vodovodnih cijevi, ovih susjednih općinskih središta.
– Kad je riječ o odvodnji u starim selima postavlja se ukupno 1.818 metara cijevi, u Bibinjama 903, a u Sukošanu 915 metara. Postavit će se i nove vodovodne cijevi u duljini od 1.312 metara, precizan je Dijan.
Nulta faza zajedničkog sustava odvodnje Sukošan-Bibinje podrazumijevala je izgradnju novog, odnosno potpunu rekonstrukciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija s kopnenom i podmorskom dionicom podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda.
– U prvoj fazi se izgradilo pet crpnih stanica Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica te izgradio kanalizacijski sustav obalnog pojasa, starih sela, objašnjava Dijan.


Priključena 392 objekta
U Bibinjama i Sukošanu je nakon završetka prve faze izgradnje te ishođenja uporabne dozvole omogućeno ukupno 496 priključaka na kanalizaciju, u Bibinjama 289 i u Sukošanu 207 priključaka. Dosad su priključena ukupno 392 objekta ili kuće.
– U Bibinjama se od mogućih 289 na kanalizaciju spojilo 239 objekata. Tu mogućnost još ima njih točno 50. U Sukošanu, od mogućih 207 priključaka na javnu odvodnju spojila su se 153 objekta. Još se mogu spojiti 54 objekata, precizirao je Dijan.
Nakon odobravanja sredstava i potpisivanja ugovora u vrijednosti od oko 350 milijuna kuna završetkom radova zajednički sustav činit će deseci kilometara odvodnje i kanalizacije, kolektori, precrpne stanice, kopneni i podmorski ispusti te umjesto dosadašnjeg novi biološki pročistač.
– Nakon završetka radova, tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole odmah će započeti priključenje objekta na kanalizaciju, istaknuo je Dijan.
Izgradnjom sustava odvodnje na kanalizaciju će biti spojeno čak 99,5 posto objekata u Bibinjama i Sukošanu.
– Iako je korona početkom proljeća zaustavila potpisivanje vrijednog ugovora u iznosu od 80 milijuna kuna, sinergija općina Bibinje i Sukošan, Vlade RH, Zadarske županije, zadarskog Vodovoda i Hrvatskih voda nakon Studije izvedivosti gura projekt prema naprijed, rekao je Ante Martinac, načelnik Sukošana.




Strogi kriteriji sufinanciranja
Kvalitetni vodovod i odvodnja nužne su pretpostavke održivog razvoja svih dijelova ovih susjednih i prijateljskih općina.
– Nama u Sukošanu, Bibinjama i Zadarskoj županiji turizam je ključna gospodarska grana, a izgradnja odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih faktora za razvoj turizma, ističe Martinac.
EU kriteriji za sufinanciranje su vrlo zahtjevni i strogi, međutim, nakon završetka projekta Bibinje i Sukošan bit će mjesta ugodnog življenja uz čisto more bez septičkih jama
– Ovo je najbolji mogući način kako iskoristiti europska sredstva i podići kvalitetu života Bibinjaca i Sukošanaca i svih žitelja ovih općinskih središta. Stvaranjem boljih uvijeta življenja ovo je najveća investicija u povijesti Općine Bibinje i Općine Sukošan, naglasio je Bruno Bugarija, načelnik Bibinja.
Zbog velikog građevinskog zahvata izgradnja odvodnje će se podijeliti na tri tendera kako bi se na javnu nabavu mogle javiti i srednje, a ne samo velike građevinske tvrtke jer je sve teže doći do izvođača radova.


Novi ekološki pročišćivač
– Čim nam se odobre sredstva i ako bude sve idealno, ponajprije s vrhunskom građevinskom operativom, sve će se završiti za četiri godine. Nema ulice ispod i povrh Jadranske magistrale koja neće u Bibinjama i Sukošanu biti prokopana, radit će se i širiti putevi, kanalizacija, mijenjati vodovodne cijevi, kazao je Dijan.
​U sklopu izgradnje aglomeracije izvršit će se i izgradnja novog sustava za biološki tretman obrade komunalnih otpadnih voda.
– Novi, najsuvremeniji ekološki pročišćivač neće se izgraditi na mjestu sadašnjeg kod bibinjskog igrališta Franko Lisica, već na lokaciji koja je udaljenija oko 450 metara, u blizini postojeće vodospreme, uz katastarsku granicu općina Bibinje i Sukošan, naglasio je Dijan dodajući kako će se u njemu koristiti najmodernija dostupna tehnologija za takav tip uređaja kojom se postiže 97 do 98 postotna čistoća vode, a prema garancijama proizvođača i dosadašnjim iskustvima korisnika, neće biti emisije plinova i neugodnih mirisa tijekom pročišćavanja.