Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Europska komisija odobrila hrvatski program pomoći turističkom i sportskom sektoru vrijedan više od 200 milijuna eura

12.01.2021. 13:21


Europska komisija je u srijedu odobrila hrvatski program državnih potpora u iznosu od 202 milijuna eura (1,525 milijardi kuna) za potporu poduzećima u turističkom i sportskom sektoru koja su izravno pogođena pandemijom koronavirusa.
Program je namijenjen za potporu poduzećima, koja se bave iznajmljivanjem smještaja, pripremom i usluživanjem hrane i pića. Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranja kamatnih stopa za nove zajmove.
“Poduzeća aktivna u turističkom i sportskom sektoru posebno su teško pogođena pandemijom koronavirusa. U ova teška vremena hrvatski će program tim poduzećima omogućiti pristup likvidnosti da bi se očuvao kontinuitet njihove gospodarske aktivnosti. U skladu s pravilima EU-a i u suradnji s državama članicama nastavljamo tražiti izvediva rješenja za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa”, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.
Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za državne potpore. Konkretno, potpora u obliku subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove neće biti veća od 800 000 eura po poduzetniku. Potpora u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i zajmove za ulaganja ne premašuje 800 000 za nove zajmove s dospijećem plaćanja od najviše šest godina. Pokriće jamstava ograničeno je na 90 posto glavnice zajma ili na 35 posto ako je riječ o jamstvima za pokrivanje gubitaka u portfelju duga. Program sadržava  adekvatne zaštitne mjere kako bi banke ili druge financijske institucije potporu doista usmjerile prema korisnicima kojima je potrebna.
Potpora će biti odobrena najkasnije do 30. lipnja 2021., i to samo poduzećima koja se 31. prosinca 2019. nisu smatrala poduzećima u teškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su 31. prosinca 2019. već bila u teškoćama. Hrvatska je dužna osigurati usklađenost s pravilima o kumulaciji državnih potpora.