MUP-ovo izvješće iz 2019. otkriva poražavajuću ocjenu: ‘Civilna zaštita nije spremna reagirati u slučaju katastrofe’

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Niska spremnost
Autor: 
Točnije, procijenjena spremnost cjelovitog sustava Civilne zaštite za upravljanje rizicima od katastrofa i za spašavanje svih kategorija društvenih vrijednosti izloženih štetnim utjecajima u katastrofama je niska
Screenshot N1
Damir Trut

Civilna zaštita nije spremna kvalitetno reagirati u slučaju katastrofe, zaključilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u svom izvješću za 2019. godinu, piše u utorak Večernji list.

Točnije, procijenjena spremnost cjelovitog sustava Civilne zaštite za upravljanje rizicima od katastrofa i za spašavanje svih kategorija društvenih vrijednosti izloženih štetnim utjecajima u katastrofama je niska, navodi dnevnik.

Posebno je apostrofirano stanje spremnosti postrojbi Civilne zaštite na razinama općina i gradova, koje je na granici zadovoljavajućeg. Lokalne postrojbe Civilne zaštite zbog niske spremnosti svojih operativnih kapaciteta dobile su ujedno najnižu ocjenu.

Tako su ocijenjeni i povjerenici Civilne zaštite, njih više od pet tisuća, koje imenuju gradovi i općine. Najspremnije su u reagiranju na katastrofu redovite snage udruga građana – Hrvatska vatrogasna zajednica, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja te redovite, gotove snage pravnih osoba.

Procijenjena spremnost cjelovitog sustava civilne zaštite za upravljanje rizicima od katastrofa i za spašavanje svih kategorija društvenih vrijednosti izloženih štetnim utjecajima u katastrofama je niska – to je zaključak iz MUP-ova dokumenta Procjena rizika od katastrofa za RH, izrađenog 2019.

Pri tome je spremnost civilne zaštite u preventivnom djelovanju ocijenjena niskom, dok je reakcija na katastrofe ipak bolja pa je za to dobila zbirnu ocjenu visoke spremnosti.

Najniže su ocjene pak dobile postrojbe civilne zaštite, opće i specijalističke postrojbe jedinica lokalne i područne samouprave (JLPS) za svoje operativne kapacitete – vrlo niska spremnost operativnih kapaciteta, donosi Večernji list.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno