NAŠE GORE LIST Ed Sarley: "Jedini valjan razlog stvaranja glazbe je ljubav prema njoj"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Američki glazbenik porijeklom sa zadarskog područja
Postao sam svjestan svog glazbenog talenta u vrlo ranoj dobi jer svi su u mojoj obitelji pjevali i svirali glazbene instrumente. Kao dijete sam čuo zvuk hrvatskog instrumenta tamburice i odmah se zaljubio u njega. Do današnjeg dana spada među najljepše zvukove koje sam ikad čuo. Primjer moje ljubavi za ovu vrstu glazbe može se pronaći na mom CD-u »Moments« gdje se nalazi pjesma imena »Dalmatia«, rekao je Sarley.
Ed Sarley, američki glazbenik podrijetlom iz Jasenica

Kroz povijest neimaština i ostale neugodnosti raselile su brojne ljude iz zadarskog kraja po cijelom svijetu, a većina njih još na neki način održava veze s domovinom i ponose se svojim hrvatskim podrijetlom. Jedan od takvih je i Ed Sarley, američki glazbenik koji potječe sa zadarskog područja i koji je sa zadovoljstvom pristao na razgovor za Zadarski list.
- Moje američko ime je Edward Anthony James Sarley, ali rođen sam kao Edward Anthony Šarlija Jr. u gradu Clevelandu u saveznoj državi Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama 1951. Unuk sam Ante Šarlije koji je oko 1911. emigrirao u Ameriku iz Jasenica. Moj otac, Edward Anthony Šarlija Sr. pravno je promjenio naše prezime u Sarley 1964. jer slova hrvatske abedede kao što su Š ili J govornicima engleskog jezika nije lako izgovoriti. Otac mi je dok je bio živ ispričao mnogo priča o mom djedu. Rekao mi je da je moj djed, prije odlaska u Ameriku, jedno vrijeme radio u luci u Zadru. Moji roditelji posjetili su zadarski kraj krajem sedamdesetih godina i upoznali neke naše rođake s jaseničkog područja. Iako nikad nisam bio u Hrvatskoj moja kćer Jessica i ja planiramo je posjetiti ove ili sljedeće godine ukoliko nas restrikcije vezane uz epidemiju koronavirusa u tome ne onemoguće. Ponosan sam na svoje hrvatsko porijeklo i veselim se uskoro svojim očima vidjeti prekrasnu dalmatinsku obalu te modre vode Jadrana, predstavio se naš sugovornik.

I danas volim zvuk tamburaškog orkestra

Dotakli smo se teme kako je postao glazbenik, kakvu glazbu svira te sluša li neke od hrvatskih glazbenika?
- Postao sam svjestan svog glazbenog talenta u vrlo ranoj dobi jer svi su u mojoj obitelji pjevali i svirali glazbene instrumente. Kao dijete sam čuo zvuk hrvatskog instrumenta tamburice i odmah se zaljubio u njega. Do današnjeg dana spada među najljepše zvukove koje sam ikad čuo. Primjer moje ljubavi za ovu vrstu glazbe može se pronaći na mom CD-u »Moments« gdje se nalazi pjesma imena »Dalmatia«. Kad sam napunio osam godina već sam čitao note, pjevao i svirao harmoniku. Kasnije sam naučio svirati gitaru, bas gitaru i klavir, ali ja sam primarno vokalist i multiinstrumentalist. Osim pjevanja najdraža mi je gitara. Kad je za to došlo vrijeme otišao sam studirati glazbu na Sveučilište gdje sam naučio jako puno o raznim tipovima glazbe. Nakon fakulteta već sam toliko često svirao i održavao koncerte da sam odlučio pretvoriti glazbu u svoju karijeru te od nje živim već gotovo 50 godina. Bog je bio dobar prema meni. I dalje volim slušati hrvatsku glazbu, a trenutno mi je najdraži Dado Topić. I danas volim zvuk tradicionalnog tamburaškog orkestra. Koga zanima više o mojoj karijeri može posjetiti stranicu EdSarley.com na internetu, rekao je Sarley.

Prekrasna hrvatska melodija pronašla put do američke publike

Pitali smo ga kako je njegova glazba prihvaćena u Americi te misli li da bi ljubitelji glazbe u Sjedinjenim državama bili zainteresirani za slušanje hrvatske glazbe?
- Izdao sam mnogo albuma svoje autorske glazbe ovdje u Americi (edsarley.com/themusic.html) i pronašao sam svoju bazu obožavatelja. Svejedno volio bih jednog dana imati širu publiku i nadam se da bi mi moji hrvatski zemljaci mogli pomoći po tom pitanju. Mislim da bi hrvatska glazba u Americi bila dobro prihvaćena kad bi samo bilo više prilika da je se čuje. Radim što mogu da to promjenim i i dalje vjerujem da je hrvatska glazba među najljepšima na svijetu, izjasnio se Sarley.
Zamolili smo ga da nam ispriča kakvu simpatičnu anegdotu iz svog života ili karijere.
- Kad sam bio malo dijete moja majka mi je pjevala hrvatske narodne pjesme poput »Marijana« ili »Suze liju plave oči« kako bih lakše zaspao. »Marijana« je inače jedna od prvih pjesama koje sam naučio svirati na gitari. Godinama kasnije čuo sam hit Willija Nelsona »Blue eyes crying in the rain« te su mi oči zasuzile kad sam shvatio da je prekrasna hrvatska melodija pronašla put do američke publike. Još to čini, odgovorio je Sarley.

 

Samo tako ćete upoznati radost koju je glazba unijela u moj život

Zanimalo nas je može li kao iskusan glazbenik ponuditi kakav savjet mladim kolegama kako bi ih inspirirao i pomogao im u njihovoj karijeri.
- Karijera u glazbi me toliko promjenila otkad sam je započeo da bi mi zbilja bilo teško ponuditi formulu ili plan koji bi osigurao instantni uspjeh u bilo kakvom glazbenog poduhvatu. Ipak, reći ću ovo - Važno je početi mlad, u vrloj ranoj dobi kako bi se ostvarila prednost u odnosu na »konkurenciju« (koje će biti mnogo). Zaključio sam (u što uistinu vjerujem) da je jedini valjan razlog stvaranja glazbe ljubav prema njoj. Ne zbog novca, ne zbog slave niti zbog nekog drugog razloga, nego zbog ljubavi prema njoj. Ukoliko se tako postavite i posvetite svoj život tome druge stvari će doći. Ne kažem da to nije najteža stvar koju se može učiniti, ali treba izdržati i težiti perfekciji pod svaku cijenu. Onda, i samo onda, upoznati ćete radost koju je glazba unijela u moj život.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika JaSamTkoSam
Odlican clanak, proboj Zadarskog lista na Americko trziste. Treba vise ovakvih prica. Pohvale novinaru, mladima treba dati priliku.