Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obilježavanje akcije Maslenica bez mimohoda

12.01.2021. 15:58


U Zadarskoj županiji jučer je održan sastanak radi dogovora o obilježavanju vojnoredarstvene operacije Maslenica 22. siječnja. Unatoč obimnom programu kakvim se svake godine obilježava jedna od najvećih akcija za osobođenje Hrvatske, ove će godine program biti vrlo skroman, ali kao i uvijek, dostojanstven, ističu organizatori.
Naime, kako saznajemo u Županiji, program će se održati pod strogim epidemiološkim mjerama, odnosno u skraćenom izdanju. Neće biti mimohoda postrojbi koje su sudjelovale u akciji sa svojim ratnim zastavama i uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH, a koji se kretao od Branimirove obale preko mosta do Narodnog trga, katedrale sv. Stošije i Foruma, do crkve sv. Šime. Bio je to dio programa kojemu su se svi veselli, osobito djeca, no ove je godine, zaključili su u Županiji, jednostavno neizvediv.
Središnji program stoga će biti održan ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u uvali Jazine, ali bez prigodnih govora predstavnika vojne i civilne vlasti te braniteljskih udruga. Nakon toga uslijedit će polaganje vijenaca ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju te misa zadušnica za sve poginule.
Održat će se i polaganja vijenaca u Kašiću i Paljuvu, no ove godine samo s manjim grupama sudionika kako bi se izbjegla opasnost od infekcije covidom-19. O tome koliko će pak broj ljudi moći nazočiti na pojedinačnim događanjima obilježavanja akcije Maslenica Županiji će danas biti javljeno iz Nacionalnog stožera.