Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U DRUGO STOLJEĆE Vitalna baka Stoja Miljanić iz Sikova proslavila 101. rođendan

12.01.2021. 14:29


Vitalna baka Stoja Miljanić iz Sikova, naselja u zaobalju Općine Sveti Filip i Jakov, proslavila je svoj 101. rođendan. Baka Stoja rođena je 11. siječnja 1920. godine u Rašteviću, u obitelji Marinović.
– Budite dobri, poslušni i radišni, slijedite Božje zakone i nemojte se sekirati i brinuti zbog ičega. Slijedim Ga puno, puno godina i još se nisam umorila, odala je slavljenica Stoja svoj recept za dugovječnost.
Zbog korone nije se održala planirana velika obiteljska svečanost, jer doživjeti 101 godinu prava je rijetkost i izuzetan događaj. Osim obitelji uz najljepše želje i poklone, kaže slavljenica, njenih žena iz projekta Zaželi, Općine Sv. Filip i Jakov i Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, biogradska pekara Luggi poklonila joj je rođendansku tortu.
– Odrasla sam u siromašnoj obitelji s još četvero braće i sestara. Imala sam tek pet godina kad sam ostala bez majke. Uz neimaštinu sam pomagala i u podizanju djece. Ništa mi nije bilo teško, nosila me ljubav prema Bogu i obitelji, istaknula je skromna slavljenica Stoja.
Otac joj se ponovno oženio i imao još petero djece, o kojima se i ona morala brinuti. Takva su bila vremena.
– Udala sam se za svog Niku u Sikovo i rodila petero djece. S teškim radom u polju i brigom o stoci, podigla sam i njih, ponosno će baka Stoja koja ima šestero unučadi.
Usprkos života u siromaštvu svakog dana svog života provela je radeći u polju, obavljala fizičke poslove, brinula se o obitelji.
– Posljednjih godina rijetko idem doktoru. Imala sam četiri operacije, ali se nikad nisam predala svojoj muci već hrabro išla naprijed, kaže slavljenica Stoja, kojoj je suprug Niko preminuo prije 25 godina, 1995.
Baka Stoja živi sa sinom kojega čuva kao oči u glavi, a on joj uzvraća na isti način. Zdravlje je dobro služi, dobro vidi i čuje.