Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

USKORO KONAČNA ODLUKA Grad će smanjiti namete zadarskim obrtnicima

12.01.2021. 16:01


Kako bi pomogao obrtnicima u uvjetima poslovanja u pandemiji covida-19, Grad Zadar održao je sastanak s predstavnicima lokalnih podružnica Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore. Sastanku je nazočilo čak petero gradskih pročelnika kako bi iznašli što adekvatniji način pomoći zadarskim obrtnicima.
Predsjednik HOK-a Zadarske županije, Stipe Knežević, kaže kako je zadovoljan sastankom jer su s Gradom uspjeli dogovoriti za njih najvažnije stvari.
– Tražili smo da nam porez na potrošnju od tri posto smanje na jedan posto, a razgovarali smo i o ugovorima s vlasnicima štandova iznoseći prijedlog da Grad smanji najam štandova obrtnicima koji imaju ugovor na šest mjeseci i to na način da im namete umanji za barem 30 posto, ističe Knežević, napominjući kako bi od gradskog pročelnika za financije uskoro trebali saznati u kojem će iznosu njihove obveze prema Gradu biti smanjene.


Poštivanje epidemioloških mjera
– Sastanak je održan na obostrano zadovoljstvo, razgovarali smo kao partneri jer ukoliko obrtnici ne mogu funkcionirati, ne može ni Grad. Mogu reći da je suradnja s Gradom izvrsna, a dogovoreno je i da ćemo se ovako sastajati svakih mjesec dana rezimirajući što smo napravili i kako bismo trebalo dalje, kazao nam je čelnik Županijske obrtničke komore.
Ipak, sve ovisi o daljnjj epidemiološkoj situaciji odnosno hoće li, kao i prošle godine, početkom ljeta doći do smanjenja broja osoba pozitivnih na koronu.
– Ukoliko situacija bude dobra, bit će i nama obrtnicima lakše jer ćemo moći raditi i angažirati svoje djelatnike. Međutim, osiguranje potrebnog razmaka među gostima te podržavanje ostalih epidemioloških mjera traži i dodatne troškove, pa ćemo s Gradom nadalje usaglašavati sve te detalje, ovisno o situaciji, najavljuje Knežević.
Zadovoljni su i sastankom s Vladinim ministrima zaduženim za njihov resor, osobito s ministrom rada Josipom Aladrovićem koji im je također obećao pomoć.


Vladina pomoć
– Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca s ministrima su dogovorili da će svi nameti obrtnika i poduzetnika biti refundirani od strane države. To se odnosi na sve djelatnosti kojima je rad zbog provođenja epidemioloških mjera zabranjen. Zadovoljni smo dogovorom, država nam je sve riješila te ćemo svi biti obeštećeni, Naravno, to se ne odnosi na obrtnike koji imaju trgovine i koji sve ovo vrijeme strožih mjera normalno rade, kaže predsjednik županijske Komore, dodajući kako i na sastancima u Vladi poduzimaju sve potrebne korake da pomognu obrtnicima.
– Kao potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore bio sam na sjednici Predsjedništva, a naš predsjednik Dragutin Ranogajac sastao se s ministrom rada Josipom Aladrovićem. Prezentirao mu je sve zahtjeve koje smo mi ugostitelji, ali i drugi obrtnici postavili s ciljem da s ministrom analiziramo koje bismo poticaje mogli dobiti od Vlade. Inače smo institucija koja ne razmišlja o ulici, pogotovo ne o blokadi, već gledamo kako se dogovoriti da bismo opstali, ali i zadržali djelatnike, što je u konačnici najvažnije. To, naravno, ne možemo bez Vlade koja nam je i dosad davala pomoć od po četiri tisuće kuna za plaće za svakog našeg djelatnika, ali i za one koji rade kod poduzetnika, napominje čelnik županijske Komore.




Neće u prosvjed
Naime, Hrvatska obrtnička komora već se izjasnila da se neće pridružiti prosvjedu hrvatskih poduzetnika koji su, zbog zabrane rada kafića i restorana, čak prijetili blokadom ulica, već će probleme rješavati u dogovoru s Vladom. Po njemu je to jedini način spašavanja radnih mjesta, a u protivnom bi se situacija mogla dodatno zakomplicirati.
– Dokle god su nam Vladina vrata otvorena i postoji mogućnost dogovora, mi nismo za ulicu, poručuje Knežević.