Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ZA OŠTEĆENU OBALU U LUČICI U ovoj godini konačno sanacija urušenog mula u Foši

12.01.2021. 13:53


Zadarska lučica Foša jedna je od najljepših lučica na Jadranu. Stisnuta između bedema i Parka Vladimira Nazora predstavlja pravu malu oazu skrivenu od vjetra i valova. Međutim, iako je more u samoj lučici gotovo uvijek mirno, na ulaznom dijelu pokazuje svoju silinu te se tragovi divljanja prirode jasno mogu vidjeti na mulovima koji štite luku. Tako je već duže vrijeme vidljivo veliko oštećenje na dijelu obale od restorana Foša prema kraju mula na kojemu su privezani putnički brodovi, te gdje je bila uređena plaža za pse.
Na jednom je dijelu tako dio kamene obale u potpunosti propao te je ograđen žicom kako se neki prolaznik ne bi ozlijedio ili ne bi došlo do još većeg urušavanja rive.
Ovaj dio obale ovako stoji već duže vrijeme te se brojni prolaznici pitaju zašto je to tako i zašto se ništa ne učini po tome pitanju. Ipak, izgleda da će se ove godine stvari pomaknuti s mrtve točke.
Naime, kao što je često problem kad je u pitanju uređenje ili radovi na pomorskom dobru, teško je utvrditi pod čijom je nadležnošću koji dio obale i tko bi ga trebao urediti te smo stoga upite poslali i Gradu Zadru, ali i Zadarskoj županiji odakle smo i dobili odgovor jer je Županija nadležna nad ovim dijelom obale.
– Što se tiče predmetne sanacije, nadležni županijski odjel je u koordinaciji s nadležnim službama Grada Zadra te očekujemo da će u vrlo brzom roku krenuti aktivnosti na sanaciji oštećenog dijela pomorskog dobra. Inače, sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Zadarska županija kao jedinica područne (regionalne) samouprave vodi brigu o izvanrednom upravljanju pomorskim dobrom, te se sukladno obvezama utvrđenim zakonom planiraju i sredstva za ovu namjenu u proračunu Zadarske županije. U okviru programa rada Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet planirane su aktivnosti i sredstva za sanaciju pomorskog dobra izvan luka odnosno saniranje šteta na pomorskom dobru nastalih uslijed izvanrednih događaja, te Zadarska županija svake godine u suradnji s jedinicama lokalne samouprave na čijem području je sanacija potrebna, redovito provodi aktivnosti odnosno financiranje sanacija, odgovorio je Krešimir Laštro, pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet.
Iz Grada Zadra su nam potvrdili ovu informaciju te su kratko odgovorili kako je Županija u proračunskoj 2021. osigurala sredstva za sanaciju tako da će Grad Zadar, s obzirom na trenutno stanje urušenog dijela rive, izraditi potreban projekt sanacije, ishoditi suglasnost konzervatora i započeti s radovima sanacije.