Interes maturanata odgovara sveučilišnim i odjelnim planovima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Usprkos preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Autor: 
Na studijskim programima ekonomije, kulture i turizma, engleskog jezika i predškolskog odgoja na Sveučilištu u Zadru interes završenih srednjoškolaca odgovara sveučilišnim i odjelnim planovima, pa u ovom trenutku nemamo razloga za smanjenje kvota, odgovaraju iz Sveučilišta u Zadru
Vedran SITNICA
Preporuča se smanjiti broj upisanih studenata na studij ekonomije, kulture i turizma, engleskog jezika i predškolskog odgoja

Područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, nedavno su objavili analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku s ciljem da se kvote i broj stipendiranih usklade s potrebama tržišta rada, odnosno da se umanji strukturna neusklađenost između ponude i potražnje što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada.
U preporukama je, stoga, navedeno u kojim je zanimanjima potrebno povećati upisne kvote ili broj stipendija, a u kojima ih smanjiti i to za pojedine gradove i njihovu okolicu.
Kada je riječ o stručnom i sveučilišnom studiju, u Zadarskoj se županiji preporuča smanjiti broj upisanih studenata na studij ekonomije, kulture i turizma, engleskog jezika i predškolskog odgoja. Međutim, kako saznajemo od Uprave Sveučilišta u Zadru, usprkos preporukama HZZ-a, interes maturanata u skladu je s upisnim kvotama.
- Svi odjeli Sveučilišta u Zadru prate potrebe tržišta rada na lokalnoj i regionalnoj razini te nacionalnoj i međunarodnoj razini. Odluke o kvotama donose se svake godine. Na studijskim programima ekonomije, kulture i turizma, engleskog jezika i predškolskog odgoja na Sveučilištu u Zadru interes završenih srednjoškolaca odgovara sveučilišnim i odjelnim planovima, pa u ovom trenutku nemamo razloga za smanjenje kvota na tim studijskim programima, navode u odgovoru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno