Knez se nada da će TZ Biograd napokon dobiti direktora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Među prvima će provesti natječaj prema uvjetima novog zakona
Autor: 
Mi smo raspisali natječaj za direktora prije Nove godine, ali je u međuvremenu objavljen taj novi zakon kojim je određeno da mandat traje četiri godine, dok je prije ugovor direktora bio na neodređeno. Taj je natječaj Ministarstvo poništilo. Sad smo raspisali novi natječaj, u tijeku je, saznajemo od Kneza
Velimir BRKIĆ
Ivan Knez, gradonačelnik Biograda

Početak godine donio je promjene za turističke zajednice gradova, općina i županija. Naime, ukupno 301 turistička zajednica će u prvoj polovini godine morati raspisati natječaje za svoje nove direktore zbog Zakona o turističkim zajednicama čije odredbe o izboru i mandatu direktora na snagu stupaju s 1. siječnja 2022. godine.
Natječaji za izbor 300-tinjak direktora turističkih zajednica koji će se raspisivati diljem Hrvatske donose i nove promjene, a ključna novost jest ta da će direktori moći biti i osobe bez iskustva u turizmu, što znači da će se na radno mjesto direktora TZ-a moći javiti širi krug ljudi nego što je to bilo moguće do sada. Osim toga, umjesto ugovora na neodređeno koji sada imaju, direktori će sklapati ugovore na određeno, to jest na četiri godine mandata.

Priložiti prijedlog četverogodišnjeg programa

Cilj je, kako tumače iz Ministarstva turizma i sporta, učiniti turističko tržište dostupnijim, ali i konkurentnijim te svima onima koji svojim vještinama mogu pridonijeti što kvalitetnijem pozicioniranju Hrvatske kao održive i odgovorne turističke destinacije pružiti priliku da to i pokušaju ostvariti, uz jasno definirane uvjete.
Odluku o raspisivanju javnog natječaja, a time i rokove, donosi Turističko vijeće određene turističke zajednice, a isto tijelo i bira najboljeg kandidata te imenuje izabranog direktora turističke zajednice na mandat od četiri godine.
Kandidati koji se odluče prijaviti neće nužno morati imati radno iskustvo u poslovima u turizmu, ali će morati priložiti prijedlog četverogodišnjeg programa rada za onu turističku zajednicu na čiji natječaj se prijavljuju, za razliku od dosadašnjeg pravilnika u kojem se je tražio plan samo za iduću kalendarsku godinu.
Turistička zajednica grada Biograda jedna je od navedenih 300-tinjak koja će među prvima provesti natječaj za direktora prema uvjetima novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

Sve odlično funkcionira i situacija je »nikad bolja«

Podsjetimo, biogradska turistička zajednica od 2014. godine, kada je u mirovinu otišao Ivo Eškinja, nema direktora, a tu dužnost je, osim pauze od dvije godine kada je direktorica bila Ivana Kulaš, obnašao predsjednik turističke zajednice, gradonačelnik Ivan Knez.
- Mi smo raspisali natječaj za direktora prije Nove godine, ali je u međuvremenu objavljen taj novi zakon kojim je određeno da mandat traje četiri godine, dok je prije ugovor direktora bio na neodređeno. Taj je natječaj Ministarstvo poništilo. Sad smo raspisali novi natječaj, u tijeku je, saznajemo od Kneza koji se, dodaje, nada da će napokon dobiti direktora.
Komentirao je Knez i nove uvjete kazavši kako je teško da će netko bez iskustva u turizmu napraviti prijedlog četverogodišnjeg programa rada.
- Tražit ćemo osobu koja zna kako sve fukncionira. Ako je ne nađemo, ja ću obnašati dužnost sukladno zakonu, kazuje Knez.
No, u TZ-u Biograd, kaže Knez, sve odlično funkcionira i situacija je »nikad bolja«.
- Mi smo zadovoljni, zadovoljni su naši ugostitelji. Grad im izlazi u susret, smanjili smo cijene plaćanja javnih površina nekih 20 %, prihvatili zahtjeve... Mi živimo zajedno s turističkom industrijom, zaključuje Knez.

Ocjena: 
Prosječno: 2.7 (3 glasova)