Zadarski plensi ansambl izvodi Bolero

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
14. siječnja
U svojoj strukturi inačica predstave Zadarskog plesnog ansambla je koncipirana od dva dijela gdje se u prvom nagovješćuju elementi i motivi predstave kao ritam i strukturirane sekvence koje se kasnije razrađuju u kompilaciji kolaža koreografskih situacija
Željko KARAVIDA
Izvedba Zadarskog plesnog ansambla bazirana je na dualnosti

Prva predstava ovogodišnje kazališne, a također i plesne sezone održat će se u petak, 14. siječnja u 20 sati u velikoj dvorani HNK Zadar. Predstava Bolero u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla i u koprodukciji s HNK Zadar, premijerno je izvedena na prošlogodišnjem Zadarskom kazališnom ljetu te je zbog svoje atraktivnosti i umjetničke vrijednosti uvrštena u repertoar zadarskog kazališta.

Bolero, najpoznatije djelo francuskog skladatelja Mauricea Ravela, pisano je primarno kao balet. Dovršeno 1928. godine do dan danas plijeni svojom snagom i svježinom te se izvodi se na svim svjetskim pozornicama. Zadarski plesni ansambl je za obilježavanje tridesete godišnjice postojanja odabrao upravo ovo djelo zbog svoje izuzetne upečatljivosti, a također i kao izazov. U godini kada su izvedbeni umjetnici drastično zakinuti izvedbama, dok je brojnost publike minimalna, ovo furiozno djelo posvećeno je razlogu postojanja jedne predstave: publici!

U svojoj strukturi inačica predstave Zadarskog plesnog ansambla je koncipirana od dva dijela gdje se u prvom nagovješćuju elementi i motivi predstave kao ritam i strukturirane sekvence koje se kasnije razrađuju u kompilaciji kolaža koreografskih situacija. Kroz komunikaciju s gledateljima, računajući na kolektivnu memoriju koja se oslanja na Ravelovo remek djelo izgrađuje se scenski prostor doslovno i fizički tijelom i scenografijom. U drugom dijelu koji je posveta životnoj radosti i plesu, koreografkinja Sanja Petrovski drži se tradicionalnog predloška gdje je solist/ica okružena brojnim plesačima. U retro-varijanti Zadarskog plesnog ansambla koja se bazira na konceptu velikog Mauricea Béjarta, na velikom crvenom stolu je plesačica, a oko nje na stolicama prati je 15-ak izvođača raspoređeni u strogim, geometrijskim slikama. Prateći kompoziciju, ovo scensko djelo uvodi sa svakim stavkom novi plesni pokret, gestu ili udarac, a sa svime dirigira solistica držeći sve pod kontrolom u neprekidnoj gradaciji. Bolero je nesumnjivo kao cjelina erotično djelo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Izvedba Zadarskog plesnog ansambla bazirana je na dualnosti: minimalizam mase plesača naspram raskoši plesnog izraza soliste, strogi ritam naspram impresiji glavne melodije. Ritmovi i pjevanje se na početku predstave izvode u živo od strane izvođača, a u posljednjem dijelu predstave orkestralna izvedba preuzima kompletnu scenu i dovodi ovo scensko događanje do vrhunca.

Koncept, režija, koreografija: Sanja Petrovski

Asistenti koreografa: Matea Bilosnić i Lada Petrovski Ternovšek

Plesači i sukoreografi:

- Solistica: Patricia Gospić

- Ansambl: Josipa Štulić, Marta Huber, Matea Bilosnić, Martina Ružić, Korina Oltran, Anđela Matulić, Marta Diklan, Greta Marasović, Jelena Turčinov, Karolina Mijić, Kate Kukljica, Mato Đurđević, Hiroto Kida

- Glas: Nada Smoljan, Zrinka Tomašić

Glazba: Maurice Ravel

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Scenografija: Robert Košta, Marjan Nižić

Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski

Oblikovanje zvuka: Tomislav Kraljević Shome

Fotografija: Mislav Klanac

Grafičko oblikovanje: Igor Gluić

Video: Lada Petrovski Ternovšek

Producent: Natali Perić

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno