Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na korak do završetka vodovodizacije cijelog područja

Autor: Ivana Burica

11.02.2009. 23:00
Na korak do završetka vodovodizacije cijelog područja

Foto: Adam VIDAS



Čekali smo da prvo riješimo vodovodizaciju drugih dijelova općine budući da samo Posedarje već četrdesetak godina ima vodovodnu mrežu. No, treba sanirati dotrajale vodovodne cijevi što ćemo raditi skupa s izgradnjom kanalizacijskog sustava, kazao je načelnik Ivica Juričević


Prije dvije godine načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević najavljivao je da će, ako bude sreće i uz puno rada, do kraja 2008. godine cjelokupno područje općine Posedarje biti opskrbljeno vodom.
Plan se u velikom dijelu i ostvario te se ova općina s pravom spominje kao primjer jedinice lokalne samouprave koja ulaže velike napore te analogno tomu uspješno rješava ovaj važni infrastrukturni problem.
Tako zajedno s Općinom Ražanac Općina Posedarje uz financijsku potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (20 posto Ražanac, 10 posto Posedarje i 70 posto Ministrastvo mora) provodi realizaciju takozvanog Južnog vodoopskrbnog kraka. Riječ je o magistralnom vodovodnom cjevovodu Ražanac – Radovin – Jovići – Stojići – Slivnica Donja – Kneževići – Grgići, a kako nas je informirao Ivica Juričević, radovi vrijedni oko 21 milijun kuna pri samom su kraju.
Nove mjesne mreže
– Zbog loših vremenskih uvjeta izvođaču su malo produženi rokovi. Prema izvješću nadzora već je 95 posto projekta završeno. Uglavnom još samo treba vratiti dionice kojima se kopalo u prvobitno stanje te vjerujem da bi to moglo biti riješeno za dva do tri tjedna, navodi Juričević.
Završeni su i radovi na izgradnji magistralnog cjevovoda Vinjerac – Slivnica Gornja, nastavku poteza Novsko Ždrilo – Ždrilo – Vinjerac. Riječ je o cjevovodu dugom šest kilometara, a njegova vrijednost iznosi 2,1 milijun kuna.
U sklopu spomenutog magistralnog cjevovoda izgrađena su i dva prateća objekta – precrpna stanica Vučjak, koja je nedavno dobila i priključak na struju, te vodosprema Slivnica Gornja zapremnine 250 kubika.
Posedarski načelnik informirao nas je da se još čeka samo uporabna dozvola za ovaj cjevovod.
Dobra okolnost je i ta što Slivnica Gornja već ima postavljenu mjesnu mrežu pa ovo mjesto izgradnjom cjevovoda i vodospreme automatski dobiva vodu.
U posljednje dvije godine izgrađene su i mjesne mreže Vinjerac i Ždrilo.
Nadalje, u međuvremenu je ishođena i građevinska dozvola za vodospremu Posedarje.
Obnova vodosprema
– Čekali smo da prvo riješimo vodovodizaciju drugih dijelova općine budući da samo Posedarje već četrdesetak godina ima vodovodnu mrežu.
Međutim, treba sanirati dotrajale vodovodne cijevi što ćemo raditi skupa s izgradnjom kanalizacijskog sustava. Sad se upravo radi na iznalaženju sredstava za zatvaranje financijske konstrukcije tog projekta.
Postojeća vodosprema u Posedarju zapremnine je 110 kubičnih metara, što je već neko vrijeme nedostatno pa se stoga i ide u gradnju nove čija će zapremnina biti 500 kubika, pojašnjava Ivica Juričević.
Uskoro bi trebali krenuti i radovi na izgradnju 15-ak kilometara duge vodovodne mreže Podgradina. Izabran je izvođač radova te se čeka da završi žalbeni rok kako bi mogli započeti radovi. Napomenimo da ovo mjesto vodovodnu mrežu, koja je devastirana u Domovinskom ratu i koja nikad nije bila spojena na vodovodni sustav, ima još od 1988. godine. Od Ivice Juričevića doznajemo da vrlo brzo kreću i radovi na izgradnji mjesne vodovodne mreže u Ćozama, Magašima, Srzentićima i Žunićima, a ovi će se zaseoci vodom opskrbiti priključkom na magistralni cjevovod za Vinjerac.
Sa svime nabrojenim zaokružuje se priča oko vodovodizacije općine Posedarje.
No, iako je voda već došla ili će vrlo brzo doći do gotovo svakog kućanstva u ovoj općini, posedarski općinari nastavit će po potrebi s obnovom vodovodnih mreža i prateće infrastrukture. Sljedeći na redu je projekt obnove stare vodospreme u Vinjercu što će, prema riječima načelnika Ivice Juričevića, u realizaciju ići čim se riješe imovinskopravni odnosi.